Öne Çıkanlar tsk CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut palandöken şehit CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan kurban bayramı Hakkari PENÇEKİLİT Operasyonu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Barış Pınarı Bölgesi CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Bakan Gül: Gülen’in İadesi İçin ABD’ye 7 Talepname Gönderildi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Fetullah Gülen’in iadesiyle ilgili ABD’ye 7 iade ve bir geçici tutuklama talebinde bulunulduğunu belirterek, “Örgüt elebaşının kendi ülkelerinde korunmaksızın bağımsız ve tarafsız yargıya teslimi konusundaki talebimiz, beklentimiz, ısrarımız devam etmektedir. Bunu hem uluslararası sözleşmeler kapsamında hem de ikili anlaşmalar çerçevesinde beklemek Türkiye halkının hakkıdır. Gerekli adımların atılmaması hususunda bir suçlunun korunması anlamına gelmektedir” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Komisyonda Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay bütçeleri görüşülüyor. Bakan Gül, 2018 bütçesinin sunuş konuşmasını gerçekleştirdi.

“GÜÇLÜ BİR YARGI SİSTEMİ GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”

Adalet alanında yüksek kalite standartlarına erişmek için yeni politikalar geliştirdiklerini belirten Bakan Gül, “Sürekli gelişen koşulları dikkate alarak, adalet sistemimizi daha da ileriye taşımayı tarihi bir sorumluluk olarak görüyoruz. Vatandaşlarımızın devlete ve adalete olan güvenini kalıcı kılmak ve geleceği doğru planlayabilmek için güçlü bir yargı sistemi geliştirmek zorundayız” dedi.

“YARGIYI İLGİLENDİREN KONULARDA YENİDEN YAPILANMA SAĞLANMIŞTIR”

Adalet için “tarafsızlık” kavramının “bağımsızlık” kadar önemli olduğunu ifade eden Bakan Gül, “16 Nisan 2017 tarihi, birbirini tamamlayan bu iki kavramın anayasal düzeyde ifadeye kavuşması ve yargı sistemimizin sivilleşerek normalleşmesi konusunda önemli bir milattır. Bu tarihte gerçekleştirilen halk oylamasıyla Anayasa’nın ilgili hükümlerinde köklü bir dizi değişikliğe gidilmiş ve yargıyı ilgilendiren konularda yeniden yapılanma sağlanmıştır. Yargının bağımsızlığı yanında ‘tarafsız’ olacağı ibaresi Anayasamıza eklenerek yargı erki daha da güçlendirilmiştir. Anayasada tarafsızlığa yapılan vurgu yanında, bu değişiklik ayrıca yargı sistemimizde önemli bir kurumsal reformu da beraberinde getirmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

“MAĞDUR HAKLARI KANUN TASARISI TASLAĞI HAZIRLANMIŞTIR”

Adalet Bakanlığı bünyesinde Mağdur Hakları Daire Başkanlığı’nın kurulduğunu belirten Gül, “Konuya ilişkin olarak Bakanlığımızca Mağdur Hakları Kanun Tasarısı Taslağı hazırlanmıştır. Söz konusu Taslaktaki düzenlemelerle önemli yenilikler getirilmektedir. Hazırlanan Taslak kamu kurum ve kuruluşlarının görüşüne sunulmuştur. Önümüzdeki süreçte Meclisimizin yüksek takdirlerine arz edilecektir” dedi.

“İHTİYAÇ DUYULAN ALANLARDA MAHKEME SAYISININ ARTIRILMASI SAĞLANACAK”

2002 yılında adli yargıda 3 bin 581 olan mahkeme sayısının bugün 6 bin 295’e, idari yargıda 146 olan mahkeme sayısı ise 195’e çıktığını bildiren Bakan Gül, “Önümüzdeki süreçte yargı teşkilatı verimlilik esasına göre ele alınacak ve iş yükü az olan mahkemelerin kapatılması ve ihtiyaç duyulan alanlarda mahkeme sayısının artırılması sağlanacaktır” açıklamasında bulundu.

