Balıkesir için projelerini tanıtım toplantısı ile açıklayan AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yücel Yılmaz "yeni vizyon ve çehre projemizle 108 bin Balıkesirli'ye iş imkanı sunacağız" dedi.
Cumhur İttifakı AK Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yücel Yılmaz, AK Parti Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir'in de katıldığı ‘Şehir Tasavvuru ve Proje Tanıtım Toplantısı’nda 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından Balıkesir'e yeni bir vizyon ve çehre kazandıracak olan projelerini açıkladı.
Bin 500 üzerinde mülakat
"Yolumuz, ufkumuz, ülkümüz bin yıllık güzel Türk şehri Balıkesir'i yeni bin yıla taşımaktır" diyen Yücel Yılmaz, projeleri hazırlarken Balıkesir'in tarihsel birikimlerini, coğrafyasını, insan kaynağını dikkate alarak 25 kişilik bir ekiple; 13 bini aşkın yüz yüze görüşme metodu, anket çalışmaları; esnaf, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlarla bin 500'ün üzerine mülakat; başta akademisyenler olmak üzere onlarca grup çalışması yapıldığını belirtti.
10 Strateji 10 Yıldız
Balıkesir'in sadece bir şehir olmadığını söyleyen Yücel Yılmaz, şu ifadeleri kullandı; "Balıkesir verimli topraklarıyla tarım demektir. Yenilenebilir enerji kaynakları demektir. Doğası, kıyıları ve termal turizmi ile turizm demektir. Konumuyla lojistik demektir. Yeni ulaşım ağlarıyla sanayi demektir. Yer altı zenginlikleriyle maden demektir. Tüm bu özellikleriyle Balıkesir Türkiye demektir. O yüzden Balıkesir bize lazım, hepimize lazım, Türkiye'ye lazım. Bunun için 4 hedefimiz var. Ülke ve dünya çapında yükselen Balıkesir, şehirleri ile gelişen Balıkesir. Herkesi kapsayan Balıkesir. Yerel ve milli değerlerimize sahip çıkan Marka Kent Balıkesir. Bu hedefleri gerçekleştirmek için 10 stratejimiz ile 10 yıldızlı Balıkesir Projemizi açıklamaktan onur duyuyorum. Sanayi, lojistik, turizm, tarım, enerji atılımı ile Kalkınan Balıkesir; yeni otoyollar çevre yolları, raylı sistemleri ile Ulaşan Balıkesir; enerji yönetimi ve tüketim kontrol sistemleriyle Ekolojik Balıkesir; çok sayıda park, rekreasyon alanı, ormanlarıyla Yeşeren Balıkesir; prestijli sokakları meydanları, kamusal yapılarıyla Estetik Balıkesir; depreme karşı dayanıklı, barındırdığı potansiyelleri ile Yenilenen Balıkesir; kültür merkezleri, müzeleri, eğlence mekanlarıyla Yaşayan Balıkesir; engelsiz erişim, sosyal hizmetler, rehabilitasyon merkezleriyle Kucaklayan Balıkesir; bisiklet yolları, spor tesisleri, kamplarıyla Dinamik Balıkesir; akıllı yönetim sistemleriyle Teknolojik Balıkesir.
Kalkınan Balıkesir
Balıkesir'i 3 farklı ekonomik bölgede geliştireceklerini söyleyen Yücel Yılmaz, "Kuzeyin yıldızları Bandırma, Manyas, Susurluk, Gönen, Erdek, Balya sanayi ve teknoloji kimliğini üstlenecek. Körfez'in yıldızları Ayvalık, Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç turizm kimliğini üstlenecek. Güney'in yıldızları İvrindi, Savaştepe, Altıeylül, Karesi, Kepsut, Bigadiç, Sındırgı, Dursunbey lojistik, tarım ve termal turizm kimliklerini üstlenecek.
Balıkesir'e doğrudan 6.5 MİLYAR TL'lik yatırım gelecek.
