CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, TBMM'de CHP Grubu adına söz alarak ülkeye hiçbir faydası olmayan, milyonlarca öğrenci, çalışan ve insanı mağdur eden, bilimsel dayanağı bulunmadığı gibi enerji tasarrufu da sağlamayan kalıcı saat uygulamasına tepki gösterdi. Yanlıştan dönülmesini, eskiden olduğu gibi kış ve yaz saati uygulamasına geçilmesini isteyen Ayhan Barut'un önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
"TEK ADAM DÜZENİ SÖZ DİNLEMİYOR"
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kalıcı yaz saati uygulamasının kaldırılmasına ilişkin hazırladığı yasa değişikliği teklifiyle ilgili CHP Grubu adına konuşan Ayhan Barut, "Bu Gazi Meclis'te daha önce defalarca 'tasarruf' gerekçesiyle sürekli hale getirilen kalıcı saat uygulamasına karşı sesimizi yükselttik, tepki gösterdik ama ne yazık ki bu 'tek adam' düzenine sesimizi dinletemedik" dedi.
DAMAT BAKANA VE İKTİDARA TEPKİ
Kalıcı saat uygulamasına geçiş süreciyle ilgili Meclis Genel Kurulu'nda ayrıntılı bilgilendirme yapan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Uygulamaya karşı Danıştay nezdinde bir veli, yürütmenin durdurulması yönünde dava açtı. Danıştay yaz saati uygulamasını kalıcı hale getiren Bakanlar kurulu kararının yürütmesini velinin itirazı üzerine durdurdu. Kararda, 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun’da hükümeti ancak bir saatlik değişiklik yetkisi verildiği, buna rağmen Bakanlar Kurulu’nun yasaya aykırı şekilde değişikliği kalıcı hale getirdiği ve sınırlı yetki verildiği anlatıldı. Bakanlar Kurulu Kararının yetki kullanımını aştığı, yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirdiği, bu haliyle 697 sayılı kanunu değiştirdiği anlatıldı. Bu nedenle oy çokluğu ile yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan devrik Damadın isteği ve dayatması öne çıktı. Yasaya göre Danıştay kararından sonra yaz saati uygulamasında ısrar eden damat sayesinde TBMM’de 28 Kasım 2017 tarihinde kanunlaşan 7061 nolu torba yasayla kalıcı hale getirilen bu ucube uygulama, sayısız mağduriyet yarattığı gibi zaten kriz içindeki ekonomimize de büyük zarar veriyor."
YARATTIĞI SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ
Kalıcı hale getirilen yaz saati düzenlemesinin yarattığı sorunlardan söz eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bu uygulama ile ülkemizin birçok şehrinde özellikle okul öncesi, ilk ve ortaokul düzeyindeki öğrenciler başta olmak üzere, erken saatte mesaiye başlayan kamu kurum ve kuruluşları ile fabrikalar ve tüm özel işletme çalışanlarının yaşadığı soruna çözüm bulalım. Bu uygulama öğrenciler başta olmak üzere herkesin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Burada bulunan AKP ve MHP’li arkadaşlarımızın birçoğu da bu durumdan rahatsız. Çünkü bu durum çocuklarını, yakınlarını ve kendilerini de olumsuz etkiledi. Ülkemiz bu uygulamayla Somali, Tanzanya, Sudan, Uganda, Cibuti, Etiyopya gibi ülkelerle aynı saat dilimine yani Avrupa’dan çıkıp Arap ülkeleri kategorisine girmiştir. Ülkemiz saat tanımında ve elektronik ortamlarda Ortadoğu ülkesi olarak görülmektedir. Öte yandan Batıdan daha da uzaklaşarak İngiltere ile 3 Almanya, Fransa gibi ülkelerle de 2 saat gibi bir zaman farkımız oluştu. Ülkemizin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 18 milyar dolar olduğu ve bunun yüzde 75’ini Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiğimiz düşünülünce oluşan bu yeni durumda Avrupa ülkeleri ile ticari mesaimiz zora girmiştir. Çünkü Avrupa ile mesai saatimiz öğleden sonra 14:00'dan sonra başlamaktadır. Ticarete zaman kalmamaktadır. Bu durumda ekonomimizin ne kadar zarar gördüğü ortadadır."
"BU YANLIŞTAN VAZGEÇİN"
'İtibardan tasarruf olmaz' diyenleri anımsatan Ayhan Barut, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bu sözü edenlerin yazlık, kışlık, uçan Saraylarda yaşaması nasıl bir israfsa, 'tasarruf' gerekçesiyle kalıcı hale getirilen yaz saati uygulaması da bir o kadar anlamsız ve israftır. Ayrıca herkes biliyor ki, bu uygulama 2 kat daha fazla elektrik tüketimine yol açtı. 2012-2015 yıllarındaki yıllık elektrik tüketim artışı ortalama 6 ila 9 milyar kilovat/saat iken bu uygulamanın başladığı 2016 yılında ise tüketim artışı 15 milyar kilovat/saat olmuştur. Yani bu uygulama tasarruf sağlamamıştır. Bu uygulamayla ilgili Elektrik Mühendisleri Odasınca hazırlanan raporlar, gerçeği net biçimde ortaya koymuştur. Kaldı ki, söz konusu ucube uygulamaya dayanak gösterilen akademik raporlar da kamuoyundan gizlenmektedir. Hal böyle olunca kuşkularımızda haklı olduğumuzu düşünüyoruz. Ülke ekonomisine zarar veren, halk sağlığını tehdit eden, milyonlarca öğrenci ve ailesiyle yurttaşımızı zora sokan bu adımdan vazgeçelim. Danıştayın durdurduğu fakat Devrik Bakanın ısrarıyla yaşama geçirilen bu akıl almaz uygulamada neden ısrarcı olduğunuzu merak ediyoruz. Her sorun bitti saat uygulaması mı kaldı? Ne istediniz bu saat diliminden? Yoksa bir avuç yandaş, elektrik tekelleri ve şirketlerin çıkarını mı düşünüyorsunuz? Aklımıza köprü, otoyol ve şehir hastanelerinde olduğu gibi elektrik üretim ve dağıtım firmalarına bir tüketim garantisi mi verdiniz? Gelin bu yanlıştan vazgeçin. Tüm bu olumsuzlukların çözümü için tekrar yaz ve kış saati uygulanmasının hayata geçirilmesini istiyoruz."
Eskiden olduğu gibi kış ve yaz saati uygulamasına geçilmesini isteyen Ayhan Barut'un yasa değişikliği önergesi, Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.