Başbakan Davutoğlu, Katar’la yapılan işbirliği çerçevesinde Katar’da Türk Silahlı Kuvvetleri üssünün devreye girdiğini belirterek, “Bu konuda Katar’ın duyduğu güvene müteşekkiriz. Türkiye, kendisine güvenen hiçbir dostunu yalnız bırakmamıştır. Türkiye kendisine güvenen hiçbir ülkenin yanında olmaktan geri durmamıştır. Katar Türkiye’ye güvendi, Türkiye Katar’a güvendi. Dünya ölçeğinde bir işbirliği sergiliyoruz” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Katar İş Forumu'nda konuştu. Verimli görüşmeler gerçekleştirildiğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, işadamlarına çok güzel haberleri olduğunu söyleyerek, Katar ile oluşmuş olağanüstü samimi, en üst düzeyde bir irade olduğunu ifade etti. “Bizim irademiz açıktır. Türk ve Katar işadamları bir araya geldiklerinde iki ülkenin siyasi mekanizmaları, bürokratik mekanizmaları açısından hiçbir engelle karşılaşmayacaklar. Katar olarak Türkiye’de Türk işadamları gibi karşılanacak, misafir edilecek ve kolaylıkla iş yapabilecekler, Türk işadamları da Katar’da aynı şekilde bu ülkenin asli unsurları gibi iş yapabilecekler. Bu konuda bugün en üst düzeyde mutabakata varmış olduğumuzu belirtmekten büyük bir gurur duyarım” diyen Davutoğlu, “Bu güçlü siyasi iradenin altını doldurmak, bu güçlü siyasi iradenin takipçisi olarak Türk-Katar ekonomik ilişkilerini en üst düzeye çıkarmak artık sizin göreviniz. Karşılaştığınız her engelde biliniz ki arkanızda Türk ve Katarlı liderlerin gücü, iradesi ve etkin yönetimi vardır. Bizim size çizebileceğimiz, verebileceğimiz en büyük katkı, ortak vizyonumuzu sizlerle paylaşmaktır” şeklinde konuştu.
“Katar neye ihtiyaç hissediyorsa Türkiye’de var”
Katar ile ortak vizyondan bazı unsurları paylaşan Davutoğlu, şöyle dedi:
“Bir, Türkiye-Katar ilişkileri, iki, Türkiye-Körfez ilişkileri, üç, Türkiye ve Katar’ın diğer bölgelerde ve ülkelerde yapacağı ortak faaliyetler. Önce ikili ilişkiler bağlamında ele aldığımızda Türkiye-Katar ilişkilerinin ticaret hacminin 1,3 milyar dolara çıkıp, son beş yılda üç misli artması güzeldir, ama kesinlikle yeterli değildir. Bu ticaret hacmini en kısa sürede önce 3 milyara, sonra 5 milyara çıkarmak zorundayız. Çünkü Türkiye ve Katar ekonomilerinin en önemli özelliği, birbirini tamamlayıcı mahiyette ekonomiler olması. Katar neye ihtiyaç hissediyorsa Türkiye’de var, Türkiye neye ihtiyaç hissediyorsa Katar’da var. Biz enerji tüketen bir ülkeyiz, Katar’da enerji var. Katar tarım potansiyeli itibariyle dış alıma ihtiyaç hissediyor, o da Türkiye’de var. Türkiye’nin büyük pazarı var, Katar’ın yoğun, gittikçe zenginleşen bir sermaye gücü ve bu anlamda finansal tecrübesi var. Bunları yan yana getirmek durumundayız. Ticaret hacmini bu anlamda en ileri düzeye getireceğiz.”
“Türk Müteahhitler Katar’a Hizmet Etmek İstiyor”
İkinci olarak, Türk müteahhitlerin, firmaların Katar’da üstlendiği işlerin 15,3 milyar doları bulduğunu, ama büyük bir potansiyel olduğunu belirten Davutoğlu, Dünya Kupası 2020’nin başlı başına büyük bir iş hacmi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
“Katar’ın çok güzel bir Katar 2030 vizyonu var. Onları hayata geçirmesi için ihtiyaç hissedilen tecrübe birikimi de Türk müteahhitlerde var. Bugün tek tek müteahhitlerimizin sorunlarını ele aldık, önümüzdeki dönemde de Katar’da bu müteahhitlerimizin en iyi iş imkanlarına kavuşacaklarından eminim. Ayrıca şu hususu da vurgulamak isterim, sadece inşaat taahhüt işleri bağlamında değil, müşavirlik bağlamında, danışmanlık, mühendislik hizmetleri bağlamında da, ince işler olarak da diğer taahhüt işlerinde de başta güvenlik olmak üzere Dünya Kupası 2020’nin diğer alanlarında da Türk müteahhitler görev almak istiyorlar. Burada Katar’a hizmet etmek istiyorlar. Bu konuda da Katarlı yetkililerden çok güçlü bir irade görmüş olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade edeyim.”
