Dünyada hızla büyüyen tüketici elektroniği sektörünün Türkiye’ye ilgisi devam ediyor. Uzak Doğulu küresel oyuncuların ardından mobil cihazlar konusunda uzman bir başka teknoloji devi TCL’nin de tercihi Türkiye oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Arçelik ile güçlerini birleştiren TCL’nin Tekirdağ’da akıllı telefon üretimine başladığını açıkladı.
Tekirdağ’daki üretim tesisinde incelemelerde bulunan Bakan Varank, global markalara seslendi: Çok çeşitli teşvikler ve avantajlar sağlıyoruz. Sadece Türkiye pazarını değil Türkiye’den ihracatı da düşünün. Yerli tedarikçileri artırarak verimli üretin, maliyetleri düşürün.
TCL MARKASIYLA ÜRETİM
Varank, Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde bulunan Çerkezköy OSB’de TCL markasıyla üretime başlayan tesisi ziyaret etti. Varank’a ziyaretinde Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler eşlik etti.
GLOBAL MARKALAR TÜRKİYE’YE
Ziyarette Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, TCL Avrupa Başkanı Frank Zhang, Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer ile TCL Mobil Türkiye Ülke Müdürü Serhan Tunca, üretim tesisi ve ürünler hakkında Bakan Varank’a bilgi verdi. Tesiste incelemelerde bulunduktan sonra seri üretim bandından çıkan cep telefonlarını imzaladı. Bakan Varank, daha sonra yaptığı değerlendirmede akıllı telefon pazarında global markaların yatırımlarını Türkiye’ye çekmeye başladıklarını söyledi.
KAPASİTE 450 BİN, HEDEF 1 MİLYON
Varank, akıllı telefon pazarının dünyada ve Türkiye’de gittikçe büyümeye devam ettiğini belirterek “TCL, Arçelik ile bir iş birliğine girişti ve beraberce üretim gerçekleştiriyorlar. Buranın yıllık üretim kapasitesi 450 bin telefon. Şu anda SKD sistemiyle üretim gerçekleştiriliyor ama önümüzdeki dönemde hem CKD sistemiyle daha fazla parçayı Türkiye’ye getirip burada montajını gerçekleştirecekler hem de 2022 yılında üretim kapasitelerini 1 milyon telefona çıkarma niyetleri var.” dedi.
TELEVİZYON PAZARINDA DA GÜÇLÜLER
TCL’nin hem Çin’de hem de global anlamda önemli bir marka olduğunu ifade eden Varank, “Özellikle LCD sektöründe ve televizyon pazarında çok güçlüler. Türkiye’de de hem televizyon hem de akıllı telefon pazarında kendi üretimleriyle faaliyet göstermeye başlıyorlar.” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARINDAN FAYDALANIN
Varank, global markalara ve yerli üreticilere çok çeşitli teşvik ve avantajlar sağladıklarını kaydederek, “Global markalara şu tavsiyemiz var: Sadece Türkiye pazarını düşünmeyin özellikle Türkiye’den ihracatı düşünün ve yerli tedarikçileri artırarak hem markanızı çok daha verimli bir şekilde ülkemizde üretin hem de maliyetlerinizi düşürün. Bu sayede de globalde yaptığınız pazar yarışında Türkiye’nin avantajlarından faydalanın.” dedi.
YATIRIMI ARTIRMAK İÇİN GAYRET GÖSTERECEĞİZ
Farklı markaların yatırım stratejilerinde almayı planladıkları aksiyonlar, hedef büyütme niyetleri olduğunu anlatan Varank, bakanlık olarak, hükümetin diğer birimleriyle birlikte global markaların Türkiye’de teknoloji yatırımlarını daha da artırmaları için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini vurguladı.
TÜRKİYE PAZARI SONRA İHRACAT
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Ebiçlioğlu, TCL’nin televizyon ve cep telefonunda dünyanın önemli üreticilerinden olduğunu ifade ederek, “Kendileriyle öncelikle Türkiye pazarı, bilahare ihracat olmak üzere iş birliği başlattık. Kendi üretim tesislerimizde TCL markalı cep telefonu üretimine başladık.” dedi.
DAHA FAZLA GÜVEN
TCL Avrupa Başkanı Zhang, Hükümetin kendilerine yerel bir ortakla çalışma konusunda birçok kolaylık sağladığına işaret ederek bunun Türkiye’de yatırım yapmalarında kendilerine daha fazla güven verdiğini vurguladı.
YIL SONUNA KADAR 4 MODEL
TCL Mobil Türkiye Ülke Müdürü Tunca, “Bakanımızın da teşvikleriyle ilk cep telefonumuzun test üretimlerini tamamladık. Arçelik’in katma değeri ve TCL’nin teknik yetkinlikleriyle Türk kullanıcılarla buluşmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Yıl sonuna kadar 4 cep telefonu modelimizi Türkiye’de üretmiş olacağız.” dedi.
TCL İLE ARÇELİK’İN GÜÇ BİRLİĞİ
TCL, dünyanın en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında yer alıyor. Televizyon ve mobil cihazları 160’tan fazla ülkede satılan TCL’nin ses cihazları ve akıllı ev ürünleri de bulunuyor. TCL’nin güç birliği yaptığı Arçelik de 12 markası ve dünya çapında 30 bin çalışanı ile 150’ye yakın ülkede ürünlerini satıyor. TCL ile Arçelik birlikteliğinin önümüzdeki dönemde daha da gelişeceği ifade ediliyor.