CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 20 bini aşkın Diş Protez Teknolojisi Bölümü mezunlarının atama çağrısını Meclis gündemine taşıdı. Diş protez teknikerlerine KPSS ile kamuya alımlarda 11 yılda 426, son 12 bin kişilik atamada sadece 7 kadronun verildiğini aktaran Barut, "20 binden fazla mezun kamuya atama beklerken verilen komik denecek kadrolar kabul edilemez" dedi.
"ATAMA BEKLEYENLERİN HAYALLERİ YIKILDI"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sunan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "20 bini aşkın mezunu olan Diş Protez Teknolojisi bölümüne KPPS alımlarında 11 yılda toplamda 426 kişilik kadro verilmiştir. Sağlık bölümlerinde yapılan son 12 bin kişilik personel alımında ise ilgili bölüme sadece 7 kişilik kadro açılmıştır. Bu durum vicdanları yaralamış ve atama bekleyen gençlerimizin hayallerini yıkmıştır" diye konuştu.
MAĞDURİYETİ ANLATTI
Diş Protez Teknolojisi Bölümü mezunlarının yaşadıklarını sorunları ve taleplerini dile getiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerinde ve Diş Protez Laboratuvarlarında bölüm mezunları yerine diplomasız ve usta-çırak ilişkisi ile kişiler çalıştırıldığı söylenmektedir. Ustalık kalfalık belgesi ile sertifika almak suretiyle kısa yoldan meslek sahibi olarak bölüm mezunlarının önüne geçirilmesi bölüm mezunları için büyük bir mağduriyet yaratmaktadır. Ayrıca alanında uzman olmayan kişilerin liyakat ilkesine uymayan bir şekilde istihdam edilmesi sonucu oluşan adaletsizlik bir yana alanında eğitimli ve liyakatli kişilerin de işsizler kervanına dahil olmasını beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda bu durum hasta, hekim ve çalışanın hayatını tehlikeye atmaktadır."
"ATAMA SAYISI ARTACAK MI?"
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un önergesinde şu sorulara yanıt arandı:
"1- Diş Protez Teknikeri alım sayılarında artış yapılması için gerekli çalışmalar yapılacak mıdır?
2- Diş Protez Teknolojisi Bölümü programından mezun olan gençlerin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bünyelerindeki aktif olmayan laboratuvarların aktif edilmesi ile ilgili bir durum söz konusu mudur?
3- Diş Hastanelerinin kalite denetiminde diş laboratuvarı aktif olmayan hastaneler kalite denetiminde tam puan alırken, tam kapasite üretim yapan diş laboratuvarı olan hastanelerden çeşitli nedenlerle puanlar kesiliyor. Bundan dolayı birçok diş hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bünyelerindeki laboratuvarları tam puan almak için kapatmaktadır. Bu durumla ilgili bir düzenleme yapılacak mıdır?
4- Diş Protez Teknolojisi Bölümü Programından mezun olan gençlerin çalışma alanlarında iyileştirme yapılacak mıdır?
5- Diş Protez Teknolojisi Bölümünden mezun olan teknikerlerin istihdam edilebilmeleri için herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?
6- Hastanelerde alandaki personel ihtiyacı neden eğitim almış bölüm mezunlarından karşılanmamaktadır?