BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, idam cezası ile ilgili açıklamalarına yönelik tartışmaları değerlendirirken, “İdam cezasının yeniden hukuk sistemimizde yer almasına ilişkin açıklamam, kamu vicdanının taleplerinden ve temsil ettiğimiz insanlarımızın duygularına olan duyarlılığımdan kaynaklanmaktadır. Sözlerim, kişisel değerlendirmelerimi ve kanaatlerimi aşan sorumluluk duyguları ile atılmış bir adımdır” dedi.
Destici, Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile idam cezasının yeniden hukuk sistemine girmesine ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.
Destici, idam cezasının yeniden getirilmesine ilişkin çağrısına yönelik tartışmaları, “İdam cezasının yeniden hukuk sistemimizde yer almasına ilişkin açıklamam, kamu vicdanının taleplerinden ve temsil ettiğimiz insanlarımızın duygularına olan duyarlılığımdan kaynaklanmaktadır. Sözlerim, kişisel değerlendirmelerimi ve kanaatlerimi aşan sorumluluk duyguları ile atılmış bir adımdır” sözleri ile değerlendirdi.
Gittikleri her yerde milletin taleplerinin başında idam cezasının yeniden getirilmesi olduğunu dile getiren Mustafa Destici şöyle dedi:
“Bizim buna duyarsız kalmamız elbette mümkün değildir. Üstelik idam cezasına ilişkin söylediklerimiz, acımasızca bir intikam alma duygusunu da kapsamamaktadır. Şu bilinmelidir ki, ‘idam cezası’ her tutuklunun infaz edilmesi türünden bir ceza değildir. İdam cezası uygulamalarında, ceza hukuku sistemi hatalı uygulamaları bertaraf edebilmek için, çok aşamalı bir kontrol mekanizması oluşturmaktadır. Bir suçluya idam cezası verilebilmesi için, çok somut ve şüphe götürmeyecek kanıtlara ihtiyaç duyulur. Üstelik çok vahşice de olsa her suç idam cezası ile cezalandırılmaz. Konuya ilişkin genel eleştiriler, masum insanların idam edilebileceği yönündedir. Ancak unutmayalım bu hatalı kararlar, sadece masumlara hüküm vermek şeklinde değil, gerçek bir suçluyu beraat ettirme şeklinde de gerçekleşebilmektedir. Suç işlemek amacındaki kişi kendini gizlemek için her türlü tedbiri almaktadır. İnsani tasarruflarda mutlak doğru kararlardan bahsetmek imkânsızdır.”
Hadım Bırakma Daha Mı İnsani Cezalar
BBP Genel Başkanı Destici, kamuoyunda, “idamın insani bir ceza olmadığı ve geri dönülemez sonuçlar doğurduğu” yönündeki eleştirilere, “Oysa idam cezasının alternatifi olarak düşünülen ‘ağırlaştırılmış müebbet’ ve ‘kastastrasyon (hadım bırakma)’ daha mı insani cezalardır?” dedi.
Destici konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Suçluyu ölene kadar 5 metre karelik bir odaya tıkmak ya da hadım etmek daha mı insanidir? Üstelik bu cezaların da geri dönüşü yoktur. Unutulmamalıdır ki bizim idam cezası ile ilgili teklifimiz somut biçimde sübut etmiş küçük yaşta çocuklarımızı, kızlarımızı, kadınlarımızı kaçırarak tecavüz edip öldüren cani sapıklar ile bizzat kurşunu sıkıp, bombayı patlatıp güvenlik güçlerimizi, masum insanlarımızı, kundaktaki bebeklerimizi katleden katil teröristleri kapsamaktadır. Elbette bir terör eylemi ile onlarca belki de yüzlerce masum insanı ve güvenlik görevlisini katleden teröriste karşı, devlet ya da hukukun vurdumduymaz davranması kabul edilemez.”
Destici, idam cezası ile ilgili Meclis’te ki siyasi partilerle ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşebileceğini söyledi.