-Anayasa Mahkemesi'nin yaptığı denetimlerde CHP'nin çıkar karşılığı sahte fatura düzenlemeyi iş edinmiş bir firmaya ihale verdiği ortaya çıktı.
ANKARA(ANKA) - Anayasa Mahkemesi raporunda CHP'nin çıkar karşılığı sahte fatura düzenlemeyi alışkanlık edinmiş bir firmaya araç giydirme ihalesi verdiğini ortaya çıktı. CHP'nin İzmir'deki araç giydirme ihalesini didik didik eden vergi müfettişleri "sahte fatura" skandalını ortaya çıkarırken konuyu Anayasa Mahkemesi'ne havale etti. Ancak AYM geçmişteki sahte fatura olaylarını kabul etmekle birlikte sözkonusu ihalede bir "sahtekarlığa" rastlanmadığını saptadı.
-SAHTE FATURACILARA GERÇEK İHALE !
Anayasa Mahkemesi siyasi partilerin mali denetimlerini yapmakla görevli. AYM, CHP'nin 2014 yılı kesin hesabının incelendiği raporda partinin çıkar karşılığı devamlı sahte fatura hazırlayan bir firmaya ihale verdiğini yazdı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı İzmir Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı tarafından Karşıyaka Vergi Dairesi Müdürlüğü mükellefi bir firma hakkında düzenlenen raporda, bu firmanın 2014 yılı başından itibaren gerçek mal ve hizmet teslimi veya hizmet ifasına dayalı bir ticari faaliyetinin bulunmadığı belirlendi.
Anayasa Mahkemesi "Firmanın düzenlediği faturaların tamamının komisyon karşılığı düzenlenen sahte faturalar olduğu, yapılacak incelemelerde anılan mükellef tarafından düzenlenen belgelere rastlanması halinde bu belgelerin sahte belge olarak değerlendirilmesi tespitinde bulunulmuştur" dedi.
İzmir'deki vergi müfettişlerinin 2019 yılında adına sahte fatura düzenlediği gerekçesiyle CHP İzmir İl Teşkilatı hakkında inceleme yapılmasını istediklerini belirten Anayasa Mahkemesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da konuyu Anayasa Mahkemesi'nin incelemesini talep ettiğini kaydetti.
Anayasa Mahkemesi CHP İzmir İl Teşkilatının 2014 yılı kesin hesabının denetlenmesine karar verdi.
Gerçekleştirilen denetim kapsamında CHP'ye gönderilen yazıyla, ilgili mükellef hakkında düzenlenen raporda yer alan sahte fatura tespiti hatırlatıldı. CHP'den fatura konusu hizmet alımının gerçek bir alım olduğunu gösterecek kanıtlayıcı belgeleri sunması istendi. Ayrıca sözkonusu üstlenici mükellefe fatura tutarından 10 bin 355 lira fazla ödeme yapılmasının izahı istendi.
CHP Anayasa Mahkemesi'ne verdiği cevapta fatura konusu işlemin gerçek bir işlem olduğuna dair mükellef ile yapılan araç kiralama sözleşmesini ve kiralanan araçların giydirme işlemlerine ilişkin üretim formlarını gönderdi. CHP mükellefe ödenen fazla miktarın 10 bin 355 lira değil, 355 lira olduğunu belirtti.
-AYM'NİN KARARI
Anayasa Mahkemesi teşkilatı akladığı denetleme işleminin sonucunu ise şöyle ifade etti:
"Öncelikle fatura konusu işlemin gerçek bir hizmet alımı olup olmadığının incelenmesi gerekir. Her ne kadar ilgili mükellef hakkında düzenlenen vergi tekniği raporunda 1/1/2014 tarihinden itibaren düzenlediği faturaların sahte olduğu ifade edilmiş olsa da fatura konusunu oluşturan hizmetin sözleşmeye bağlanmış olması, sözleşme iki ay süre ile hizmet alımını düzenlemiş olsa bile bir ayın sonunda hizmet alımının sona erdirilmiş olması alınan hizmet karşılığında mükellefe yapılan ödemelerin banka hesabı yoluyla yapılması, bu ödemelerin avans-iade-ödeme şeklinde gerçekleştirilmesinin sahte fatura karşılığı yapılan bir hizmet alımı için ayrıntılı ve gereksiz işlemler olması ve kiralanan araçların giydirilme işlemlerine ilişkin üretim formlarının sunulmuş olması birlikte değerlendirildiğinde fatura konusu hizmetin gerçek bir hizmet alımı olarak kabul edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir."