Öne Çıkanlar deprem tsk CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı erdoğan Kuşadası Belediyesi Haberleri recep tayyip erdoğan palandöken pkk tüik şehit

CHP’li Budak: “Uzay Ajansı İki Yıldır Ne Yapıyor?”

CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, “Türkiye’nin 20 yıllık hayali diye kurdukları Türkiye Uzay Ajansı iki yıldır ne yapıyor bilmiyoruz. Kamuoyuna açıkladıkları tek faaliyetleri yönetim kurulu üyelerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını ziyareti oldu.  Hepsi bir yana, geçen iki yılda Ajans’ın henüz internet sitesini bile hazırlayamadığını görünce uzay çalışmalarına yönelik umudumuz da sönüyor” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin 20 yıldan beri üzerinde çalıştığı Uzay Ajansı girişimi gecikmiş bir adım olarak 13 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 23 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu. Uzay ekonomisi artık yüz milyarlarca dolarla ölçülmektedir. Dünyada 40’a yakın ülkenin uzay ajansı bulunmaktadır. Rusya’nın ajansı 90 yıldan beri, ABD’ninki 62, Arjantin’inki 59 yıldan beri çalışmaktadır. Hali hazırda 12 ülke yörüngeye uydu fırlatma teknolojisine sahiptir. Bu ülkelerde sivil uzay programlarının bütçesi 42 milyar doları geçmiştir. Uzay sanayi artık laboratuvar uyduları, çöpçü uyduları, madencilik uydularını, avcı uyduları geliştirme aşamasındadır.

"Türkiye’nin uzay hedefleri de ucube başkanlık modelinin açmazlarına takılmış gidiyor"

Gelişmiş ülkelerin uzay rekabetini uzaktan ve gecikmeli takip eden Türkiye’nin uzay kulübüne katılması için kurulan Türkiye Uzay Ajansı’ndan ise kurulduğu tarihten bu yana geçen iki yıldır ses seda çıkmıyor. Ne yapıyorlar bilmiyoruz. Kamuoyuna açıklanan tek faaliyetleri yönetim kurulu üyelerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını ziyaretleri oldu. Hepsi bir yana, geçen iki yılda Ajans’ın henüz internet sitesini bile hazırlayamadığını görünce uzay çalışmalarına yönelik umudumuz da sönüyor. Türkiye’nin uzay hedefleri de ucube başkanlık modelinin açmazlarına takılmış gidiyor. Oysa ülkemizin uzay liginde söz sahibi olabilmesi için Türkiye Uzay Ajansı’nın çalışmalarının etkin, verimli ve şeffaf yürütmesi sağlanmalı ve kamuoyunda ilgi uyandırılarak desteklenmelidir.”

Budak önergede şu sorulara yanıt istedi:

“Türkiye Uzay Ajansı, 13 Aralık 2018’deki kuruluşundan itibaren hangi faaliyetleri yürütmüştür? Ajans’ın Yönetim Kurulu kimlerden oluşmaktadır, hangi kriterlere göre seçilmiştir? Ajans, 23 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yazılı görevlerle ilgili ne tür çalışmalar yapmıştır? Kuruluşundan itibaren Ajans’ın giderleri ne kadardır, hangi kalemlerde harcama yapılmıştır? Kararnameyle hazırlanacağı öngörülen Milli Uzay Programı hangi aşamadadır? Programın ayrıntıları nelerdir? Türkiye Uzay Ajansı ulusal ve uluslararası hangi kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyona dönük çalışmalar yapmıştır, bunlardan sonuca ulaşanlar hangileridir? Türkiye’nin uzay hedeflerine katkıda bulunması amacıyla Uzay ve Havacılık Stratejileri İcra Kurulu, Uzay Uygulamaları Koordinasyon Komitesi oluşturulması, Uzay Teknolojileri İhtisas Bölgeleri kurulması düşünülmekte midir?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.