Ülke ölçeğindeki sanayiler Balıkesir'e kuruluyor. Bizim görevimiz yatırım yapacağım diyen her babayiğidi kucaklamak, sorunlarını çözmek ve bürokrasisini azaltmak olacak. Bandırma Kale Özel Endüstri Bölgesi kuruluyor. Savunma sanayi, havacılık ve medikal yatırımları Bandırma'da gerçekleşecek, Ülkemizin dış alımını azaltacak ana metal organize sanayi kuruluşunu bitirdi, yatırıma başlıyor, Bandırmamıza hayırlı olsun. Susurluk'ta gıda, tarım ve tarıma dayalı ihtisas OSB ile serbest bölge başvurusu yapıldı, hayırlı olsun.
İlk 100 günde
Balya; makine ve mobilya sanayicilerinin üretim üssü olacak, Balya kalkınacak Balıkesir kalkınacak. Karesi ve Altıeylül ilçelerimizde organize sanayi bölgelerinin büyüme işlemleri bitti, altyapı çalışmaları başlıyor. Savaştepe'ye lojistik bir üs kuracağız. Bütün lojistik yatırımcıları burada yer seçecek, Savaştepe kalkınacak. Havran'da körfezin lojistiği için bir alt merkez kuracağız. En kısa sürede Körfez Üniversitesi için de çalışmalara başlayacağız. Tüm bu gelişmeleri ilk 100 günlük programımızda tamamlayıp, yatırımları başlatacağız.
108 bin Balıkesirli'ye istihdam
Balıkesir'imizde tüm bu yatırımlarla doğrudan ve dolaylı toplam 108 bin kişilik istihdam planlıyoruz. Şimdi sırada bölgesel sanayiler var. Bizim katma değer üretmemiz lazım. Marmara'ya OSB kuruyoruz. Dursunbey'e Karma OSB kuracağız, bütün orman sanayi Dursunbey'de şahlanacak. Gönen Deri OSB büyüyecek, Gönen kalkınmaya devam edecek. Körfez'de Zeytin İhtisas OSB ile zeytinimizi işleyecek, asidiyle mücadele edeceğiz, çiftçimiz kalkınacak. Bu kadar sanayi yatırımı gelince bunların yan sanayisi de olacak. Hep birlikte kazanacağız.
7 gün 24 saat turizm
Balıkesir'de olmayan bir turizm türü yok. Bizim bunların hepsini parlatmamız lazım. Kıyı turizmi, kültür turizmi, doğa turizmi, termal turizm, sağlık turizmi, kırsal turizm, spor turizmi. Çok çeşitli turizm olanakları ile dört mevsim turizm deneyimini geliştirecek ve turizm gelirlerini katlayacağız. Dursunbey'deki, Kepsut'taki, Bigadiç'teki, Sındırgıda'ki kısacası Balıkesir'in her yerindeki gençlik bu turizm merkezlerinde çalışacak. 7 gün 24 saat yani 365 gün Balıkesir hedefim var. Termal turizmde Gönen termallerini geliştireceğiz. Mevcut dericilerin olduğu yerdeki kentsel dönüşüm projesini hayata geçireceğiz. Susurluk'u termal ve tarım ile kalkındıracağız. Altıeylül Pamukçu ve Sındırgı Hisaralan Termal Turizm bölgesini geliştireceğiz. Ayvalık, Edremit, Gömeç, Burhaniye ve Havran kıyı turizminin parlayan yıldızları olacak. Bu bölgedeki tüm altyapıyı tamamlayıp yeni yatırımlarla kıyı turizminin sezonunu uzatan çalışmalar yapacağız. Gönen, Balya, Bigadiç, Sındırgı aksları doğa turizmi, termal turizm ve sağlık turizminin ülke çapındaki merkezleri olacak. Kapıdağ Yarımadası ve Adalar için geliştirilecek yenilikçi ulaşım sistemleri ile kıyı turizminin kalitesi artacak. Bu bölgelerde doğa turizmini de geliştireceğiz. Körfez için hazırladığımız stratejik bir plan var. Her ilçemizin bir kimliği olacak. İlçelerimizi bu kimlik çerçevesinde geliştireceğiz. Ayvalık kültür turizminin merkezi olurken Gömeç aktivite merkezi, Burhaniye tarımsal üretim merkezi, Havran tarih merkezi, Edremit sağlık turizminin merkezi, Altınoluk doğa turizminin merkezi.
