CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, disiplin cezaları nedeniyle öğrenimlerine ara veren üniversite öğrencilerinin mağduriyetini, TBMM gündemine taşıdı.
Gürer’in “öğrenci affını” gündeme getirdiği soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, son 3 yılda 956 öğrencinin disiplin cezası aldığını açıkladı. Bakan Selçuk öğrenci affının ise TBMM’nin uhdesinde olduğunu belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018, 2011 ve 2104 yıllarında, üniversite öğrencilerine yönelik af çıktığını anımsattı. Gürer, af yasasından yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören ve eğitimleri yarım kalan kişilerin yararlandığını, binlerce öğrencinin okullarına geri döndüğünü hatırlattı.
Af yasasından yararlanarak okullarına devam eden ve mezun olan öğrencilerin bur çoğunun görevlerine başladığını ve hayatın içinde yer aldığını vurgulayan Gürer, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, “2016, 2017 ve 2018 yıllarında üniversitelerde alınan disiplin cezalarının sayısı kaçtır? Öğrenci affı gündemde midir? Öğrenci affına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.
BU YIL 516 ÖĞRENCİ DİSİPLİN CEZASI ALDI
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise öğrenci affı konusunun TBMM’nin uhdesinde olduğunu belirtti. Bakan Selçuk, üniversitelerde 2016 yılında 150, 2017 yılında 290 ve 2018 yılında ise (16.11.2018 tarihi itibariyle) 516 öğrencinin disiplin cezası aldığını ifade etti. Bakan Selçuk’un verdiği bilgiye göre son 3 yılda disiplin cezası alan öğrenci sayısı 956 olarak hesaplandı. Bakan Selçuk, bir yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alan öğrencinin başka bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmasının önünde bir engel bulunmadığını da sözlerine ekledi.
“ÖĞRENCİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ”
2014 yılından bu yana yükseköğretim kurumlarında disiplin cezası alan öğrencilere yönelik af yasası çıkmalı diyen Gürer, “Çeşitli nedenlerle disiplin cezası alan öğrenciler yaptıklarından pişman olmuş olabilirler, onlara bir şans daha tanımak gerekli, hata yaptıkları konularda ayrıca psikolojik destek ve eğitimde sağlanabilir. Genç yaşta yapılan yanlışın bedeli bir yaşamı kapsıyor. Bu nedenle çıkarılabilecek af yasasından belki de yüzlerce öğrenci faydalanacak ve eğitimlerini tamamlayacaktır. Bu konuda bir çalışma yapılması, mağduriyet yaşayan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesine vesile olabilir” diye konuştu.