CHP’ Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ‘5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın tanınmasının üzerinden 85 yıl geçmesine rağmen kadının ötelenmesine tepki göstererek, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerine sonuna kadar sahip çıkılması çağrısında bulundu.
Türk kadınına tam 85 yıl önce seçme ve seçilme hakkı tanıyan Atatürk’ün izinden yürümenin önemine işaret eden Dr. Şevkin, gelinen süreçte kadının ikinci plana atılmasının yanı sıra hemen her gün işlenen kadın cinayetlerinin önüne geçilemediğine vurgu yaptı.
“MÜCADELEMİZDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ”
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Avrupa ülkelerinden yıllar önce kadına seçme ve seçilme hakkı tanıdığını ancak bugün kadına iş yaşamında yeterince yer verilmediğini, kadının gülmesine bile tahammül edilemediğini kaydetti. Türkiye’nin 1934 ruhuyla kadın-erkek emeğiyle zorlu sürecin üstesinden gelebileceğini belirten Dr. Şevkin, “Atatürk, 5 Aralık 1934’te, tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti. Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklikle bundan tam 85 yıl önce kadınlar, en demokratik haklarına kavuştular. Atatürk Cumhuriyetinin kadın milletvekili olarak kadının her alanda var olması için mücadelemden asla taviz vermeyeceğim” diye konuştu.
“KADINLAR, ÖZGÜR OLMALI”
Kadına yönelen şiddetin, kadın cinayetlerinin ayyuka çıktığını, kadının ucuz iş gücü olarak görüldüğünü, kadın emeğinin ve bedeninin sömürülmesi gibi sorunları çok fazla yaşayan Türkiye'de, kadınların 85 yıl önce verilen seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanamadığına işaret eden Dr. Şevkin, kadınların okullaşma oranlarının yukarılara çıkması gerektiğini söyledi.
“OKULLAŞMA ORANI ARTMALI”
Kız çocuklarının okulsuz kalmaması için meclis çatısı altında bir dizi çalışmalara da imza atan Dr. Şevkin, “Okula gitmemiş veya ilkokulu bitirmiş kadınların yüzde 52’sinin yaşamı boyunca fiziksel şiddete maruz kaldığı ülkemizde, eğitim düzeyi yüksek her 10 kadından 3’ü de eşleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Bu durum kadınlarımızın içinde bulunduğu sürecin son derece vahim olduğunu apaçık ortaya koymaktadır” dedi.
“SİYASETTE DAHA ÇOK KADIN OLMALI”
Kadınların iş gücüne katılımı eğiliminde de kötüleşme yaşandığını söyleyen Dr. Şevkin, “Dünyada kadınların iş gücüne katılım ortalaması yüzde 52 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 24 ile 28 arasında değişmektedir. Kadınlarımızın eğitimde, iş yaşamında ve siyasette daha çok var olmasının önünü açacak yasal düzenlemelerin yanı sıra toplumsal duyarlılığa da büyük ihtiyaç vardır” diye konuştu.
KADININ ÖNEMİ
CHP’li Dr. Şevkin, Türk kadınının siyasette, tarımda, eğitimde, ekonomide, kısacası yaşamın tüm alanlarında var olmasının önünü açan Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi ve saygıyla anarken, Türkiye Cumhuriyeti’nin kadınlarla çağdaş ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefini gerçekleştirebileceğini sözlerine ekledi.