Öne Çıkanlar palandöken tsk şehit CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut hatay PENÇEKİLİT Operasyonu ömer fethi gürer kurban bayramı elektrik Hakkari fetö ötv

CHP’li Durmaz: “Çiftçi Pancardan Elini Çekti!”

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz özelleştirmesi tamamlanan şeker fabrikalarının bölgesel etkilerini, özelleşme sonrası ortaya çıkan sorunları ve fabrikaların üretim kapasitelerindeki düşüşü yazılı bir önerge ile TBMM gündemine taşıdı.

Fabrikaların neredeyse hepsinde özelleştirme sonrası üretimin düştüğünü belirten Durmaz, “Şeker fabrikaları yeni dönemde tamamen denetimsiz bir mekanizmaya dönüştü. Şartname kuralları uygulanmıyor. Ekimi yapılmayan pancarın TürkŞeker’e devri gerekirken, bu devir gerçekleşmiyor. Kotaları denetleyen bir mekanizma kalmadı. Fabrikalar tamamen kaderine terkedilmiş durumda.” dedi.

Açıklamasının devamında yakın zamanda özelleştirilen şeker fabrikalarının A kotasının %90’nının altında gerçekleştirdikleri TürkŞeker’e devredilen 50.350 ton olan üretim eksiğinin, bu dönem 70.000 tondan fazla olduğunu söyleyen Durmaz, “Kota altı üretim ise 100 bin tona yakındır.” dedi.

Sektördeki denetimsizliğe de vurgu yapılan açıklamada fabrikaların özelleşmesiyle birlikte birçok işçinin yıllarca yerleşik olduğu kentlerden göç etmek zorunda kaldığına da dikkat çekildi.

Durmaz, özelleştirmelerle birlikte, fabrikaların üretim kapasitesinde ciddi düşüşler yaşandı. Çiftçi şeker üretiminden elini çekti.  Esnaf, çiftçi, nakliyeci, besici, geleceksizlik ve karamsarlık içinde!  Çiftçi pancar üretiminden elini çekme eğilimindedir, üretimden çekilmenin nedenleri nelerdir?  ” dedi.

“Farklı illerdeki fabrikalara tayinleri çıkan işçilerin statüsü değişerek sosyal hak kaybına uğradıkları tespit edildi.  Sendikalı işçilere yönelik sürgün politikası yürüten fabrika sahipleri işçilerin fabrikalara girmesine dahi izin vermedi. İş kolu farklılıklarının ortaya çıkması ve zorunlu emeklilik sebebiyle sendikalı işçi sayısında büyük düşüş yaşandı.” diyen Durmaz önergesinde şu sorulara yer verdi:

1-         Özelleştirmesi tamamlanan şeker fabrikalarında zorunlu olarak emekli olan işçilerin sayısı kaçtır? Emekli olanların yaş ortalaması nedir?

2-         Özelleştirmeye rağmen fabrikasında çalışmaya devam eden işçi sayısı kaçtır?

3-         Görev tanımı ve fabrikası değişen işçi sayısı kaçtır? Bu durum işçilerin sosyo-ekonomik durumunu nasıl etkilemiştir?

4-         Özelleştirme sonrasında statüsü değişerek hak kaybına uğrayan işçiler bulunmakta mıdır?

5-         İşçilerin kıdem ve ihbar tazminatları verilmiş midir?

6-         İş akdi sona eren kaç işçi bulunmaktadır? Bu işçiler hangi fabrikalardadır?

7-         Özelleştirmelerin bulunduğu kentlerde tayinler sebebiyle yaşanan nüfus değişimleri nasıldır?

8-         Özelleştirmeler kentlerin sosyo-ekonomik yapısını nasıl etkilemiştir?

9-         Özelleştirmeler sonrası fabrikaların üretim kapasitesinde nasıl bir değişim olmuştur?

10-       Şartnameye göre ekilmeyen pancarın TÜRKŞEKER'e devri gerekmektedir, ekimi yapılmayan şekerin devri neden gerçekleşmemiştir?

11-       Çiftçi pancar üretiminden elini çekme eğilimindedir, üretimden çekilmenin nedenleri nelerdir?

12-       Özelleşen fabrikalarda sendikal örgütlenme var mıdır?

13-       Özelleştirmeler sonrası fabrikaların üretimini ve kotaları denetleyen bir mekanizma bulunmakta mıdır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.