CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Türkiye’yi son günlerde kasıp kavuran şarbonlu hayvanları Türkiye’ye getiren firmaların bir vakfa bağış yaptığı iddiaları doğru mu?” diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, şarbon vakaları hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. İlgezdi, Oktay'a konu kapsamında şu soruları yöneltti:
“Son bir yılda ülkemize kaç kez hayvan ithalatı yapılmıştır? Söz konusu hayvanlarda şarbon olup olmadığına ilişkin kontrol yapılmış mıdır?
2003- 2018 yılları arasında hangi firmalar tarafından Türkiye’ye canlı hayvan ithalatı yapılmıştır?
2003- 2018 yılları arasında yurt dışından Türkiye'ye kaç adet hayvan ithal edilmiştir? İthal edilen hayvanlardan kaçında, hangi hastalıklara rastlanılmıştır?
2003- 2018 yılları arasında Türkiye’ye birden fazla seferde hastalıklı hayvan ithal eden firma var mıdır? Varsa bu firmalar hangileridir? Bu firmalarca piyasaya sürülen etin miktarı nedir?
Hayvan ithalatında 21 günlük karantina uygulamasının yapılmadığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa karantina uygulamasından vazgeçilmesinin sebebi nedir?
İthalatçı firmaların hayvan başına 100 Dolar tutan sağlık ve kan testi harcamalarını yapmayarak, kağıt üzerinde yapılmış gibi gösterdikleri iddiası doğru mudur? Bu iddia doğru ise Türkiye’ye bu yolla sokulan hasta hayvan sayısı nedir?
Türkiye’yi son günlerde kasıp kavuran şarbonlu hayvanları Türkiye’ye getiren firmaların bir vakfa bağış yaptığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa bağış yapılan vakıf hangisidir?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan küpe affının gerekçesi nedir? Böylece hayvan ithalatında yapılan usulsüz işlemlerin üstünün kapatılacağı iddiaları doğru mudur?
Küpe affından yararlanacak ithalatçı firmalar arasında daha önce hayvanları arasında hastalık çıkan firmalar var mıdır? Varsa bu firmalar hangileridir?
Sadece 2018 yılında 79 şarbon vakasının yaşanmış olması bir tesadüf müdür? Türkiye'de 2003-2018 yılları arasında şarbon şüphesiyle hastanelere kaldırılan vatandaşlarımızın sayısı nedir? Şarbonun ciddiye alınması için kaç vatandaşımızın hayatını kaybetmesi gerekir?”