Üçüncü bir alan olarak üzerinde durulan sağlık turizmi alanı olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, Katar’da 100 yataklı bir Türk hastanesinin hizmete açılacak kadar gelişmiş olmasının önemini vurguladı. “Bugün yaptığımız görüşmelerde sağlık turizminin çok önemli bir potansiyel ihtiva ettiğini karşılıklı olarak teyit ettik” diyen Davutoğlu, Türk doktorların Katar’da çalışmaları için akreditasyon probleminin çözüleceğini söyleyerek, Türkiye’deki şehir hastaneleri projelerine de Katar’dan önemli destek ve yatırım beklendiğini ifade etti. Bu şekilde Türkiye’nin sağlık sektöründeki büyük potansiyeli ile Katar’ın imkanlarının ortak bir sinerji oluşturacağını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Tarım En Stratejik Sektörlerdendir”
“Katar’ın Türkiye’deki yatırımları bağlamında, organize sanayi bölgesi, münhasır organize sanayi bölgesi dahil olmak üzere önemli adımlar attık, bu adımlar çerçevesinde Katar’ın Türkiye’de daha fazla yatırımını görmek istiyoruz. Bu konuda Türkiye’den hiçbir bürokratik engelle karşılaşılmayacak. Katarlı dostlarımızı, işadamlarımızı Türkiye’de misafir edip, bu şekilde projeleri doğrudan istişare etme ihtiyacı var. Yine, Hasat firması ile TİGEM arasında yürütülen ve Türkiye’nin büyük tarım potansiyelini Katar ile birlikte hayata geçirme konusunda güçlü irademiz var. Tarım en stratejik sektörlerdendir. Tarım konusunda da ilerlemiş görüşmelerimiz söz konusu.”
Türkiye’nin ihtiyacı ve Katar’ın potansiyeli bağlamında en kritik alanlardan birinin enerji alanı olduğunu söyleyen Başbakan, LNG başta olmak üzere enerji alanında Katar’ın büyük imkanı olduğunu belirterek, “Sizlerin bu imkanları değerlendirmeniz ve Katar’ın enerji potansiyelinin büyük bir enerji tüketici ülke olarak Türkiye tarafından değerlendirilmesi de önemli hedeflerimiz arasında. Gördüğünüz gibi her alanda yeni açılımlar, yeni ufuklar söz konusu” dedi.
“Dünya Ölçeğinde Bir İşbirliği Sergiliyoruz”
“Son dönemde artan stratejik işbirliğini tamamlayıcı mahiyette bir özel alanı daha zikretmek isterim” diyen Davutoğlu, bu alanın savunma sanayi olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:
“Birçok şirketimiz Katarlı muhataplarla görüşüyorlar. Şunu ifade etmek isterim, Türkiye ve Katar arasında en üst düzeyde, bizlerin benimsediği en önemli önceliklerden biri, Türkiye ve Katar’ın savunma sanayiinde ortak projelere yönelmesidir. Bugün attığımız imzayla Türk Silahlı Kuvvetlerinin Katar’daki mevcudiyeti ve buradaki ortak üssümüz devreye girmiş oluyor. Bu konuda Katar’ın duyduğu güvene müteşekkiriz. Türkiye, kendisine güvenen hiçbir dostunu yalnız bırakmamıştır. Türkiye kendisine güvenen hiçbir ülkenin yanında olmaktan geri durmamıştır. Katar Türkiye’ye güvendi, Türkiye Katar’a güvendi. Dünya ölçeğinde bir işbirliği sergiliyoruz. Bu bağlamda savunma sanayii iş birliğimiz, askeri işbirliklerimizi takviye eden, tahkim eden ana asli unsurlardan biri. Bunu da geliştireceğiz.”
“Her Yıl En Az Üç Kez Türkiye”
Turizm konusuna da değinen Davutoğlu, geçen yıl 36 bin Katarlının Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyleyerek, “Daha çok Katarlı misafirimizi görmek istiyoruz. Bu salonda daha önce Türkiye’ye gelmiş olanlar, bundan sonra her yıl en az üç kez Türkiye’yi ziyaret etmeliler diye düşünüyorum. Değişik mevsimlerde değişik mekanlarda Katarlı dostlarımızı, kardeşlerimizi Türkiye’de görmek istiyoruz. Büyük turizm imkanları ve yatırımları da bu anlamda bekliyoruz. İkili ilişkilerimizin kültürel boyutu çok kuvvetli. Tarihi boyutu çok kuvvetli. Bunları zenginleştireceğiz” dedi.
“Ümit Ederiz Ki, Serbest Ticaret Anlaşmasını Nihayete Erdiririz”
İkili ilişkilerin ötesine geçen Türkiye-Körfez ilişkilerinde, Katar’ı bölgenin en önemli omurga ülkelerinden biri olarak değerlendirildiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması en önemli hedeflerimiz arasındadır ve önümüzdeki dönemde bunun gerçekleşebilmesi ve bu yolla Türkiye-Katar ekonomik ilişkilerinin de ivme kazanması için Katarlı dostlarımızın desteğini bekliyoruz. Ümit ederiz ki, önümüzdeki dönemde Türkiye-Katar stratejik işbirliği konsey toplantıları tekrar başlar, Türkiye-Körfez stratejik işbirliği konsey toplantıları tekrar başlar, Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında Serbest Ticaret Anlaşmasını nihayete erdiririz. Üçüncü bir alan var ki, bu da büyük bir potansiyel ihtiva ediyor, o da Türk ve Katarlı işadamlarının, şirketlerin üçüncü ülkeler ve diğer bölgelerdeki ortak yatırımları. Afrika başta olmak üzere Türkiye’nin ve Katar’ın birlikte yöneldiği coğrafyalar var. Sizlerden bu görüşmelerde Türk ve Katarlı işadamlarımızın bir araya geldiklerinde ortak olarak Türkiye ve Katar arasında yapılabilecek projeden de ötesine geçerek üçüncü ülkelerde birlikte proje geliştirmek ve birlikte yatırım yapmak konusunda adım atmanızı bekliyoruz. Birbiriyle bu kadar kenetlenmiş, kaderini birbirine bağlamış iki ülkenin işadamları olarak sizlerin üçüncü ülkelerde yapacağınız yatırımlar o ülkelere katkı olması yanında Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin derinleşmesine de fırsat sağlayacaktır.”