CHP’li Öztrak, ekonomideki yavaşlamaya rağmen enflasyonun yeterince hız kesmediğine dikkat çekerek, “Bu yıl ağustos ayında, serideki tüm Ağustos ayları itibariyle en yüksek ikinci aylık enflasyon kaydedildi. Enflasyonun direnç göstermeye devam etmesi, uygulanan politikaların yeterince etkili olmadığını gösteriyor” dedi.
Ağustos ayında da hızı kesilmeyen enflasyonla yıl sonu hedefine ulaşmanın giderek zorlaştığına dikkat çeken Öztrak, “Sadece sıkı para politikasına yaslanarak ve döviz kurunu tutarak enflasyonla mücadele etmeye çalışmak, boksörü tek kolunu bağlayarak ringe çıkarmaya benzer. Ve ekonomide her hesabın, her denklemin arkasında insan vardır. Yapılan hataların faturasını her zaman, bu Hükümetin görüp duymadığı vatandaş öder” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Ağustos ayı enflasyon verileriyle ilgili yaptığı açıklamada şunları belirtti
EN YÜKSEK İKİNCİ AĞUSTOS ENFLASYONU
Enflasyon hız kesmiyor… Ağustos’ta İTO’nun yüzde 1,73; EN-AG’ın yüzde 3,47 hesapladığı aylık enflasyon, TÜİK’e göre yüzde 2,47 oldu. Bu, ağustos ayları itibariyle TÜİK’in mevcut serisindeki en yüksek ikinci aylık fiyat artışı! Geçen yıl seçim sonrasında üst üste gelen zamlarla temmuz ve ağustos aylarında enflasyon yüzde 9’un üzerine çıkmıştı. Bunun sebep olduğu baz etkisiyle, ağustos ayında aylık enflasyonda serinin en yüksek ikinci fiyat artışı kaydedilmesine rağmen, yıllık enflasyon gerilemiş görünüyor.
YILSONU ENFLASYON HEDEFİNE ULAŞMAK ZOR
Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahmininin üst bandı yüzde 42. Bunun tutması için bundan sonraki dört ayda gerçekleşecek enflasyonun toplamda 7,62 puanı, aylık ortalama artışın da 1,8 puanı geçmemesi gerekiyor. Geçtiğimiz 3 yılda son 4 ayda gerçekleşen enflasyonlar ise bunun çok üstünde.
TÜRK-İŞ VE İTO GIDA FİYATLARI ARTTI DERKEN, TÜİK DÜŞTÜ DİYOR
Diğer taraftan TÜRK-İŞ ve İTO ağustosta gıda fiyatlarının arttığını tespit ederken, TÜİK düştüğünü söylüyor. Ama milletimiz, pazar tezgahlarındaki, market raflarındaki yangını yaşıyor. Ayrıca, son bir yılda eğitim fiyatları yüzde 121, kiralar yüzde 121, yataklı tedavi hizmeti fiyatları yüzde 79, demiryolu ve karayolu ile yolcu taşımacılığı hizmetlerinin fiyatları ise yüzde 70-80 artmış.
EKONOMİDE YAVAŞLAMAYA RAĞMEN ENFLASYON DİRENÇ GÖSTERİYOR
Dün gelen yılın ikinci 3 ayına ilişkin büyüme verileri, ekonomide ciddi bir yavaşlamayı gösteriyordu. Bu yavaşlamaya rağmen enflasyonun direnç göstermeye devam etmesi, uygulanan politikaların yeterince etkili olmadığını gösteriyor. Peki neden? Öncelikle, suyun başında hala Saray’ın olduğunu, sorunun sebebi olanın çözümün adresi olmayacağını herkes biliyor. Bunun tersine inandırmak için; beklentileri değiştirecek, milletimizi bir daha hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına ve eski hataların tekrarlanmayacağına inandıran, hukukun üstünlüğünü sağlayan, ekonominin rekabet gücünü artıran, sosyal destek ağlarıyla herkesi kucaklayan ve kimseyi dışlamayan, belli takvime ve eylem planına bağlı, sürdürülebilir bir program da hala ortada yok!
BOKSÖRÜN TEK KOLUNU BAĞLAMAK GİBİ
Sadece sıkı para politikasına yaslanarak ve döviz kurunu tutarak enflasyonla mücadele etmeye çalışmak, boksörü tek kolunu bağlayarak ringe çıkarmaya benzer. Nitekim aylık çekirdek enflasyonun TÜFE’nin üzerine çıkması bahsedilen yılsonu hedefleri açısından iyi haber değil. Bu veriler, önümüzdeki dönem ekonomide daralmanın daha da hızlanacağı ancak enflasyonun katılığını sürdüreceğini gösteriyor. Vatandaşlarımızın sadece hayat pahalılığıyla değil, kalitesizleşen istihdam ve işsizlik arasında da daha fazla ezileceği anlaşılıyor. Ekonomi sadece rakamlar, grafikler, tablolar değildir. Her hesabın ve denklemin arkasında insan vardır. Ve faturayı her zaman, bu Hükümetin görüp duymadığı vatandaş öder."