CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, pandemi döneminde esnafların yaşadığı sorunları, beklentilerini ve çözüm önerilerini meclis kürsüsünden dile getirdi. Bayır, ‘’Kredilerin faizsiz olarak ertelenmesi, sicil affının çıkarılması, pandemi döneminde başlatılan kısa çalışma ödeneğinin devam esnaf için öncelikli konulardır. Esnaf kendisine verilen kredi ile, dükkanının elektriğini, suyunu, kirasını, vergisini, sigortasını, personel masrafını yani zorunlu giderlerini karşılamıştır. Kredi; esnafın, sadece ayakta kalmasına destek olmuştur. Bankalar, esnafların dükkanlarına ortak olmuştur’’ dedi.
"Esnaf ve Sanatkarlarımız Adeta Vurguna Uğradı"
Esnafların sorunları ile ilgili, mecliste gündem dışı söz alan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu’nun, İzmir’de ki esnaflar üzerinde, odasının yaptırdığı anket sonuçlarını da açıkladı. Rapora göre, Türkiye genelinde 1 milyon 965 bin 846 esnaf, 2 milyon 118 bin 593 işyerinde, İzmir’de ise 122 bin 219 esnaf, 134 bin 249 işyerinde faaliyet gösterdiğini söyleyen Bayır,’’ Pandemi süreci; üreten, satın alan, satan yani ekonominin tüm boyutlarında kılcal damarlara kadar nüfuz eden esnaf ve sanatkarlarımızı adeta vurguna uğrattı. Taksitle/krediyle minibüsünü yenileyen servisçilerimiz, ürünleri elinde kalan kitap ve kırtasiyecilerimiz, kiralarını ödeyemeyecek duruma düşen büfeci ve kantincilerimiz, gelirinin büyük bir bölümünü kira için, çalıştırdığı personel için kullanan kahvehane, kafeterya, lokanta ve restoran işletmecilerimiz, ekmeğini çıkaramayan berber ve kuaförlerimiz, satışları neredeyse sıfırlanan çiçekçilerimiz, duraklara mahkûm kalan taksicilerimiz ve boş gidip-gelen minibüsçülerimizin işleri; ya durdu ya da çok çok yavaşladı’’ dedi.
"Esnafın İşleri Durma Noktasına Geldi"
Esnaf ve sanatkarların, hükümetten, beklenti ve taleplerinin karşılanması için bir an önce harekete geçilmesinin gerekli olduğunu ifade eden Bayır, ‘’Covid-19 süreci ve sonrası için esnaf ve sanatkarların ödemekle yükümlü olduğu vergi, sgk primi gibi konularda pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Bu kapsamda ödeme kolaylıkları/ yeniden yapılandırmalar sağlanmalıdır. Yeni kredi ve hibe olanakları yaratılarak en az 2 yıl ödemesiz, sıfır faizli ve uzun vadeli destekler verilmelidir. Zor durumda olan mesleklere (kantin, kırtasiye, okul servisi, kahvehane, birahane, bar ve eğlence yeri, masaj salonu işleten esnaflar) lokal destek verilmelidir. Halk bankası aracılığı ile sunulan kredi desteklerinden faydalanma oranları artırılmalıdır. Büyük çoğunluğu kiracı konumunda olan esnaf ve sanatkarı; işyeri sahibi yapmak amacıyla faizsiz, uzun vadeli, makul taksitli ve esnek ödemeli kredi imkanları tanınmalıdır. E-ticaret yapma potansiyeli yüksek ve e-ticaret faaliyetlerine geçiş yapmaya istekli olan esnaf ve sanatkarlara destek olunmalıdır’’ dedi.
"Esnafın Yerel Yönetimlerden Talepleri"
Esnaf ve Sanatkarların yerel yönetimlerden beklentilerini de sıralayan Bayır, ‘’İşletmelerin sabit giderleri arasında yer alan su, katı atık, reklam tabela vergisi vb. giderleri konusunda destek verilmelidir. Belediyelerden kiralanan işyerlerinin kira bedelleri ötelenmelidir. Belediyelerin alacağı her türlü mal ve hizmeti mümkün olması durumunda öncelikle esnaf ve sanatkarlardan temin etmesi beklenmektedir. Salgın günlerinde fırsatçılar artmaktadır. Kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere karşı denetimlerin artırılması istenmektedir’’ dedi.
"Devlet Babalık Yapmalı"
Esnaf ve Sanatkârların geleceğe güvenle bakamadığının altını çizen Bayır, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in açıklamalarının da önemli olduğunu belirterek,’’Bendevi Palandöken, ‘Esnaf camiası olarak salgın boyunca en fazla sıkıntıyı biz çektik. Mart'tan beri 2 milyon esnafımız ve tüm iş kolları süreçten olumsuz etkilendi. Bazı meslekler bitme noktasına geldi. Yeni tedbirler kapsamındaki kısıtlamalarla birlikte esnafımızın artık dayanacak gücü kalmadı’ ifadelerini kullandı. Esnaf Başkanı, bu acı gerçeği gözler önüne serdi. Covid-19 Salgınına ilişkin, esnaf, gelecek kaygısı yaşamaktadır. Yasaklar yine geliyor ama buna karşı; esnafa, ne gibi kolaylıklar sağlanacağı konusunda bilgi verilmiyor. Verilen kredilerin ödemesi alınmaya başlandı. Esnafımız tam işlerini rayına koyacakken, yine yasaklar başlayacak. Bu duruma çare bulmalıyız. Yıllarca vergisini ödeyerek devletine destek olmuş esnaflara şimdi devlet babalık yapmalı ve esnafımıza sahip çıkmalıdır’’ diyerek sözlerini bitirdi.