3 aydan 6 aya
Körfezin geneline bir kimlik vermemiz lazım. Bu kimlik zeytin ağacı kadar kadim, her dem yeşil bir Körfez. Benim hedefim bu. Eşsiz zeytinimizi tüm dünyanın tatması lazım. Zeytinimizi parlatacak her projeyi yapacağız. Körfez'de deniz yolu ulaşımını geliştireceğiz. Ayvalık'ta kesintisiz bir kıyı hayalim var. Körfez için hazırladığımız stratejik plan ile kesintisiz kıyı projemizi hayata geçirecek, Cunda'nın kıyı alanını düzenleyeceğiz, Ayvalık'ın tarihi kent merkezinin sokaklarını canlandıracağız. Ayvalık'tan Şeytan Sofrası'na, Şeytan Sofrası'ndan da Sarımsaklı'ya bir teleferik hattı planlayacağız. Ayvalık'ın turizmin gelişmesi için Ayvalık tarihi sokaklarını canlandıracak bu alanlarda prestij cadde düzenlemeleri yapacağız. Ayvalık'taki jeotermal kaynakları kıyıda yapacağımız düzenlemelerle sıcak su havuzları oluşturacağız. Bu sayede 3 ay olan turizm süresini 6 aya çıkaracağız.
Bir buçuk saatte Balıkesir
Gömeç turizm yatırımlarının merkezi olacak. Şu an çeşme'de ılıca'da müthiş bir sörf turizmi var. Gömeç'in bu alanlardan bin kat fazla potansiyeli var. Bu yüzden su sporları merkezi Gömeç'te yapacağız. Burhaniye Körfez'in merkezi, çiftçi eğitiminin merkezi olacak. Burada katma değer üretecek ürünleri ektireceğiz. Bu yüzden aromatik ve tıbbi bitkiler ile Balıkesir'in tüm köylerine katma değer katacağız. Bu ürünlerin tamamını ektireceğiz, alım taahhüdü verecek, zeytin sineği ile mücadele edeceğiz. Zeytinin asidini düşürecek çiftçimizin daha fazla kazanmasını sağlayacağız. Körfez'imize yapılan her yatırım Balıkesir'in kalkınmasına katkı sağlayacak. Kaz Dağları sağlık turizminin merkezi olacak. Gönen, Balya, Kaz Dağları doğa turizmi için de önemli bir potansiyele sahip. İstanbul - Balıkesir arasındaki otoyol bittiğinde, yerli turistler İstanbul'dan 1,5 saatte buraya gelecek ve hafta sonunu burada geçirecek.
Bin 700 rakımlı Alaçam
Kuzeyin yıldızı Erdek, Narlı, Bandırma'da ne kadar sanayi gelişirse o kadar günü birlik turizm de gelişecek. Erdek'in kimliğini de bu doğrultuda geliştireceğiz. Erdek Kapıdağ Yarımadası bir cennet ancak yolundan bakımsızlığından dolayı kimseye gösteremiyoruz. Burayı düzenleyecek denizyolu ile bütün Narlı, İlhanköy, Doğanlar, Turan, Ballıpınar, Çayağazı kıyılarını insanlara gezdireceğiz. Adalar'da 7/24 feribot hattı başlatacağız. Gönen eski Dericilerin olduğu alanın tamamının OSB'ye taşınması ile bu bölgede kentsel dönüşüm başlatacağız. Gönen'e yeni bir nitelikli termal turizm alanı kazandıracağız. Sındırgı Hisaralan'da bir jeopark hayalimiz var. Dünyada çok sınırlı yapılan jeoparkların hisaralanda tüm altyapısı mevcutta bulunuyor. Dursunbey'in 1700 rakımlı Alaçam Dağları sporcu kamplarının merkezi olacak. Dursunbey bu kimliği ile kalkınacak, bütün sporcular buraya kamp yapmak için burayı tercih edecek.
