Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ile ticari ilişkilerde domatesin sembol haline geldiğini belirterek, “Domatesle ilgili biraz daha zamana ihtiyacımız var. Ortak bildiride bir hüküm yer aldı. Mevsimsel ithalata izin verilmesi yoluyla ilk adım atılmış oldu. Konunun çözülmesi için gerekli girişimler devam edecek. Tabiatıyla Rusya da kendi tarım sektörünü, üretim imkanlarını kollamak, gözetmek ihtiyacı duyuyor. Buna saygı duyuyoruz” dedi.
Başbakan Yıldırım, Gürcistan’a hareket etmeden önce basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. “Bu yıl Gürcistan’la diplomatik ilişkilerimizin kurulmasının 25. Yıldönümü” diyen Başbakan Yıldırım, iki ülke ilişkilerini şöyle değerlendirdi:
“O tarihten bu tarafa Gürcistan’la ulaştırmadan enerjiye, kültürden eğitime her alanda işbirliğimizi ileri stratejik ortaklık düzeyine ulaştırdık. Serbest ticaret anlaşmasını imzaladığımız 2007 yılından bu tarafa da 10 yıldır Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağı durumundayız. Geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 1.4 milyar doları bulmuştur. Gürcistan’a doğrudan yatırım yapan ülkelerin başında da Türkiye gelmektedir. İkili ekonomik işbirliğinin artırılması için halen büyük potansiyel mevcut olup firmalarımız açısından da Gürcistan önemli ve cazip konumdadır. Bu potansiyelin daha etkin bir şekilde geliştirilmesi için kimlikle seyahat, Batum havaalanının ortak kullanımı gibi uygulamaları hayat geçirerek örnek komşuluk ilişkilerini tesis ettik.”
“TERÖRLE MÜCADELE VE AHISKA TÜRKLERİ GÜNDEMDE”
Yarın gerçekleştirilecek toplantı vesilesiyle iki ülke arasında bazı anlaşmalar yapılacağını belirten Yıldırım, “Terörle mücadele önemli gündem başlıklarımızdan biri olacak. FETO ile mücadele konusunda da dostumuz komşumuz Gürcistan’ın aktif desteğini her zaman gördük. Bundan sonra da göreceğimize inanıyoruz. Soydaşlarımız Ahıska Türkleri ortak gündemimizdeki önemli konulardan bir diğeridir” dedi.
Türkiye ile Gürcistan arasında bir görüş farklılığı olmadığını söyleyen Yıldırım, Gürcistan’ın Avrupa Atlantik kurumları ile bütünleşme çabalarını desteklediklerini, Hazar enerji kaynaklarının Türkiye’ye ve batı pazarına taşınması, Gürcistan’ın batıya açılması konusunda da işbirliğini sürdürdüklerini ifade etti.
Gürcistan Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini söyleyen Yıldırım, Gürcistan’da faaliyet gösteren iş adamları ile de bir araya geleceğini söyledi. Başbakan Yıldırım, “Temaslarımız mükemmel seviyede seyreden Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin daha da ileri bir noktaya taşıyacağı gibi bölgesel ilişkiler bakımından da büyük faydaları olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
“BİRÇOK KISITLAMA TAMAMEN KALDIRILMIŞ DURUMDA”
Başbakan Yıldırım, Rusya ile ticarette yasakların ne zaman kalkacağının ve domates yasağının sorulması üzerine, şunları söyledi:
“Rusya Federasyonu Başbakanı Sayın Dimitri Medvedev’le bir araya geldik, ikili konuları gözden geçirdik ve uçak krizinden sonra normalleşme sürecinde yeni bir adım daha attık. Bu adıma göre, birçok kısıtlama tamamen kaldırılmış durumda. Müteahhitlik hizmetleri, teknik müşavirlik, seyahat acentası, turizm işletmeciliği, otelcilik, kamu ihaleleri, ağaç işleme olmak üzere altı alanda Türk firmalarına uygulanan yasakların, kısıtlamaların Mayıs ayı içerisinde kaldırılması kararı alınmıştır.
Rusya’da faaliyet gösteren firmaların Türk personel çalıştırmasına getirilen kısıtlamalar, yasaklar kaldırılmıştır. Bir başka husus ülkemizden ithalatı yasaklanan taze üzüm, elma, armut, çilek, salatalık ve beyaz ete yönelik yasaklar bir hafta içerisinde sonlandırılacaktır.
“UÇUŞ PERSONELİ VE HİZMET PASAPORTU VİZELERİ MAYIS AYINDA KALDIRILMIŞ OLACAK”
Ayrıca vize konusunda öncelikle uçuş personeli ve hizmet pasaportuna yönelik vizeler Mayıs ayında kaldırılmış olacaktır, vize ile ilgili diğer konular iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının görüşmeleri devam edecek ve nihai karar ona göre verilecektir.
Diğer yandan Rusya’nın Karantina İdaresi tarafından alınan önlemler neticesinde ithalatı yasaklanan biber, patlıcan, nar, marul, aysberg ve bal kabağı olmak üzere altı tarım ürününün ithalatının yeniden başlaması için bakanlıklar arasında Mayıs, Haziran aylarında görüşmelere devam edilecek.
Karayolu taşımacılığı konusunda da 8 Mayıs’ta yapılan ortak toplantıda bütün kısıtlamalar kaldırılmış ve 16 Mayıs itibariyle uygulamaya geçilmiştir. Akkuyu Nükleer Santrali’ni stratejik yatırım sınıfında desteklenmesine yönelik bir prensip kararı alınmış ve bu konuda mutabakat sağlanmıştır.
“DOMATESLE İLGİLİ BİRAZ DAHA ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR”
Domates bu ilişkilerin sembolüne dönüştü. Aslında domates dışında hemen hemen her konuda ciddi ilerleme sağlandı. Domates konusunda hassasiyetimizi de onlara ilettik. Domatesle ilgili biraz daha zamana ihtiyacımız var. Bu ortak bildiride bir hüküm yer aldı. O hüküm, mevsimsel ithalata izin verilmesi yoluyla ilk adım atılmış oldu. Mevsimsel talepler ihtiyaçlar dikkate alınarak bir adım atılabilecek. Daha sonra da tamamen konunun çözülmesi için gerekli girişimler devam edecek. Tabiatıyla Rusya da kendi tarım sektörünü, üretim imkanlarını kollamak gözetmek ihtiyacı duyuyor buna da saygı duyuyoruz. Topyekun baktığımız zaman kısıtlamaların miktarı çok azalmıştır. Serbest ticaretin önündeki engeller de büyük oranda kaldırılmıştır.”
Başbakan Yıldırım: Domates İçin Biraz Daha Zamana İhtiyacımız Var
Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ile ticari ilişkilerde domatesin sembol haline geldiğini belirterek, “Domatesle ilgili biraz daha zamana ihtiyacımız var. Ortak bildiride bir hüküm yer aldı. Mevsimsel ithalata izin verilmesi yoluyla ilk adım atılmış oldu. Konunun çözülmesi için gerekli girişimler devam edecek. Tabiatıyla Rusya da kendi tarım sektörünü, üretim imkanlarını kollamak, gözetmek ihtiyacı duyuyor. Buna saygı duyuyoruz” dedi.
22 Mayıs 2017 Pazartesi 21:45