Başbakan Binali Yıldırım, "Kötü bir alışkanlığımız var. Önce kendi elimizle tabiri caizse berbat ediyoruz rezil ediyoruz şehirlerimizi, sonra da bunları adam etmek için büyük bir servet harcıyoruz. Bu anlayışı artık terk etmemiz gerekiyor" dedi.
Başbakan Yıldırım, Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’na katıldı. Çalıştayda konuşan Yıldırım, bu yılki çalıştayın konusunun “Afet Lojistiği Deprem Riskini Azaltma” başlığı olduğunu belirtti. 17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenleri anarak başlayan Yıldırım, “Asrın felaketi diyebileceğimiz 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza bu vesileyle bir kere daha Allahtan rahmet milletimize baş sağlığı diliyoruz. O gece yaşanan deprem sadece Kocaeli’ni Gölcük’ü Sakarya’yı Yalova’yı Çınarcık’ı sarsmadı. O gece yaşanan deprem bütün milletimizin yüreğini derinden sarstı” diye konuştu.
“DEMEK Kİ BUNDAN SONRA OLACAK DEPREM BATI BÖLGESİNDE OLACAK”
Depremin dünya gerçeği olduğunu bunun engelleme şansının ise olmadığını ifade eden Yıldırım, “Gelişimine baktığımız zaman son yüz yıl içerisinde 1939 Erzincan depremiyle beraber deprem hareketlerinin doğudan batıya doğru ilerlediğini görüyoruz. Bunun en son örneği 99 depremidir. Demek ki bundan sonra olacak deprem de batı bölgemizde olacak bu bilimsel bir tespittir. Bu gerçeği bilerek Bu alanda bilinçlenerek altyapı üstyapı tedbirlerini alarak deprem gerçeği ile yaşamayı öğrenmek mecburiyetindeyiz” diye konuştu.
“ECEVİT BU ÇALIŞMAYI GÜNLERCE KONUŞMALARINDA ANLATTI”
Yıldırım, dönemin hükümetinin deprem tedbirleri konusunda yetersiz olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Bu depremi İstanbul’da yaşamış biri olarak o dönemde Türkiye’nin yönetiminde olanların bırakın depreme yönelik tedbir almak iki gün boyunca deprem hakkında fikirleri yoktu. Çünkü bütün iletişim ve ulaşım altyapısı çökmüş Ankara depremden bir haber kalmıştı. O dönemde İstanbul Belediyesi Deniz Otobüsleri Genel Müdürüydüm ve deprem olur olmaz Bostancı’dan depremle ilgili iletişim kesik olduğu için bizim Mudanya’da, Armutlu’da, Çınacık’ta, Yalova’da gemilerimiz vardı. SSB telsiz irtibatı kurarak oradan ekipleri hemen sahaya çıkardık. Yarım saat içerisinde depremin ağır bilançosunu öğrenme imkanı buldu. Ve o an belediye başkanımız, cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı hemen arayarak acil bir eylem planı yaptık. Bu eylemi planının esası şuydu, Bütün İDO’nun seferlerini iptal ettik. Ve bütün gemileri 20 civarındaki gemiyi doğrudan deprem bölgelerine yönlendirdik. O gün boyunca yaptığımız bu çalışmayla 2900’ün üzerinde yaralıyı hastanelere ulaştırdık. Onları hayata döndürme imkanı bulduk. Bu anda verilen bir karar yapılan bir çalışmadır. Daha sonra rahmetli Ecevit bu çalışmayı günlerce konuşmalarında anlattı övdü.”
“O gün Türkiye’yi yönetenlerin kriz yönetiminde fevkalade başarısız oldular ve bunun bedelini de Türkiye ödedi” diyen Yıldırım, krizi yönetmek yerine onu daha da derinleştirmek suretiyle milletin acısının ikiye katlandığını ifade etti.
Benzer acıların yaşanmaması için hükümet olarak bundan ders almış vaziyette ciddi çalışmalar yapıldığını belirten Yıldırım, karışıklıkları gidermek için Afetle ilgili görev yapan çeşitli kuruluşların bunların yetki ve sorumluluklarının bir elde toplandığını Afet ve Acil Yönetim Başkanlığının Başbakanlığın altında oluştuğunu hatırlattı.
Türkiye Afet müdahale planını da geliştirdiğini ifade eden Yıldırım “Bu plan ile sıfırıncı dakikasında Türkiye’nin ortak gücü olarak harekete geçirebileceğimiz bir sistemi tesis ettik” dedi.
Yıldırım, Ulusal sismik ağların geliştirilmesi bağlamında Almanya Yer bilimleri araştırma merkeziyle ortak bir proje yapıldığını söyledi.
“VAN’A YENİ BİR VAN İLAVE ETTİK”
Türkiye topraklarının yüzde 42’sinin deprem riski altında olduğunu belirten Yıldırım, 1900’lü yıllardan bu yana 2017’ye kadar geçen 117 yıl içerisinde Türkiye’de 5 bin 905 deprem gerçekleşti bilgisini verdi.
2011 Van depreminde hakkında ise Başbakan Yıldırım, bir sene içerisinde Van’da Erciş’te 28 bin konut yapıldığını belirterek “5 milyar bütçe ayırdık Van’a yeni bir Van ilave ettik Edremit bölgesine ve Erciş’te yeni bir Erciş yaptık” dedi.
Yıldırım son olarak, “Kötü bir alışkanlığımız var. Önce kendi elimizle tabiri caizse berbat ediyoruz rezil ediyoruz şehirlerimizi, sonra da bunları adam etmek için büyük bir servet harcıyoruz. Bu anlayışı artık terk etmemiz gerekiyor” dedi.
Başbakan Yıldırım: Şehirlerimizi Kendi Elimizle Berbat Ediyoruz
Başbakan Binali Yıldırım, "Kötü bir alışkanlığımız var. Önce kendi elimizle tabiri caizse berbat ediyoruz rezil ediyoruz şehirlerimizi, sonra da bunları adam etmek için büyük bir servet harcıyoruz. Bu anlayışı artık terk etmemiz gerekiyor" dedi.
16 Ağustos 2017 Çarşamba 20:09