En sık 2-8 yaş aralığında görülen lösemili hastalığı son yıllarda bir yaşın altına indi. Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle konuya dikkat çeken CHP’li İrgil, “LÖSEV’in ücretsiz tedavi hizmeti sunduğu hastanesine ruhsat verilmediği için tam kapasite çalışamıyor. Siyaset üstü böylesi bir konuda gerekli izin verilmelidir” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle Meclis’te yaptığı konuşmada, ülkemizde çocuk kanserlerinde birinci sırada yer alan lösemi hastalığının bir yaşın altına indiğini söyledi. İrgil; “Tedavisi çok pahalı ve zor olan lösemide iyi bir tedaviyle iyileşme oranı yüzde 92. Bu nedenle ilgili kuruluşların ve Lösemi vakıflarının desteği önemli” dedi.
Bir hayır kuruluşu olan Lösemili Çocuklar Vakfı LÖSEV’in lösemili çocuklar ve ailelere yönelik tamamen ücretsiz konuk evi, okul, sosyal ve spor tesisi gibi hizmetler sunduğunu belirten İrgil, bir sene önce de sağlık kenti olarak nitelenebilecek bir hastanenin kurulduğunu hatırlattı. LÖSANTE hastanesinin tam donanımlı ve 400 yataklı bir kompleks olmasına karşın tam kapasiteyle hizmetine hükümetin izin vermediğini vurgulayan İrgil şunları söyledi:
BAKANLIK “ÇALIŞTIRAMAZSIN” DİYOR
“Bu hastaneye dünyanın en iyi radyoterapi cihazı alınmış, kuruluş izni verilmiş ama Sağlık Bakanlığı 75 yataktan fazlasına ruhsat vermeyerek ‘çalıştıramazsın’ diyor. Yani bugün özel hastanelerde tonlarca para ödenirken, devlet hastanelerinde radyoterapi alacak hastalar kuyruklarda beklerken tamamen parasız tedavi vereceğini, lösemili ve kanserli çocuklardan tek kuruş fark almayacağını söyleyen LÖSEV’e engel oluyoruz. Karşılığında ise bu insanları, 4 çocuk ile 4 annenin aynı odada yattığı, tek tuvaleti kullandığı, kalabalık poliklinikleri olan hastanelere gönderiyoruz. Siyasi bir tarafı olmayan, kamu yararına çalışan, lösemili çocuklardan tek kuruş almayan ve tedavide yüzde 92 başarısı olan LÖSANTE hastanesine yönelik bu bürokratik engellemeye dur denmeli. Bir çocuğun bile ölmesine izin verilmemeli.”