Balıkesir Tarım Master Planını hazırlayacak, Büyükşehir olarak 340 milyon TL'lik yatırımı biz yapacağız ve 11 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Damla sulama yöntemi ile tarımı Balıkesir genelinde yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.
Hayvan borsası kuracağız
Balıkesir'in köylülerini tarım destek kooperatifiyle beraber, tıbbi ve aromatik bitkiler dikimini destekleyerek, bu ekimi yapan çiftçilerimize alım garantisi vereceğiz. Çiftçimize katma değerli üretim yaptıracağız ve çiftçilerimize ücretsiz desteklerimiz devam edecek. Balıkesir'e Türkiye'nin en büyük et ve süt kombinasını kuracağım demek, Balıkesir çiftçisine ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşlarımıza hiçbir faydası yok. Biz ne yaptık. Süt üreten tüm köylerimize süt tanklarımızı dağıttık. Biz köylümüze ulaştık ve sütü alıp getirdik. Üreticiler buralara sütlerini verdi. Balıkesir'e katma değeri bu sağlar. Biz belediye olarak kesim içinde canlı hayvan sahibinin lojistik olarak taşıma maliyetinden kurtardık. Mobil kesimhane kurarak köylünün yanına gittik. Ben köylüme gideceğim. Köylüm et ve süt kombinasına gelmek için ekstra çaba ve para harcamayacak. Maliyetleri düşürmüş olacağız. Altıeylül ve Bigadiç 80 bin büyükbaş hayvan ile Balıkesir büyükbaş hayvan varlığının en fazla olduğu iki merkezimiz. İkisinde de Organize Hayvancılık Bölgeleri kuracak, kümelenmeyi sağlayarak düşük maliyetlerle et ve süt üretimi gerçekleştireceğiz. Bedava veterinerlik hizmeti vereceğiz. Büyükbaş hayvan işi ile uğraşan köylümüz bu bölgelerde yatırımını yapacak, Balıkesir daha ucuz et yiyecek. İvrindi, Karesi ve Kepsut'ta ise organize küçükbaş hayvancılık bölgeleri kuracağız. Bu merkezlerde Balıkesir hayvan borsasını kuracağız. Hayvan borsası ile köylümüz hizmet alacak, daha çok para kazanacak. Bandırma su ürünleri halini taşıyacağız. Bu alan güzel bir meydan haline gelecek. Su ürünleri halini mevcut yapılan balıkçı barınağına doğru kaydıracağız. Orada da modern yeni bir tesis kurmuş olacağız. Sındırgı, Altıeylül, Gönen, Susurluk jeotermal seralar ile çiftçimiz bölgede katma değer üretecek. Körfez ve Kuzey Marmara'da Sebze ve meyve hallerini kuracağız. Üretici bu hallerde olacak, sebze ve meyve fiyatları istikrara kavuşacak.
Gıda üssü
Balıkesir'e gıda üssü kurulacak. Bu alanları haller bölgesi olarak hayata geçireceğiz. Esnaf tek bir noktada bütün ürünlere ulaşacak, böylece lojistik maliyetler düşecek. Organik gıdayı da burada üretecek, İstanbul'a satacağız. E-market zincirleriyle Ankara'ya Balıkesir dükkanını açtık. İstanbul'a da İzmir'e de açacağız. E-market olarak tüm Türkiye'ye pazarlayacağız. Bu kentte tarım yatırımları işlerini kolaylaştıracak web sitesini kuracağız. Balıkesir'in neresinde tarım potansiyeli var, neresinde hayvancılık potansiyeli var, bunun veri tabanını kuracağız. Bunların hepsi istihdam demek. Balıkesir artık katma değerli ürün üretecek. Tıbbi aromatik bitkilere alım garantisi veriyoruz. Dünyada dokuz tane, Avrupa'da 3 tane olan, Türkiye'de ilk defa Bandırma'ya yüksek güç ve enerji laboratuvarı kuracağız. 2 bin kişilik istihdam doğacak. Balıkesir teknoloji üretimi anlamında önemli bir değere sahip olacak.