CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman Ve Köyişleri Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen, meclis genel kurulunda geçtiğimiz günlerde kabul edilen borç yapılandırma paketinde çiftçi borçlarının yer almamasını eleştirdi.
Teklif meclis başkanlığına sunulduğunda, çiftçi borçlarının da yeniden yapılandırma kapsamına alınmasının basında yer aldığını ve çiftçilerimizde büyük bir beklenti yarattığını belirten Başevirgen, “Çiftçilerimiz ne yazık ki bu düzenleme dışında bırakıldı.” dedi.
“Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Sulama Birliklerine Borcu Olmayan Çiftçi Yok.”
Pandemi döneminin etkisi ve ısrarla sürdürülen ithalat yanlısı tarım politikaları nedeniyle ürettiğinden beklediği kazancı elde edemeyen ve borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin, bu borçları ödeyebilmeleri için iktidardan yeterli desteği göremediğini ifade eden CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “ Borç yükü altında ezilen çiftçilerimiz de kendileri için bir düzenleme bekliyor. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Sulama Birliklerine borcu olmayan çiftçi yok. Tarım Kanununu göre bugüne kadar çiftçiye verilmesi gereken 211 milyar TL ödenmedi. İktidar çiftçiye olan borcunu ödemediği gibi, çiftçinin borçlarını ödeyebilmesinde de bir kolaylık sağlamıyor, yapılandırma yapmıyor. Toprağa alın terini döken ancak karşılığını alamayan çiftçilerimizin bu borçları ödeyebilmeleri ancak yapılandırma ile mümkün. Bir an önce çiftçilerimizi bu yükten kurtaracak düzenleme parlamentodan geçirilmelidir” dedi.
“Çiftçi Haciz ve İcra Kıskacında”
Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Türkiye genelinde çiftçiye yönelik haciz ve icra işlemlerini aralıksız sürdürdüğüne dikkati çeken Başevirgen, “ Özellikle 2018 ve 2019 yıllarında Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından uygulanan tabiri caizse tefeci faizinden dolayı çiftçinin borcu katlanarak arttı. Çiftçiye yüzde 4 ile 8 arasında kullandırılması gereken indirimli tarımsal krediler kanunlara aykırı bir şekilde ticari faiz oranlarıyla kullandırıldı. Yüksek faiz uygulamasından dolayı çiftçinin borcu katlanırken, bu durum tarımsal üretimi de olumsuz etkiledi. Ürettiği ürünü de değerinde satamayan çiftçi, artık borcunu çeviremeyecek duruma geldi. Büyük bir borç batağında bulunan çiftçinin en azından biraz olsun nefes alabilmesi için yapılandırmadan başka çaresi bulunmuyor. Ama iktidar bu mağduriyeti sürekli görmezden geliyor. Şu an neredeyse bütün çiftçiler haciz ve icra kıskacında. “ dedi.
“Haciz Ve İcra Takibi Başlatılan Çiftçi Sayısı Açıklanmıyor”
Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, kamu bankalarından ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan ve kredi borçlarını ödeyemedikleri için icra takibi başlatılan çiftçi sayısının açıklanmadığını belirterek “Tarımsal borçlarından dolayı hakkında haciz ve icra takibi başlatılan çiftçi sayısının açıklanmasını istediğimiz önergelerimize yanıt verilmiyor. Oysa ki, Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu nedeniyle icra takibine başlanan çiftçi sayısının açıklanması, içinde bulunulan vahim durumun doğru ve net şekilde tespiti için oldukça önemli. Tarım ülkesi olmaya devam etmek istiyorsak, iktidar bir an önce çiftçinin bu sorunlarını görmeli ve sosyal devlet ilkesi gereği yardım elini uzatmalıdır. İktidar çiftçiyi çaresizliği ile baş başa bırakamaz. Artık somut adımların atılması gerekiyor.
Üretimden vazgeçen çiftçi sayımız her geçen gün artıyor. Böyle giderse ne ekilecek bir karış toprağımız, ne de onu ekecek çiftçimiz kalmayacak. Ülke olarak açlığa mahkum edileceğiz.” İfadelerini kullandı.