CHP Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, işsizlikle anılan kent haline gelen Adana’nın tüm ilçelerinde 19 yıl boyunca bir fabrika bile açılmadığına dikkat çekti.
15 AYRI SORU ÖNERGESİ SUNDU
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle Adana’nın 15 ilçesi için meclise 15 ayrı soru önergesi sunan Dr. Şevkin, Adana’da genelinde son 19 yılda boya-basma, tekstil, tütün mamülleri, çırçır ve prese ile plastik fabrikaları gibi 100’den fazla ve binlerce kişiye istihdam sağlayan büyük işletmenin kapandığına dikkat çekti.
CHP’li Dr. Şevkin, Aladağ, Ceyhan, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir ile 2008 yılında kurulan Çukurova ve Sarıçam ilçelerindeki istihdam sorununu, üretimsizliği Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sordu.
FABRİKALAR KAPANIYOR!
Kapanan fabrikalara karşılık iktidarın yeni fabrika açmadığını, işsizliğin azalması için hiçbir girişimde bulunmadığını dile getiren Dr. Şevkin, Türkiye'de cumhuriyet döneminin ilk yıllarında devlet yatırımlarına büyük önem verilerek şeker, demir, kağıt, çay, fındık, elektrik, taş kömürü gibi üretim yapan büyük fabrikalar inşaa edildiğini, 1990'lı yıllarda büyük bir özelleştirme rüzgârına kapılan Türkiye'de birçok kamu kuruluşunun özelleştirmeden nasibini aldığını söyledi.
İktidar partisi AKP'nin hızlı özelleştirme politikaları sonucu şu an devlete ait ya da devletin ortak olduğu yalnız 71 kurum kaldığını ifade eden Dr. Şevkin, “1995'te Türkiye'de kamu işletmelerinin sayısı 278'dir. Özelleştirmelerle birlikte 2000'li yılların başında bu sayı 240'a, AKP döneminde ise devlete ait ya da devletin ortak olduğu yalnız 71 kurum kalmıştır” dedi.
“ENDİŞELİYİZ!”
Cumhuriyetin kazanımları olarak halkın hizmetine sunulan kuruluşların özelleştirilmesinin ülkenin kanayan bir yarası haline geldiğini dile getiren Dr. Şevkin, Türkiye Cumhuriyeti’nin derin bir ekonomik krizle karşı karşıyayken üretim modeli yerine tüketim modelinin tercih edilmesinin son derece sakıncalı sonuçları beraberinde getirmeye devam ettiğini kaydetti. Son olarak milli ve yerli, ülkemizin savunma stratejisi gibi hayati önem taşıyan Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın Katarlılara, yine Borsa İstanbul hisselerinin yüzde 10’unun Katarlılara devrinin bu konudaki endişeleri tam anlamıyla ayyuka çıkardığını ifade eden Dr. Şevkin, “Adana ilimiz genelinde ise son 19 yılda boya-basma, tekstil, tütün mamülleri, çırçır ve prese ile plastik fabrikaları gibi 100’den fazla ve binlerce kişiye istihdam sağlayan büyük işletmenin kapandığı bilinmektedir” dedi.
Dr. Şevkin, Aladağ, Ceyhan, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir ile 2008 yılında kurulan Çukurova ve Sarıçam ilçelerindeki yatırımsızlığı, işsizliği Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sordu.
SORULAR
CHP’li Dr. Şevkin’in tüm ilçeleri kapsayan ve ayrı ayrı sunulan önergesinde şu sorular yer alıyor:
1- Adana ili Aladağ, Ceyhan, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir ilçelerinde son 19 yılda kapanan fabrika var mıdır? Varsa isimleri nelerdir?
2- Son 19 yılda kapanan fabrika varsa bu fabrikaların ayrı ayrı faaliyet alanı nedir?
3- Son 19 yılda kapanan fabrika varsa bu nedenle kaç kişi işsiz kalmıştır?
4- Son 19 yılda açılan fabrika var mıdır? Varsa isimleri nelerdir?
5- Son 19 yılda açılan fabrika varsa ayrı ayrı faaliyet alanları nelerdir?
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, aynı soruları 2008 yılında kurulan Adana ili Çukurova ve Sarıçam ilçeleri için de son 13 yılı kapsayacak şekilde sordu.