CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi süresinde borçtan dolayı vatandaşın ve esnafın elektriklerinin kesilmemesine yönelik Kanun Teklifi verdi. Bulut, Kanun Teklifi’nin yasalaşması halinde işsiz kalan, gelir kaybına uğrayan vatandaşın da esnafın da bir nebze rahat nefes alacağını kaydetti.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Kanun Teklifi yasalaşırsa, evine ekmek götüremeyen, işsiz kalan, gelir kaybına uğrayan vatandaşların ve esnafın pandemi süresi boyunca bakım-onarım faaliyetleri dışında konutlara ve iş yerlerine verilen elektrik, borcundan dolayı kesilmeyecek; kesilmiş olan var ise bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yeniden açılacak.
VATANDAŞ DA ESNAF DA ZOR DURUMDA
CHP’li Bulut, 2019 yılının Mart ayından bu yana ülkemizde görülmeye başlayan COVID 19 nedeniyle milyonlarca kişinin işsiz kaldığını ya da gelir kaybına uğradığını belirterek, koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan önlemler doğrultusunda sokak kısıtlamaları ve yasaklar nedeniyle işleri durma noktasına gelen, kepenk kapatan ve gelir kaybın uğrayan esnafın vergi, SGK primleri, kira-stopaj ve faturalarının biriktiğini kaydetti.
AİLELER, TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR
CHP’li Bulut, “Borç batağındaki vatandaşlar bir yandan pandemi ile mücadele ederken diğer yandan da geçim sıkıntısıyla, yüksek enflasyonla ve işsizlikle boğuşmaktadır. Yüz binlerce çalışanın kısa çalışma ödeneğine ya da ücretsiz izine yönlendirilmesi aileleri en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma düşürmüştür. Pandeminin etkisi ödenemeyen faturalara da yansımış, kötü ekonomi yönetimi ile birlikte ekonomik kriz, yoksulluğun etkilerini iyice görünür kılmıştır” dedi.
ZAM ÜSTÜNE ZAM
Bulut, asgari ücretin 2 bin 825 lira 90 kuruş olduğu, açlık sınırının 2 bin 592, yoksulluk sınırının 8 bin 436 liraya yükseldiği ülkemizde iğneden ipliğe her kaleme zam yapılırken, bu zamdan tüketim harcamalarında konuttan sonra en çok harcama yapılan kalem olan elektrik, su ve doğalgazın da nasibini aldığını bildirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun, 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olacak şekilde Tek Terimli Tek Zamanlı tüketici tarifelerine yüzde 6,2 oranında zam yaptığını kaydeden Bulut, u can yakıcı zamla birlikte asgari yaşam koşullarında aylık tüketimi 230 kW olan dört kişilik bir ailenin geçtiğimiz yıl 163,4 TL olan elektrik faturasının, 20 TL'lik artışla 183,4 TL'ye yükseldiğini ifade etti.