Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, dolu ve fırtına felaketi nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan Çukurovalı üreticilerin feryadını duymayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye seslenerek, "Üreticilerin perişanlığını görüyor musunuz, acil çözüm planınız var mı?" dedi.
"BAKANI ELEŞTİRDİ"
Adana, Hatay ve Mersin'de bu hafta farklı günlerde etkili olan sağanak yağış, fırtına ve dolu felaketi, ekili-dikili tarım arazilerinde çok büyük zarara yol açtı. Dolu, sağanak yağış ve fırtınadan kaynaklı zararın tespiti ve mağduriyetin giderilmesi için Çukurova'nın doğal afet bölgesi ilan edilmesini isteyen CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, dün yine Adana'nın Karataş, Kozan, İmamoğlu, Seyhan, Yüreğir, Doğankent, Solaklı, Havutlu, Karaisalı, Salbaş başta olmak üzere bir çok bölgede dolu ve fırtınanın çok büyük zarara neden olduğunu vurguladı. Geçen Aralık ve Ocak aylarında da Adanalı üreticilerin sel ve su taşkını nedeniyle mağdur olduğunu anımsatan Barut, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin tüm çağrılara rağmen bölgeye gelip üreticilerin sorunlarını yerinde görmekten kaçındığını, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti.
BAKANI TEKRAR BÖLGEYE DAVET ETTİ
Bu mevsimdeki dolu felaketi nedeniyle ekili-dikili arazilerin karla kaplanmış gibi olduğunu aktaran CHP'li Barut, şöyle konuştu: "Bu hafta içerisinde önceki gün meydana gelen dolu sağanak yağış ve dolu felaketinin ardından Adanalı çiftçilerimiz dün de şiddetli fırtına ve dolu nedeniyle yine mağdur oldu. Günlerdir etkili olan sağanak yağışlar kent ve kırsal yaşamı ile ekili-dikili tarım alanlarına çok ciddi zarar verdi. Ayrıca ekim ve hasat faaliyetlerini çok olumsuz etkiledi. Bu yaşananların ardından geçen günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi bölgemize çağırıp üreticilerin perişanlığını görmesini, acil çözüm planı yapmasını istemiştik. Ne yazık ki bu çağrılarımız sonuçsuz kalıyor. Bakan Pakdemirli nedense bölgemize gelmekten kaçınıyor. Bunu anlamak ve kabul etmek mümkün değil. Biz tekrar bölgemizde yaşanan felaketi yerinde görmek için Tarım ve Orman Bakanı'nı davet ediyor, acil çözüm planı istiyoruz. Bakan Pakdemirli'den ivedilikle şu sorularımıza yanıt vermesini ve mağdur üreticilerimiz için derhal görevini yaparak harekete geçmesini bekliyoruz. Yaşanan afete ilişkin Adana ve Çukurova illerinde resmi kurumların ne gibi çalışmaları olmuştur? Bu hafta yaşanan sağanak yağış, dolu ve fırtınadan etkilenen bölgelerde ne kadarlık zarar tespiti yapılmıştır? Üreticilerimizin hangi ürünleri zarar görmüş ve maddi kayıpları ne kadar olmuştur? Geniş çaplı bir araştırma ve üreticilerin sorunlarının çözümüne yönelik bir yardım planınız var mı? Yaşanan doğal felaket nedeniyle üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankası’na ve diğer özel bankalara olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz en az 2 yıl ertelenmesi için girişimlere başladınız mı? Zarara uğrayan çiftçilerimizin tarım alanlarını tekrar ekip biçmeleri için ilave faizsiz kredi ya da bir teşvik düzenlemesinde bulunacak mısınız? Büyük zarar gören ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle tarım sigortası yaptırmamış çiftçilerimiz için de bir yardımda bulunacak mısınız veya bunları yok mu sayacaksınız?" dedi.