CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarımsal gübre kullanımının kalite ve rekolteye etkisine dikkat çekerek, "Bu sene gübre fiyatları fahiş oranda arttığı için çiftçi gübresiz ekim yaptı yahut çok az düzeyde kullandı. Bunun anlamı verim ve kalite kaybıdır. Gıda krizi çok yakında, kapıda bekliyor. Risk daha fazla büyümeden, gıda güvenliği, ülke ekonomisi ve yarınlarımız için gübrede seferberlik başlatılmalıdır" dedi.
"DAHA FAZLA VAKİT KAYBEDİLMESİN"
Tarımsal gübrede fiyat artışlarının çok fahiş oranda gerçekleştiğini, döviz kurlarındaki düşüşle birlikte yapılan indirimlerin ise adeta 'devede kulak' misali kaldığını ifade eden Ayhan Barut, "Türkiye'de yılda ortalama olarak 5.5-6 milyon tonluk tarımsal gübre kullanımı var. Gübre fiyatlarında türüne göre değişmekle birlikte yüzde yüzde 800'lere varan artışlar oldu. Döviz kurundaki düşüşle birlikte gübre fiyatlarında kısmı indirim yapıldı ama bu fahiş artışlara göre çok komik seviyelerde kaldı. Çiftçimiz yüksek fiyat nedeniyle gübresiz ekim yaptı ya da çok az kullandı. Bu ülke ekonomisi, gıda güvenliği ve çiftçimiz için çok riskli bir durum. Daha fazla vakit kaybetmeden bu riske karşı adım atılmalı" diye konuştu.
"GIDA KRİZİ KAPIDA, DAHA DA YAKLAŞIYOR"
Buğday ve arpa gibi temel ürünlerde taban gübresi kullanılmadan ekim yapılarak çok ciddi risk alındığını ve bunun kötü sonuçlar doğuracağını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Gübre kullanımı doğrudan verime ve ürün kalitesine etki ettiği için çok büyük önem taşıyor. Çünkü verim kaybı yaşanması hem yurttaşların güvenli gıdaya erişimini engeller hem de ülkemizin gıda egemenliğini riske atar. Salgın döneminde güvenli gıdaya erişimin önemi bir kez daha görülmüşken bu riskin alınmaması, gübre konusunda etkin çözüm üretilmesi gerekiyordu. Ama iktidar 'bak, bekle ve gör' taktiği uygulayıp adeta kafasını kuma gömdü. Bu nedenle kriz daha da derinleşti. Şimdi gübre konusunda hala atılacak adımlar var ve bunun için daha fazla zaman kaybedilmemeli. Hemen üst gübre ve baharda ekilecek ürünlerin gübresi için harekete geçilmeli. Madem kurlar düşüyor, o halde ithalata bağımlı olduğumuz gübre için çözüm yolları bulunmalı. Üreticiye gübrede sübvanse lazım. Hasat vadeli üreticinin gübresi tedarik edilmeli. Gübrede fiyatları düşürülüp, en az yarı yarıya desteklenmeli. Tarım Kredi Kooperatifi başta olmak üzere tüm kurumlar seferber edilmeli. Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden gübre tedariki sağlanarak çiftçiye verilmeli. Bu çok hayati bir konu. Kapıda bekleyen gıda krizine karşı risk daha fazla büyümeden, gıda güvenliği, gıda egemenliği ülke ekonomisi, ülke tarımı, çiftçilerimiz, tüketicilerimiz ve yarınlarımız için gübrede seferberlik başlatılmalıdır."