“KHK İLE İHRAÇ EDİLEN PERSONEL SAYISI 5 BİN 920”

17 Kasım itibariyle FETÖ soruşturmaları kapsamında ihraç edilen hakim ve savcı sayısının 3 bin 945, görevden uzaklaştırılan hakim ve savcı sayısının da 13 olduğunu aktaran Bakan Gül, “16 Kasım 2017 itibariyle tüm adalet teşkilatında OHAL Kanun Hükmünde Kararnameleri kapsamında, ihraç edilen personel sayısı 5 bin 920’dir” diye konuştu.

“YARGILAMALARIN UZAMAMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR”

İstinaf mahkemelerinin kurulması ile Yargıtay’daki yığılmanın önüne geçildiğini kaydeden Bakan Gül, “Özellikle, FETÖ silahlı terör örgütünün 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi nedeniyle yargıda görülen dava sayısının artmaması ve yargılamaların uzamaması için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu konuda özellikle Yargıtay’da artan ve artacak iş yükünün makul yargılama süresini haleldar etmeyecek şekilde düzenlenmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Yargılamaların daha makul sürede sonuçlanması için mevzuatın taranması ve yargılamaları uzatan düzenlemelerin değiştirilmesi önem taşımaktadır. Geçtiğimiz süreçte bu doğrultuda önemli çalışmalar yapılmıştır. Önümüzdeki süreçte de yargılamaları uzatan düzenlemelerin değiştirilmesi için mevzuat taranacak ve hazırlanan değişiklikler Meclisimize sunulacaktır” şeklinde konuştu.

“ELEBAŞININ BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGIYA TESLİMİ ISRARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR”

Fetullah Gülen için ABD’ye 7 iade ve bir geçici tutuklama talebinde bulunulduğunu anımsatan Gül, “Örgüt elebaşının kendi ülkelerinde korunmaksızın bağımsız ve tarafsız yargıya teslimi konusundaki talebimiz, beklentimiz, ısrarımız devam etmektedir. Bunu hem uluslararası sözleşmeler kapsamında hem de ikili anlaşmalar çerçevesinde beklemek Türkiye halkının hakkıdır. Gerekli adımların atılmaması hususunda bir suçlunun korunması anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.

384 CEZA İNFAZ KURUMUNDA TOPLAM 232 BİN 132 KİŞİ BULUNUYOR

17 Kasım itibariyle 384 ceza infaz kurumunda toplam 232 bin 132 kişinin bulunduğunun altını çizen Gül, “Bunların 146 bin 63’ü hükümlü, 86 bin 69’ı ise tutukludur. Ceza infaz kurumlarımızda bir yıl içerisinde bireysel görüşmelere 395 bin 707, grup çalışma programlarına 21 bin 172 hükümlü ve tutuklu alınmıştır. Eğitimlerine devam eden hükümlü ve tutuklu sayıları; açık öğretim ortaokuluna 6 bin 643, açık öğretim lisesine 20 bin 58, açık öğretim fakültesine 6 bin 567, örgün öğretime 2 bin 379, uzaktan eğitime 386, yüksek lisans ve doktoraya 514 olmak üzere toplam 36 bin 529’dur” açıklamasında bulundu.

ADALET BAKANLIĞI’NA 3 BİN 611 PERSONEL

2017’de 9 ceza infaz kurumunun faaliyete alındığını söyleyen Bakan Gül, 2018’de 38 ceza infaz kurumunun açılacağını kaydetti. Öte yandan Gül, Adalet Bakanlığı bünyesine değişik unvanlarda 3 bin 611 personel alımı için çalışmaların devam ettiğini aktardı.

2013’TEN BERİ EEKTRONİK İZLEME İLE 28 BİN 450 KİŞİ TAKİP EDİLDİ

Türkiye genelindeki 139 denetimli serbestlik müdürlüğünde 489 bin 561 denetimli serbestlik kararının infazına devam edildiğini açıklayan Bakan Gül, 2013’ten beri kullanılan elektronik izleme sistemi ile bugüne kadar 28 bin 450 şüpheli, sanık ve hükümlünün takibinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.