Öne Çıkanlar tsk CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut palandöken binali yıldırım deprem şehit CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan kuşadası kurban bayramı Hakkari PENÇEKİLİT Operasyonu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık

CHP’li Yüceer: “Bireysel Silahlanmaya Dur Demeliyiz”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Kontrolsüz ve denetimsiz devam eden bireysel silahlanmanın; aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri olaylarında ve sokak kavgalarında sıklıkla kullanıldığını basına yansıyan olaylarda görüyoruz. Silahın şakası olmaz. Eğer bireysel silahlanmanın artmasına izin vermeye devam edersek toplumsal huzuru ve barışı tesis etmek noktasında büyük sorunlar yaşayacağız” dedi.

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Bireysel silahlanma sorununun giderek büyümekte olduğuna ve bu soruna karşı önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Dr. Yüceer, “Türkiye’nin dört bir yanında her yıl ruhsatlı ve ruhsatsız ateşli silahlar ile gerçekleşen binlerce suç vakası medyaya yansıyor. Silah satışlarının ve ruhsatlarının denetlememesi ve silahların internet yolu ile çok düşük fiyatlara kolaylıkla temin edilebilmesi bireysel silahlanma sorununu giderek büyütürken yüzlerce yurttaşımız bu silahların kullanılması nedeniyle yaşamdan koparılıyor. Silahlar, savunma amaçlı gözükseler de çoğu zaman düpedüz suç aletleri olarak kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

“TOPLUMSAL HUZURU VE BARIŞI TESİS ETMEKTE SORUNLAR YAŞAYACAĞIZ”

Bireysel silahlanmanın Türkiye’de artışa geçtiğini ifade eden Dr. Candan Yüceer, “2018 yılında, 10 bin 869’u bulundurma, 39 bin 516’sı taşıma olmak üzere verilen toplam ruhsat sayısı 50 bin 385 iken bu rakam 2021 yılında 16 bin 495’i bulundurma, 41 bin 234’ü taşıma olmak üzere toplam 57 bin 729’a yükseldi. Adalet Bakanlığı'nın resmi rakamlarına göre, Adli Tıp Kurumu'na 2021 yılında yansıyan yaklaşık 25 bin ölüm olayının 2 bin 206'sı ateşli silahlarla işlendi. Ateşli silah yaralanma ise 10 bin 535 oldu. Türkiye’de bireysel silahlanma konusunda faaliyet gösteren Umut Vakfı’nın çalışmalarına göre ise 2021 yılında yaşanan 3 bin 801 silahlı olayda 2 bin 145 kişi ölürken, bir kısmı ağır 3 bin 896 kişi de yaralandı. Silahın şakası olmaz. Eğer bireysel silahlanmanın artmasına izin vermeye devam edersek toplumsal huzuru ve barışı tesis etmek noktasında büyük sorunlar yaşayacağız” dedi.

“RUHSATSIZ SİLAHLARA DİKKAT”

Ruhsatsız silahların hangi yollarla temin edildiğinin araştırılması gerektiğini ve bu sorunun önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Yüceer, “Ruhsatlı silahlar olduğu kadar ruhsatsız silahlara da dikkat etmek gerekmektedir. Gerek toplumsal huzur gerek toplumsal cinsiyet eşitliği bu hususta ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu noktada, zaruri bir ihtiyaç olmadığı takdirde bireysel silahlanmanın doğuracağı sonuçlar hem bireyin hem de toplumun kaldıramayacağı kadar ağırdır. Ayrıca yaşanan silahlı çatışmaların sonucunda bazen aileler yok olmakta ve silahlı kavgaların sık yaşandığı civarlarda bölge sakinleri kendilerini güvende hissedememektedir” dedi.

“BİREYSEL SİLAHLANMADAKİ BU KONTROLSÜZ GİDİŞE DUR DEMELİYİZ”

Bilinçsizce ve gerek olmadığı halde silah edinebilmiş ve taşıma belgesi elde etmiş olan bireylerin silah taşımayı bir iktidar biçimi olarak gördüğünü belirten Dr. Candan Yüceer, “Bireysel silahlanmanın toplumsal yaşama olan etkisini ve acı faturasına rağmen ‘Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik'te 11 Eylül 2021’de bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre silah taşıma ruhsatı verilebilecek iş kollarının ve bürokratların kapsamı genişletildi ve bireysel silahlanmanın hızlanmasının önü açıldı. Kontrolsüz ve denetimsiz devam eden bireysel silahlanmanın; aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri olaylarında ve sokak kavgalarında sıklıkla kullanıldığı basına yansıyan olaylarda görüyoruz. Ülkemizin kanayan yarası haline gelen kadın cinayetlerinin büyük bir çoğunluğu da ateşli silahlarla işlenmektedir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2021 yılı verilerine göre 280 kadın cinayetinden 134’ü ateşli silahlarla işlendi. Bireysel silahlanmadaki bu kontrolsüz gidişe dur demeliyiz. Bireysel silahlanmanın önüne geçecek tedbirler bir an önce alınmalıdır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.