CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Yüksek Seçim Kurulu’na ve Marmara Üniversitesi’ne 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’na dayanarak dilekçeler verdi. Hakverdi, aldığı cevapların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite diploması hakkındaki bilginin Meclis’e gelmiş olduğunu öğrenerek Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
CHP’li Hakverdi, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na ve Marmara Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yükseköğretim durumu hakkında bilgi edinmek üzere başvuruda bulundu. Hakverdi’nin başvurularını YSK ve Marmara Üniversitesi yanıtladı.
-YSK BAŞVURUSU-
4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’na dayanarak, Yüksek Seçin Kurulu’na yapılan başvurularda Hakverdi şu soruların cevaplanmasını istedi:
“1) Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi için kurumunuza sunduğu evraklar arasında 4 yıllık üniversite diploması var mıdır? Varsa gerçekliği araştırılmış mıdır?
2)Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Kasın 1987’deki genel seçimde ilk kez milletvekilliği için aday olduğunda vermiş olduğu diploma ile 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi için verdiği diploma aynı mıdır?”
Yüksek Seçim Kurulu, Hakverdi’nin dilekçesini şöyle yanıtladı:
“1. maddedeki soru ile ilgili olarak, Halkın Kurtuluş Partisi vekilleri Av. Metin Bayyar, Av. Sait Kıran ve Av Doğan Erkan tarafından Kurulumuza yapılan itiraz üzerine Yüksek Seçim Kurulunca verilen 29/09/2015 tarihli ve 2015/1797 sayılı karar örneği ilişikte gönderilmiştir.
- maddedeki soru ile ilgili olarak, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 40. Maddesinde; hesaba katılan, katılmayan ve itiraza uğramış olan oy pusulalara, sayım ve döküm cetvelleri ile milletvekilliğine seçilme tutanakları ve seçimle ilgili diğer her türlü evrakın iki yıl süre ile il ve ilçe seçim kurulu başkanlarınca saklanacağı, Yüksek Seçim Kurulunun izni olmadan hiçbir yere gönderilemeyeceği belirtilmiştir.
-YSK’NIN HALKIN KURTULUŞ PARTİSİ VEKİLLERİNE VERDİĞİ CEVAP-
YSK, CHP’li Hakverdi’nin başvurusuna verdiği cevapta işaret ettiği Halkın Kurtuluş Partisi vekillerine verilen yanıt ise şöyle:
“Halkın Kurtuluş Partisi vekilleri Av. Metin Bayyar, Av. Sait Kıran ve Av. Doğan Erkan tarafından müştereken imzalanarak, kurulumuz başkanlığına gönderilen 28/9/2015 tarihli dilekçede özetle; 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçimde Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa’nın 101. maddesi ve 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun 6. maddesinde öngörülen, seçilme yeterliliğini taşımadığı ve yüksek okul diplomasının sahte olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığının düşürülmesi, ayrıca öğrenim belgelerinde yaptığı sahtecilik nedeniyle de 5237 sayılı TCK’nın 204. maddesi uyarınca Resmi Belgede Sahtecilik suçundan hakkında suç duyurusunda bulunulması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
Gereği Görüşülüp Düşünüldü:
İstem; 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçimde Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa’nın 101. maddesi ve 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun 6. Maddesinde öngörülen seçilme yeterliliğine sahip olmadığından Cumhurbaşkanlığının düşürülmesi ve hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ilişkindir.
Kurulumuzun 10/07/2014 tarihli, 2014/3227 sayılı kararı uyarınca Cumhurbaşkanı Seçimi Kesin Aday Listesi Resmi Gazete’nin 11/0772015 tarihli 29057 sayılı nüshasında yayınlanmış olup, Cumhurbaşkanı adaylarının öğrenim durumlarına ilişkin bilgiler kesin aday listesinde gösterilmiştir.
Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adaylığı sırasında sunulan ve geçerli olduğu kabul edilen diplomanın sahteliği konusunda yeterli ve somut bir delil sunulmamış olması nedeniyle istemin reddine,
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru hususu, ilgili siyasi partinin kendi inisiyatifinde olduğundan, bu konudaki talebin de reddine karar verilmesi gerekmiştir.
