Öne Çıkanlar deprem tsk CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı erdoğan Kuşadası Belediyesi Haberleri recep tayyip erdoğan palandöken pkk tüik şehit

CHP’li Serter’den Ticaret Bakanı Pekcan’a: "Esnaf Kredi Değil Aylık Nakdi Destek Bekliyor"

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a esnafın yaşadığı sorunları hatırlatarak, daha kapsamlı ve akılcı desteklere ihtiyaç olduğunu söyledi. Pandemi döneminin çok sıkıntılı geçtiğini, esnafın geleceği için çok kaygılı olduğunu belirten Serter, “Esnafın günü kurtaran politikalarınıza değil gelecek kaygılarını giderecek adımları acilen atmanıza ihtiyacı var Acilen kira desteğine, acilen faturalarının silinmesi noktasında desteğe, acilen sicil affına ve acilen suni ve yüzeysel değil, kapsamlı ve akılcı bir desteğe ihtiyaçları var” dedi.

Büyük sıkıntı yaşayan ve kepenk kapatan esnaflara aylık nakdi destek verilmesi,  çalışanlarının da ücretsiz izne mahkum edilmesi yerine kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması gerektiğini vurgulayan Serter, esnafın geleceğinin kurtarılması için acil adım atılması gerektiğini söyledi.

“Esnafa bir kuruş karşılıksız para vermediniz”

Türkiye’nin bel kemiği olan ve 10 milyona yakın kişiye ekmek veren esnafların iktidarın veremediği karşılıksız destekler nedeniyle kredi borcuyla cebelleştiğini belirten Serter, “Normalleşme sürecinde esnafların ancak 4’te 1’i eski iş potansiyelini yakalayabilmiş durumdalar. TESK verilerine göre, Türkiye'de bu yılın ilk 6 ayı itibarıyla esnaf odalarına kayıtlı 1 milyon 906 bin esnaf ve 2 milyon 58 bin adet işyeri bulunuyor. Yine bu yılın ilk 6 ayında kapanan işyeri sayısı 35 bin 965 olarak gerçekleşti. Söz konusu rakam haziran ayında ise 7 bin 222 adet oldu. Satılık işyeri ilan sayısının ise geçen yıla göre yüzde 77 arttığı bilinmektedir. İzmir’de, kendi kentimde Eylül ayı itibariyle esnafın yüzde 30’u kepenk kattı. Salgın sürecinde esnafın işi yüzde 83 oranında düştü. Yüzde 26 oranında istihdam kaybı yaşandı. Yüzde 71’i kiracı iken, verdiğiniz 25 bin TL’lik nefes kredilerinden yararlanma oranları ise yüzde 38’i geçemedi. Dünyanın pek çok ülkesinde esnaflara karşılıksız destekler verilirken, Türkiye’de esnafımıza 1 kuruş karşılıksız para vermediniz. “Allah’a çok şükür, bugünümüze de şükür” diyen bir ahilik temelinden gelen esnafın nefesine nefes olamadınız. Bunu ahi esnaflar unutmaz. Pandemi nedeniyle 3 ay boyunca kapalı kalan tüm esnaflarımız, birikmiş elektrik ve doğalgaz faturalarının ve SGK primlerinin devlet tarafından karşılanmasını bekliyor” diye konuştu.

“Esnafı nefessiz bırakmayın”

Mart ayından bu yana geçen hafta eklenen yeni tedbirlerle birlikte toplamda 383 bin iş yerinin kapandığını açıklayan Serter, bu iş yerlerinde yaklaşık 2 milyon çalışan ve ailesinin açlığa terk edildiğini kaydetti. Nefes kredilerinden 748 bin esnafın  yararlandığını ve  18.6 milyar TL kullandıklarını anımsatan Serter, şöyle konuştu: “Bu demek oluyor ki esnafımızın yarıdan fazlası borçları nedeniyle krediye de erişememiş, başvuramamış durumda. Türkiye'nin her yerinde konuştuğum ve krediyi kullanabilen esnaflar “nefes bizi nefessiz bıraktı” dediler. Bundan sonraki süreçte ne olacağını nefes kredilerinin geri ödenme süreçleri de önemli ölçüde belirleyecektir. Yeni kurulan şirketlerin de yüzde 60’a yakını vergi borçlarından ve eski borçlarından kurtulmak için kuruluyor. Bu bağlamda, partimizin açıkladığı ve esnafın sorunlarına dair çözümleri içeren 17 maddenin her birinin tek tek çok önemli olduğunu hatırlatmayı da görev biliyorum. O maddelerden birinin,16.maddenin konusu olan ve ülkemizde sayıları 6 milyonu bulan seyyar satıcı kardeşlerimizin de sorunlarının da çok önemli olduğunu vurgulamak isterim. 200 bini İzmir’de yaşayan bu kardeşlerimizi ziyaret ettiğimde özellikle kayıt altına alınarak sosyal güvence sistemine dahil olmak istediklerini söylediler. Bu konuda bir adım atılmalı.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.