CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, çocuk istismarı konusunda yalnızca bakanlıklardan oluşan komisyon kurulmasını eleştirirken, “Çok farklı boyutları olan bu büyük ve acil çözülmesi gereken sorun ancak toplumun, bilim insanlarının, siyasi partilerin katılımıyla oluşan ortak bir akılla çözülebilir” dedi.
Bingöl yaptığı açıklamada, hükümetin çocuk istismarına karşı 6 bakanlıktan oluşan bir komisyonun kurulması yönündeki kararının, AK Parti’nin bu sorunun aciliyetini ve hayati boyutunu kavramaktan ne kadar uzak olduğunu ortaya koyduğunu savundu. Bingöl, “Son günlerde yaşanan ve toplumun bütün kesimlerinde infiale neden olan çocuk istismarı konusunda AKP çözüm amaçlı olmayan göstermelik adımlar atmak zorunda kalmıştır. Ancak bu sorunun çözümüne dönük hiçbir programı, projesi ve yol haritası bulunmamaktadır. Sorunun 6 bakanın oluşturduğu komisyona havale edilmesi yasak savmadır ve sorunu kamuoyunun gündeminden çıkarma girişimidir” dedi.
9 MADDELİK ÖNERİ
Hükümetin sorunun çözülmesi için atması gereken adımları da sıralayan Bingöl, şunları kaydetti:
“TBMM bünyesinde bir komisyon kurulmalıdır. Bu komisyona farklı alanlardaki bilim insanları davet edilmeli, dinlenmeli, çözüm önerileri alınmalıdır. Konu geçmişe dönük tüm olaylar üzerinden incelenip olguya dönük somut çözümler üretilmelidir.
Daha önce defalarca yaşanılan bu acı olaylar neticesinde kurulan komisyonların raporları Karaman Olayında olduğu gibi görmezden gelinmemeli, derhal TBMM Genel Kurul gündemine alınmalıdır.
CHP’nin konu ile ilgili verdiği araştırma ve soru önergeleri ciddiye alınmalı, milli iradenin yansıması olan TBMM bu konuda ivedi olarak tüm olayların çözümü noktasında hareket etmelidir.
Sivil toplum örgütleri ile işbirliği acil bir biçimde yaşama geçirilmeli, toplumun tüm kesimlerinin görüşleri ile ortak akıl harekete geçirilmelidir.
Toplumsal duyarlılığın yükseltilmesi için bütün toplumu kapsayacak kampanyalar başlatılmalı, daha önce defalarca olduğu gibi göstermelik girişimlerle konunun üstü kapatılmamalıdır.
Çocuk evliliklerine izin verilmemesi, istismarların en ağır biçimde cezalandırılması ve kadınların yaşam hakkının güvenceye alınmasına dönük kapsamlı yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Çocuk istismarının etkin şekilde cezalandırılması sağlanmalı, çocukların mağdur olduğu durumlarda, mağduriyetin giderilmesine öncelik verilmelidir.
Çocukların şiddet döngüsü ve suç döngüsü içinde kalmalarına izin verilmemelidir.
İlgili Bakanlıklar TBMM’nin yönlendirmesi ile etkin ve yetkin olarak çalışmalı, konunun üstünün kapatılmasına izin verilmemeli, geçiştirmek için değil çözüm üretmek için çalışılmalıdır.”