CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'de yaptığı konuşmada çiftçilerin elektrik fiyatlarındaki artış nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti anlattı. Gürer Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde elektrikte fiyat artışının %108’e ulaştığını ve çiftçilerin sulama suyunda kullandıkları enerjinin en önemli girdilerinden biri olduğunu söyledi.
"ÇİFTÇİNİN KULLANDIĞI ELEKTİRİK İKİ YILDA % 108 ZAMLANDI"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer-“Tarımsal üretimde başta sulama olmak üzere, seralarda, hayvansal üretimde elektrik enerjisi önemli bir tarım girdisidir. Tarımsal sulamada üreticilerimizin en önemli sorunlarının başında elektrik fiyatları gelmektedir. Tarımsal sulamada elektrik, Ocak 2018-2020 döneminde fiyat artışları yüzde 108'e ulaşmıştır. Sürekli zamlarla tarımsal sulamada sağlanan fiyat avantajı ortadan kalkmıştır. Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından elektrik birim fiyatları düşürülmelidir.” dedi.
FATURALAR ŞİŞİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer elektrik faturalarından alınan enerji fonu, TRT katkı payı ve KDV kaldırılmasını da istedi.
Gürer- “Elektrikte faturalara yansıyan %1 enerji fonu, %2 TRT payı, %18 KDV kaldırılmalıdır. Elektrikte çiftçi için destek sağlanmalı ve indirimli tarife uygulanmalıdır. Pahalı olmasının yanında bir de zamlanan ilaç, tohum, gübre, mazot ve elektrik çiftçinin sorunlarını katlamıştır. Elektrikle ilgili düzenleme sağlanamazsa gelecek dönemde girdiler nedeniyle üretim yapılamaz hâle gelecektir.” dedi.
TARIMDAN MESKENLERDE ELEKTİRİK DAHA PAHALI
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer mesken abone grubuna fon, pay ve vergi dahil 69.5 kuruşa elektrik alırken tarımda sulama suyunda üreticinin kullandığı suyun 80.8 krş. olarak uygulandığına dikkat çekti. Tarımın devamı için elektrik fiyatları ile oluşan yükün düşürülmesi gerektiğini söyledi. Üreticilerin hak ettiği desteklerden borçlarına mahsuben kesinti yapılmasının da durdurulmasını isteyen Gürer şirketlerin alacağını devlet tahsil ederken üretimdeki çiftçiye gerekli destek verilmemektedir”dedi.