Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesinde çok önemli kararlar alındığını belirterek, “Bir, Amerika’yı bu kararından vazgeçirmemiz lazım; iki, Doğu Kudüs’ün başkenti olduğu bağımsız bir Filistin devletinin tanıtımı için yoğun çaba sarf etmemiz lazım” dedi.
Dışişleri Bakanı, Meclis Genel Kurulu’nda dün akşam bakanlığının bütçesi üzerinde konuştu. Dışişleri Bakanı özetle şunları söyledi:
“Bizim Avrupa Birliğiyle bir sorunumuz yok ama Avrupa Birliği şunu anlamalı: Avrupa Birliği Avrupa’dan büyük değildir. Büyük Avrupa, Avrupa Birliğinden büyüktür. Tıpkı Cumhurbaşkanımızın söylediği, dünyanın beşten büyük olduğu gibi. Avrupa Birliği bunu anlayamıyor. Büyük Avrupa’yı göremiyor, vizyonu göremiyor ve diğer ırkçı akımlarla, yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı gibi akımlarla Avrupa güç kaybediyor. Bu trendi tersine çeviremezsek, bizim desteklerimize rağmen çeviremezse Avrupa Birliğinin geleceği de pek aydınlık değil, maalesef. Dolayısıyla, biz güçlü bir Avrupa, güçlü bir Avrupa Birliği istiyoruz; çifte standartlardan uzak, ikiyüzlülükten uzak.”
KUDÜS
Kudüs’ün uzun zamandır İsrail’in işgali altında olduğunu belirten Çavuşoğlu, ABD yönetiminin aldığı kararın uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile İslam İşbirliği Teşkilatı'nda önemli bir zirve gerçekleştirildiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Orada çok önemli kararlar aldık ve aldığımız bu kararların uygulanması için de hep birlikte çalışmamız lazım. Bir, Amerika’yı bu kararından vazgeçirmemiz lazım, iki, bağımsız bir Filistin devletinin yani Doğu Kudüs'ün başkenti olduğu bağımsız bir Filistin devletinin tanıtımı için yoğun çaba sarf etmemiz lazım” dedi.
EGE ADALARI
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ege Adalarına ilişkin de şunları kaydetti:
“Bakınız, bu konunun, bu sorunun sebebi nedir biliyor musunuz? Bu sorunun sebebi 1914'te 6 devletin imzaladığı bir anlaşma var. 6 devlet kararı, hani adalar ona verildi, buna verildi. 1923 Lozan Barış Anlaşması var, 1947 Paris Barış Anlaşması. Bu anlaşmalarla Ege’de karasuları, kıta sahanlığı, uçuş, hava sahası, FIR hattı dediğimiz hatlar belirlenmediği için bazı adacıklar konusunda boşluklar olmuş. Türkiye ‘Bizim.’ demiş, Yunanistan ‘Bizim.’ demiş. Esasen 1996’ya kadar bu sorun devam etmiş. Kardak sorunundan sonra Türkiye, bu sefer, Yunanistan’a yazdığı yazılarla bu sorunu dile getirmiş. Kardak sorununa kadar, 1996’ya kadar ne olduysa olmuştur. Tekrar ediyorum ve altını çiziyorum, 1996 Kardak krizinden sonra adaların fiili ve hukuki durumunda hiçbir değişiklik olmamıştır, ne olduysa önce olmuştur.”
TUTANAKLARA YANSIYAN KONUŞMALAR
Çavuşoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşmasının ardından tutanaklara ise şu ifadeler yansıdı.
Türabi Kayan: Bugüne kadar niye işgal edilmedi Sayın Bakan?
Çavuşoğlu: Daha önce işgal edildi Beyefendi, 1996’dan önce! Duymuyor musun? Anlamıyor musun? Sağır mısın?
Engin Özkoç: Ama böyle olmaz ki!
Çavuşoğlu: 1996’dan önce işgal edildi Beyefendi! (AK PARTİ sıralarından alkışlar, CHP sıralarından gürültüler) 1996’dan önce, 1996’dan sonra değil!
Niyazi Nefi Kara: Ne zamandır maden çıkarıyorlardı? Ne zamandır tatbikat yapıyorlardı?
Çavuşoğlu: El kol hareketi yaparak konuşma be! El kol hareketi yaparak konuşma! Adam gibi konuş!
Başkan: Sayın milletvekilleri, müdahale etmeyelim…
Çavuşoğlu: On defa söyledim duymuyor musun! Duymuyor musun 1996'dan önce! Kendi genel başkan yardımcınız söyledi. “Atatürk döneminde işgal edilmiştir” diye, ben söylemedim.
Haydar Akar: Sayın Bakan, çok güzel gittiniz ama son dakikada…
Çavuşoğlu: Ama söylüyorum, anlatıyorum…
Haydar Akar: Sayın Bakan, böyle olmaz.
Çavuşoğlu: Tamam, sussunlar, anlatayım o zaman.
Başkan: Tamam sayın milletvekilleri, istirham ediyorum… Bakın, güzel güzel gidiyordu, hepinizin de katılacağı şeyler ifade ediyordu. Lütfen, müdahale etmeyelim.
Ertuğrul Kürkcü: Lastik patladı…”