Sonuç: Açıklanan sebeplerle;
1) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı adaylığı sırasında sunulan ve geçerli olduğu kabul edilen diplomanın sahteliği konusunda yeterli ve somut bir delil sunulmamış olması nedeniyle istemin reddine,
2) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru hususu ilgili siyasi partinin kendi inisiyatifinde olduğundan, bu konudaki talebin de reddine
3) Karar örneğinin Halkın Kurtuluş Partisi Genel Başkanlığı’na gönderilmesine,
29/09/2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.”
-MARMARA ÜNİVERSİTESİ BAŞVURUSU-
CHP’li Hakverdi, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’na dayanarak, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yükseköğretim diplomasına ilişkin şu soruları sordu:
“1) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversitenizin ilgili fakültesine hangi yıl kayıt yaptırmış ve ne zaman mezun olmuştur?
2) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diploması ne zaman onaylanmış ve kendisine verilmiştir?
3) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 yıllık fakülte mezunu mudur?”
-MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NİN CEVABI-
Marmara Üniversitesi, Hakverdi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öğrenim durumu hakkında verdiği bilgi edinme dilekçesini şu ifadelerle yanıtladı:
“Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öğrenim ve mezuniyetiyle ilgili bilgi edinme kapsamında 3 adet soru yöneltildiği dilekçeniz, 15 Nisan 2016 tarihi itibari ile kayda alınmıştır.
Dilekçenize konu sorularla ilgili olarak, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanlığı adına Mersin Milletvekili Sayın Ali Rıza Öztürk tarafından 25 Nisan 2014 tarih ve 24220 sayılı ve 43535 kayıt sayılı ‘Soru Önergesi’ kapsamında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na hitaplı 04 Temmuz 2014 tarihli yazımız ile bilgi verilmiş olup, bu bağlamda Türkiye Büyük Millet Meclisi ‘TBMM’ kayıtları itibariyle verilen bilgiler kapsamında aleniyet oluşmuştur.”
-SORU ÖNERGESİ-
CHP’li Hakverdi, söz konusu yazışmaların ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite diploması hakkında TBMM Başkanı Kahraman tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede, Marmara Üniversitesi’nin, “Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanlığı adına Mersin Milletvekili Sayın Ali Rıza Öztürk tarafından 25 Nisan 2014 tarih ve 24220 sayılı ve 43535 kayıt sayılı ‘Soru Önergesi’ kapsamında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na hitaplı 04 Temmuz 2014 tarihli yazımız ile bilgi verilmiş olup, bu bağlamda Türkiye Büyük Millet Meclisi ‘TBMM’ kayıtları itibariyle verilen bilgiler kapsamında aleniyet oluşmuştur” şeklindeki cevabına atıf yapılarak, CHP’li Öztürk’e ait tbmm.gov.tr alan adı altında yayınlanan ‘Yazılı Soru Önergesi Bilgileri’ sayfasında Erdoğan’ın diplomasına ilişkin verilen yanıtın bulunamadığı kaydedildi.
CHP’li Hakverdi, TBMM Başkanı Kahraman’a şu soruları yönetti:
“Marmara Üniversitesi’nin vermiş olduğu yanıt neden Sayın Öztürk’ün sayfasına eklenmemiştir?
Marmara Üniversitesi yanıtı YÖK tarafından TBMM’ne iletilmiş midir iletilmemiş midir? İletilmiş ise neden yayınlanmamıştır? İletilmemiş ise YÖK hakkında işlem yapılacak mıdır?
YÖK yanıtı TBMM’ne iletmiş ise neden Sayın Öztürk’ün sayfasına iletilmemiştir? TBMM yetkilileri mi dönemin TBMM Başkanı mı buna engel olmuştur?
Marmara Üniversitesi’nin verdiği yanıtı yayınlamak için bir girişimde bulunulacak mıdır?
Marmara Üniversitesi verdiği yanıtın yayınlanmamasının nedeni diplomanın olmadığı yönünde bilgi vermiş olması mıdır? Marmara Üniversitesi diploma ile ilgili Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili olumlu yanıt vermiş olsaydı yayınlanır mıydı?”