CHP’li Öztrak, çekirdek enflasyonun tüketici enflasyonundan düşük göründüğü Kasım-Aralık aylarında bunu “Enflasyonda momentum kaybı”, “Enflasyon eğiliminin hedeflere uyumluluğu” olarak yorumlayan Bakan Şimşek’in, bugün tüketici enflasyonunun üzerine çıkan çekirdek enflasyondan hiç bahsetmediğine dikkat çekerek, “Fiyat istikrarı bir gün öyle bir gün böyle denerek, gerçeklerden kaçarak sağlanmaz” dedi.
Son beş yılda beş kez Merkez Bankası Başkanı değişikliği yaşandığını hatırlatan Öztrak, Hafize Gaye Erkan’ın görevden alınmasıyla ilgili olarak, “Dünyada ‘Merkez Bankası Başkanı kellesi almakla meşhur’ olmuş sarayın kibirlisi orada oturdukça, bu operasyonunun nedeninin kişisel olduğunu anlatmak için boşuna uğraşmayın. Bu kişisel falan değildir. Geneldir, sistemiktir. Bundan sonra ekonomi vitrinine kimi koyarsanız koyun ne kadar görevde kalacağını kimse öngöremez. Saray ve şürekası gitmeden istikrar gelmez” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın bugün açıklanan Ocak 2024 enflasyon verileri ve Merkez Bankası Başkanının görevden alınmasıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti:
RESMİ ENFLASYON İLE GERÇEK ARASINDAKİ MAKAS AÇILIYOR
2024’ün ilk enflasyon verilerine göre tabelada yazılı yıllık enflasyon %65… Buna karşın son bir yılda; zeytinyağı fiyatı yüzde 155, ıspanak fiyatı yüzde 110, dana eti ve kuzu eti fiyatı yüzde 110, karnabahar ve yeşil fasulyenin fiyatı yüzde 100, nohut fiyatı yüzde 88, fasulyenin fiyatı yüzde 83 arttı. Resmi enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki makas açılmaya devam ediyor. Bu sene Ocak ayında aylık enflasyon yüzde 6,7 oldu. Erdoğan’ın “faiz sebep, enflasyon netice” safsatası devreye girdiğinden bu yana üç yıldır Ocak enflasyonu çok yüksek geliyor.
ÇEKİRDEK FIRLAYINCA, BAKAN ŞİMŞEK LAF DEĞİŞTİRDİ
Bakan Şimşek geçtiğimiz Kasım ve Aralık aylarında çekirdek enflasyon verilerine bakarak; enflasyon eğiliminin hedefle uyumlu olduğunu, enflasyonda “ciddi momentum kaybına” işaret ettiğini müjdeliyordu. Ocak ayında çekirdek enflasyon TÜFE’nin üzerine çıktı. Bakan Şimşek bu kez “Bunlar geçici yükselişler”, “Ana eğilimi etkilemez”, “Şubattan itibaren aylık enflasyon düşer” demeye başladı…
SARAY DÜNYADA, “MERKEZ BANKASI BAŞKANI KELLESİ ALMAKLA” ÜNLENDİ
Fiyat istikrarı bir gün öyle bir gün böyle denerek, gerçeklerden kaçarak sağlanmaz. Hele “beş senede beş kez” Merkez Bankası başkanı değiştiren bir yönetim, enflasyonla ne yapsa baş edemez. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na ABD’den başkan getirip vitrine koyuyorsunuz… Önce övüyor, sonra kendi yandaş medyanız üzerinden büyük bir yıpratma kampanyası başlatıyorsunuz. Başkan ayrılmak zorunda kalıyor, buna siz “kişisel nedenlerle oldu” diyorsunuz. Dünyada Merkez Bankası Başkanı kellesi almakla meşhur olmuş sarayın kibirlisi, orada oturdukça bu operasyonunun nedeninin kişisel olduğunu anlatmak için boşuna uğraşmayın.
KİŞİSEL FALAN DEĞİL, GENEL VE SİSTEMİK… SARAY GİTMEDEN İSTİKRAR GELMEZ
Bu kişisel falan değildir. Geneldir, sistemiktir. Bu, (eğer kaldıysa) son güven kırıntılarını da bitirmiştir. Türk ekonomisinin kırılganlığına zirve yaptırmıştır. Bundan sonra ekonomi vitrinine kimi koyarsanız koyun, Sarayın kibirlisi suyun başında kaldıkça, ekonomi vitrininin söylediklerine kimse güvenmez. Çünkü bunların ne kadar görevde kalacağını kimse öngöremez. Saray ve şürekası gitmeden istikrar gelmez. Yaklaşan yerel seçimler, bu gidişin ve istikrarın önünün açılması için bir fırsattır.