CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, Türkiye’de hem sanayicinin hem de yurttaşın Avrupa ülkeleri ortalamasına göre en yüksek elektrik faturasını ödediğini söyledi. Bu maliyetlerle sanayici ve ihracatçıların dünyayla rekabet edemeyeceğini ifade eden Budak, “Bari salgın döneminde sanayicinin elektrik faturalarında bir takım indirimler yapın. Vergi ödemelerinde kolaylık sağlayın”dedi.
TBMM’deki elektrik piyasasına ilişkin torba kanun görüşmeleri sırasında Genel Kurul’da bir konuşma yapan Budak şunları söyledi:
“Enerji şirketlerini, yandaş müteahhitleri, aynı zamanda maden işletmelerini kollayan ama maalesef yurttaşlarını gözetmeyen bir kanun teklifini görüşüyoruz. Türkiye, elektrik enerjisine OECD ülkeleri arasında 2,5 kat daha fazla para ödüyor, ama diyorsunuz ki, ‘Sanayicimiz ihracat yapsın, istihdam sağlasın.’ Peki, nasıl olacak bu iş? Sanayici bu kadar yüksek maliyetle nasıl rekabet eder duruma gelsin? Pandemi döneminde hiç olmazsa sanayicilerin üstündeki bu yükü kaldıracak bir kanun getirseydiniz de hep beraber oy birliğiyle buradan geçirseydik. Ama maalesef böyle bir düşünceniz olmadığı için yandaş enerji şirketlere, maden işletmelerine destek veriyorsunuz.
VATANDAŞIN ELEKTRİK FATURASI DA KABARIK
EUROSTAT yani Avrupa İstatistik Ofisinin verilerine göre vatandaşlarımız Avrupa Birliğine üye ülkeler içinde en yüksek faturayı ödeyenler konumunda bulunuyor. Peki, bu dağıtım şirketleri bu elektrik enerjisini ne kadardan alıyor? 15 liradan. Ne kadardan satılıyor? 75 liradan. Yani 5 kat gibi bir uçurum söz konusu ve bu 5 katın içinde en başta KDV olmak üzere çeşitli vergiler var. En azından bu dönemde almaktan vazgeçin. Şimdi tekrar bir yığın işletme kapanıyor. Hiç olmazsa bunların hiç olmazsa elektrik faturalarında birtakım indirimler yapın. Üç beş ay fonlarda kesinti yapmasanız olmaz mı?”
Elektrik faturalarındaki yüzde 2 TRT kesintisine de dikkat çeken Budak, “Bütün vatandaşların faturalarından yüzde 2 kesinti yapıyorsunuz, TRT'ye gönderiyorsunuz. 2019 senesinde 1 milyar gibi bir rakam aktarmışsınız TRT'ye fakat TRT’de sadece iktidar ve yandaşlarına yer veriliyor. Ben milletvekili olarak beş buçuk senedir bir kere TRT'ye çıkmadım. Muhalefette olan arkadaşlarımdan da çıkan bir kişi olduğu zannetmiyorum” diye konuştu.
DÜNYANIN ATIK LASTİKLERİ DE TÜRKİYE’YE Mİ GELECEK?
Budak daha sonra şunları söyledi:
“Bir ucube daha var yine bu kanun teklifinde; şu lastik yakılarak elektrik elde eden şirketlerin elde ettiği enerjiyi yenilenebilir enerji kapsamında değerlendiriyorsunuz. Ki bunlar Türkiye'de üç şirket. Üç şirket için özel kanun teklifi getiriyorsunuz. Eski lastiklerden elde edilen elektriğin neresi yenilenebilir? Lastiği yakacaksınız, çevreyi kirleteceksiniz, oradan bir miktar elektrik elde edeceksiniz. Buna döviz garantisi veriyor musunuz? Evet, veriyorsunuz, dövizle alım garantisi veriyorsunuz. Böyle ucube bir şey görülmedi. Burada vatandaşın faydasına ne var? Bundan sonra sanıyorum, dünyanın bütün çöplerini ithal ettiğimiz gibi dünyanın bütün atık lastiklerini Türkiye'ye ithal edeceğiz ve buna da yenilenebilir enerji diyeceğiz.”