CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen Manisa’nın Salihli ilçesinde üzüm üreticileri ile bir araya geldi ve Salihli TARİŞ üzüm alım merkezini ziyaret etti.
7 Eylül 2020 tarihi itibari ile alımına başlanan Sultani çekirdeksiz kuru üzümde fiyatlandırmanın üzüm numarasına göre değiştiğini hatırlatan Bekir Başevirgen, “Üzüm fiyatlandırılırken, yarım numarada 50 kuruş fiyat farkı oluşur. Yani 9 numara için 12,5 TL olarak açıklanan ve bu fiyat üzerinden yapılan alımlar, 8,5 numara üzüm için 12 TL olarak uygulanır. Üzümün numarası neyse fiyatı da ona göre belirlenir.” dedi.
“TMO Buçuklu Numara Üzümü Almıyor”
Salihli’de TMO’ya mahsulünü satan üreticilerle de görüşen Bekir Başevirgen, TMO’da buçuklu numara üzüm alımı olmadığından, üreticinin getirdiği buçuklu numara üzümün alınmadığını belirterek “TARİŞ’in aksine TMO buçuklu numara üzümü almıyor. Hatta alırken çoğunlukla bir numara düşüğünü yazıyor. Örneğin TMO’ya 8,5 numara üzüm getiren üreticinin üzümüne 12 TL ödemesi gerekirken 8 numara üzümün fiyatı olan 11,5 TL ödeme yapıyor. Üreticinin zararına olan bu fiyat kırmalar toplamda üzüm yetiştiricisi için ciddi bir maliyet oluşturuyor. Çünkü üretici oluşan fiyat farkı nedeniyle bir başka giderini karşılayamaz hale geliyor. Ekonomik zorluk içinde olan üreticilerin birçoğu da ne yazık ki bu fiyattan üzümünü TMO’ya satmak zorunda kalıyor. Üzüm alımlarında yapılan bilindik numaralar bu sene de devam ediyor.” İfadelerini kullandı.
“Tüccarın Yaptığı Şark Kurnazlığı”
TMO’nun buçuklu numara üzümde fiyat kırmasını, alım için verilen uzun randevu sürelerini, ödemelerin 20 günü bulmasını bekleyemeyen ve hasat sonrası sıcak paraya ihtiyaç duyan üreticilerin bu nedenlerle tüccarların kapısını çaldığını belirten Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Tüccarlar paraya sıkışan üreticilerin bu mağduriyetlerini fırsata çevirerek en iyi kalite üzüm dahi olsa, yaklaşık 10 TL’den alım yapıyor. Bu fiyat zaten üreticinin geçen sene sattığı fiyat. Uyanık tüccarlar, ucuza aldıkları iyi kalite üzümü bu sefer TMO’ya kendileri satarak ciddi bir haksız kazanç elde ediyorlar. Bunun adı şark kurnazlığıdır.” dedi.
“2 Dolar Talebinin Önemi”
Kuru üzüm alım fiyatlarının açıklanmasından önce, üreticinin beklentisinin 2 doların altında olmadığını hatırlatan Bekir Başevirgen, “Hasat öncesi üreticilerimizin ve ziraat odalarımızın beklentisi 2 dolardı. Bugünkü kurla yaklaşık 15 TL ediyor. Ancak alımlarda gördüğümüz fiyat farklılıkları bizim bu talebimizin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Eğer üzüm fiyatları 2 dolar olarak sabitlenseydi, alımlarda yaşanan bu fiyatlandırma numaraları çiftçimize zarar ettirmeyecekti. Bizim gözlemlediğimiz ve sahadan gelen bütün bilgiler, açıklanan 12.5 liralık fiyatın bir gösterge fiyatı olduğu ama çeşitli kesintilerle bu fiyatın fiilen 11.5 TL olarak gerçekleştiğidir. Üreticilerin geçen yıllardan gelen borçları var. Bu sene iklim dengesizliklerinden dolayı rekolte kaybı var. Yaş üzümün satılamamasından kaynaklı çiftçinin cebine sıcak para girmedi. Bunun yarattığı mağduriyet var. TARİŞ ve TMO’dan tek talebimiz, hakkaniyetli bir alım yapmaları, üzüm üreticilerini daha da mağdur etmemeleri ve tüccarların kucağına itmemeleridir.” dedi.