CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, "Türkiye’de 10 milyonu aşkın engelli yurttaşımız bulunmaktadır. Engelli yurttaşlar başta istihdam olmak üzere eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal yaşam da dahil hayatın her alanında birçok sorunla karşılaşmaktadırlar." dedi.
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, engellilerin sorunlarına ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ‘un cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi. Her yıl engelli istihdamı yapılacak söylemleriyle engellilere hayal dağıtıldığını kaydeden Beko, ülkemizdeki engelli hakları sorununun bir insan hakları sorunu olduğunu belirterek, çocuklar ile kadınların da hakları dahil olmak üzere birbirlerinden ayrılamayacağını söyledi. Beko, AKP hükümetinin sürekli iş ve eğitim ile ilgili çeşitli vaatlerde bulunduğunu ancak hiçbirinin yerine getirilmediğini belirtti.
CHP’li Beko, Bakan Selçuk tarafından yanıtlanması istemi ile verdiği önergesinde pandemi nedeniyle engellilerin sağlık sisteminde yaşadıkları sorunların daha da arttığına dikkat çekti. Beko, “Türkiye’de 10 milyonu aşkın engelli yurttaşımız bulunmaktadır. Engelli yurttaşlar başta istihdam olmak üzere eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal yaşam da dahil hayatın her alanında birçok sorunla karşılaşmaktadırlar. Fiziksel çevre ve koşulların uyumsuzluğu, rehabilitasyon alanlarının kısıtlılığı ve istihdama katılımları önündeki engeller nedeniyle hayata katılımları zor olmaktadır. Covid-19 salgını ile birlikte sağlık sisteminde yaşanan sorunların artması sebebiyle de sağlık hakkına erişimde zorlukların oranı katlanarak artmıştır” dedi.
Bu kapsamda şu soruları yöneltti;
1. Ülke genelinde kaç engelli bakım evi bulunmaktadır? Her ilde ücretsiz, nitelikli, tam donanımlı bakım evi var mıdır? 2020 yılı sonu itibarıyla bu bakım evlerinden kaç kişi yararlanmaktadır?
2. Bakım evlerinde kalan engelliler Covid-19 salgını sürecinden nasıl etkilenmiştir? Hayatını kaybeden ve de hasta olan engelli sayısı ne kadardır? Bu konudaki ihmallere ilişkin soruşturma başlatılmış mıdır?
3. Salgın döneminde bu merkezlerde hasta kabulü yapılamadığı bilgisi doğru mudur? Öyleyse ihtiyacı olan yurttaşlar için ne tür çözümler üretilmiştir? Bu yurttaşların bakımları nasıl sürdürülmüştür?
4. Bakım merkezlerinin yetersizliği nedeniyle aylarca, yıllarca sırada bekleyen engelliler olduğu vurgulanmaktadır. Bu durumun sona erdirilmesi adına yeni merkezlerin inşa edilmesi planlanmakta mıdır?
5. Son iki yılda engellilerin istihdamı için yeterli adımların atılmadığı bilinmektedir. 2021 yılında bu açık kapatılacak mıdır? 2021 yılı için planlanan engelli istihdamı ne kadardır?