CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, çiftçilerin girdi maliyetleri, Kooperatifleşme ihtiyacı, yetersiz teşvik ve destekler gibi sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
“TARIM ÜRÜNÜNÜN SATIŞ FİYATI MALİYETİNİ KARŞILAMIYOR”
Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan “Çiftçilerin sorunlarının başında girdi maliyetleri gelmektedir. Tohumundan ilacına, gübresinden mazotuna kadar üretim aşamasında zaruri olan tüm tarımsal ihtiyaçların maliyetleri çok yüksektir. Çiftçi üretimden kar edemiyor; çünkü ürününden kazandığı para, maliyetini karşılayamamaktadır” dedi.
“TARIM POLİTİKALARI YERLİ ÜRETİCİYİ DESTEKLEYEN PROJELER ODAĞINDA YENİDEN DÜZENLENMELİDİR”
Gaziantep dâhil ülke genelinde çiftçilerimiz zor durumda olduğunun altını çizen Kaplan, “Üreticilerimiz, topraklarını terk etmek zorunda bırakılıyor. Ülkede tarımsal üretim olmazsa ithal ürünlere ihtiyaç duyarız. Bu da bizi dışarıya daha çok bağımlı hale getirir. Hükümetin tarım politikaları ithal etmek üzerine kurulu olduğu için yerli üreticiyi bitiriyor. Türkiye, verimli topraklara ve uygun iklim koşullarına sahip bir tarım ülkesidir. Bu şartlarda kendi üretimimizi yapmayıp ithal ürünler tüketmemiz kabul edilemez bir ihmalkârlıktır. Tarım politikaları yerli üretici destekleyen projeler odağında yeniden düzenlenmeli, Tarım Yasası ve Kooperatif Mevzuatı mutlaka yenilenmelidir” dedi.
Gaziantep’te yıllık zeytin üretiminin 80 bin ton civarında olduğunu söyleyen Kaplan, “Gaziantep’te, zeytinyağının litre fiyatı 13-15 TL arasında olmasına rağmen alıcı bulamamaktadır. Bölgeye Suriye’nin Afrin ilinden gelen düşük kaliteli zeytinyağı piyasa fiyatını düşürmektedir. Yaklaşık 55 bin ton getirildiği tahmin edilen Suriye zeytinyağı yerli üreticinin pazarını kapmış durumdadır. Bu haksız rekabete ilgili Bakanlık tarafından acilen bir denetim mekanizması kurulmalıdır” dedi.
MALİYET ARTARKEN SATIŞ FİYATI YERİNDE SAYIYOR
CHP’li Kaplan sözlerine şöyle devam etti; “Benim de aralarında bulunduğum partili vekillerimden oluşan 20 kişilik bir heyet ile Şanlıurfa’nın sorunları yerinde görmek için bir ziyaret gerçekleştirdik. Şanlıurfalı çiftçilerimizin de durumları farklı değil. Halfetili fıstık üretici fıstık fiyatlarının hala 30-35 TL civarında seyretmesinden çok şikâyetçi; artan maliyete rağmen satış fiyatları yükselmiyor.
Elektrik enerjisinin çok maliyetli olması faturayı ödeyemeyen çiftçinin enerji kesintisine uğramasına sebep oluyor. Bunun yanında Şanlıurfa’da sulama birlikleri bir kayyum tarafından yönetiliyor. Çiftçi halinden anlayan yöneticilere ihtiyaç duyuyor. Su ya da elektrik gibi enerjilerinin kesilmesi çiftçinin üretimini durdurur. Üretemeyen çiftçi ise borcunu ödeyemez. Çiftçiye destek olmak yerine enerji kesintileriyle üretime engel oluyorlar.”
ÇİFTÇİYİ ÖZEL BANKALARA MUHTAÇ ETTİLER
CHP’li Kaplan, “Çiftçilerimiz Tarım Kredi ve Devlet bankalarının yanında özel bankalara da borçlanmış durumdalar. Borcunu ödeyemeyen çiftçiler haciz yoluyla traktör gibi tarım aletlerine el konulduğu için çaresiz bırakılıyorlar. Çiftçisini bankalara muhtaç edip bu duruma getiren hükümeti sorunların çözümü için duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.