CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, haziran ayında ithalatta yaşanan artışı Meclis gündemine taşıdı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Budak, “Nisan ve mayıs aylarında birçok nihai ürün ve ara malına ithalatı azaltmak, yerli sanayiciyi korumak gerekçesiyle ilave gümrük vergileri getirildi. Buna rağmen haziran ayında ithalat geçen yıl haziran ayına göre yüzde 8, geçen aya göre yüzde 21 arttı. İlave gümrük vergileri hem sanayiciyi hem de tüketiciyi vuruyor” dedi.
Pandemi döneminde iktidarın aldığı her önlemin ters teptiğini vurgulayan Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Hangi düzenlemeyi yapsalar ellerine yüzlerine bulaştırıyorlar. İthalatı azaltmak için ilave gümrük vergisi getirdiler, ithalat sadece bir ayda yüzde 21 arttı. İktidarları boyunca ülkeyi ithalat cenneti yaptılar, sanayiyi ithalat yapmadan üretemez hale getirdiler. Şimdi güya sanayiciyi korumak için ek vergi getirdiler. Üretim maliyetlerini artırarak, sanayiciyi nasıl koruyacaksınız?
51 ülkeden yapılacak ithalat bu vergilerden muaf. İthalatın vergiden muaf ülkelere kaymasını önleyecek bir mekanizma geliştirmediler. Ara malı ithalatına bile vergi koydular. Bu vergiler ihracatçı sektörlerimizin maliyetlerini artırmak dışında hiçbir işe yaramıyor. Attıkları taş ürküttükleri kurbağaya değmiyor.
Tüketim mallarına getirilen vergilerin tek sonucu enflasyonun artması olacak. Bir yandan enflasyonu tek haneye indireceğiz diye propaganda yapıyorlar. Diğer yandan enflasyonu artıracak şekilde ham madde ve ara mallara ilave gümrük vergisi getiriyorlar. Ekonomi yönetimi sonuçları hesaplamadan ‘ya tutarsa’ anlayışıyla çalışıyor. Bir an evvel hem ihracatçımızın hem tüketicilerimizin sırtına yük olan bu vergiler kaldırılmalıdır.”
Budak, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
“İthalatı sınırlamak adına ilave gümrük vergileri getirilmesine rağmen son bir ayda ithalatta yaşanan yüzde 21’lik artışın nedenleri nelerdir? Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Gümrük Birliği üyesi ülkeler, İngiltere ve serbest ticaret antlaşmamız bulunan toplamda 51 ülke getirilen vergilerden muaf tutulacak. İlave gümrük vergilerinin getirildiği ülkelerden yapılan ithalatın ilave vergilerin uygulanmadığı ülkelere kaymasını engellemek için ne gibi önlemler aldınız? Cumhurbaşkanı kararları, ülkemizde üretimi yapılan ve ihracata katkı sunan nihai üründe kullanılan ara malları da kapsamaktadır. Ara mallara uygulanan vergilerin Türkiye imalat sanayiinin üretim kapasitesine yapacağı olumsuz etkiler hesaplanmış mıdır? Tüketim mallarına getirilen ilave gümrük vergilerinin, ülke içi enflasyona etkisi hesaplanmış mıdır?”