CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, KPSS giriş ücretine yapılan yüksek zamma çok sert tepki gösterdi. Zammı ‘soygun’ olarak niteleyen CHP’li Erdem, hükûmetin sınavları gelir kapısı olarak gördüğünü belirtti.
Her sene milyonlarca insan girdiği KPSS sınav başvuru ücreti 55 TL'den 60 TL'ye yükselirken, ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) de 165 TL'den 180 TL'ye yükseldi. Özellikle KPSS-A grubundan sınava girecek adayların ödeyecekleri ücret sosyal medyada büyük tepki topladı.
“ADAYLAR YOLUNACAK KAZ GİBİ GÖRÜLÜYOR, BUNUN ADI SOYGUNDUR!”
Başbakan Binali Yıldırım’a konuya ilişkin yazılı soru önergesi veren CHP’li Erdem, yapılan zammın hiçbir gerekçesi olmadığını belirterek ekonomik krizin faturasının işsizlerden çıkarılmak istendiğini ifade etti.
CHP’li Erdem konuya ilişkin şunları söyledi: “Sınav ücretlerine yapılan zam nasıl bir ekonomik krizin içinde olduğumuzu gösterir nitelikte. Önce TUS ve YDS giriş ücretlerinde uygulanan yüksek zam şimdi KPSS’ye de uygulanıyor. Hizmette veya masrafta hiçbir artış olmamasına, hatta silmeyen silgi verilerek adaylar mağdur edilmesine rağmen, sınav ücreti 2,5 kat zamlanıyor. Bunun adı soygundur. Yeni istihdam alanları yaratamadığı için insanları tek bir sınava mecbur bırakan iktidar, şimdi onları yolunacak kaz gibi görüyor. İşsiz birisi 420 TL’yi nasıl karşılasın? Asgari ücretli nasıl karşılasın? Kredi mi çeksinler? Şehir dışında sınava girecek kişi yol, konaklama parasını nasıl karşılayacak? Üstelik bu daha ön eleme sınavı. Peki, kurum sınavına, mülakata girecek adaylar da aynı şekilde soyulacak mıdır? Nasıl bir sosyal devlet, yurttaşları işsizlikle boğuşurken, kendisi bir de yaptığı hizmet için akıl almaz ücretler talep eder. Bu işin peşini bırakmayacağız, ilgili mercilere başvurular yapacağız.”
İşte CHP’li Erdem’in Başbakan Yıldırım’a yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
“Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmek isteyen adaylardan alınacak sınav ücreti 2017 yılı itibariyle zamlanmış ve başvuru ücreti bir önceki yılın iki katını aşmıştır. Daha önce 5 test için tek sınava girilip ve tek ücret ödenirken, bu yıl her oturum için ayrı ücret alınacak ve aday eğer 60 TL’lik genel yetenek-genel kültür ile 9 oturuma girmek isterse 420 lira ödeyecektir. Puan sisteminin değişmesinden dolayı kurumların en çok hangi puan türünü kullanacağı belli olmadığından, adayların her bir oturuma girmeleri gerekeceği de bilinmektedir. Yine KPSS A grubu adaylarından İngilizce bilgisi şartı da istendiğinden, YDS’ye yapılan zamla sadece sınava giriş adaylar için 500 TL’yi aşacaktır. Diğer taraftan, TUS, YDS gibi birçok sınava da benzer şekilde orantısız zam uygulanmıştır. Adaylar sosyal medyada zamma büyük tepki göstermektedir.”
Bu çerçeveden hareketle;
- Sınav ücretine yapılan bu büyük zammın gerekçesi nedir?
- Hükûmetiniz sınavları gelir kapısı olarak mı görmektedir? Yoksa sadece ön eleme sınavı için asgari ücretin üçte biri oranında bir giriş ücreti istenmesi sosyal devlet anlayışınızın bir tezahürü müdür?
- Hizmette hiçbir geliştirme yapılmadan uygulanan bu zamlar, masraflardaki %150’lik artıştan mı kaynaklanmaktadır? Bu masraflar nedir? Hükûmetiniz sınav kağıtlarını veya silmeyen Pelikan silgilerini ithal mi etmektedir?
- Bu zamla çoğunluğu işsiz insanlardan oluşan adaylardan 50 günde 255 milyon lira zarar eden Osmangazi Köprüsü’nün zararı mı karşılanmak istenmektedir?
- Hiçbir geliri olmayan, kitap parası bulamadığı için bilgisayardan sınava çalışan adaylara bu ücreti ödeyebilmesi için tek seferlik sınav kredisi verilecek midir?
- Sınava şehir dışında girecek adaylar için yol ve konaklama yardımı yapılacak mıdır? Kurum sınavında veya sözlü mülakatlarda da benzer şekilde zam uygulanacak mıdır?