Öne Çıkanlar tsk CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut palandöken binali yıldırım şehit CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan kurban bayramı Hakkari deprem PENÇEKİLİT Operasyonu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Barış Pınarı Bölgesi

27'nci Dönemin İlk Yasa Teklifi AK Parti’den

18 Temmuz’da Olağanüstü Hal’in sona ermesinin ardından terörle mücadelede zafiyet yaşanmaması için hazırlanan yasa teklifi TBMM Başkanlığına sunulacak. Teklifte, AİHM sürprizi de yer alıyor.

20 Temmuz 2016’da ilan edilen Olağanüstü Hal’in iki gün sonra sona erecek olması nedeniyle terörle mücadele alanında zafiyet yaşanmaması için AK Parti’nin hazırladığı yasa teklifi TBMM’ye sunulacak. Ağırlıkla terörle mücadeleye yönelik maddelerin bulunacağı teklifte, Valilere OHAL yetkisi verilecek. Öte yandan teklifte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) sürprizi de var. 2002’den bu yana AİHM’e müracaat eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile uzlaşma yolunu açacak olan madde ile Türkiye’ye verilecek tazminat cezalarının önüne geçilmeye çalışılacak.

AK Parti, 18 Temmuz’da Olağanüstü Hal’in sona ermesi ile birlikte yaşanacak sorunları ortadan kaldırmak amacıyla yasa teklifi hazırladı.

"OHAL SONRASI YENİ DÜZENLEME"

AK Partili milletvekillerinin imzası ile Meclis Başkanlığı’na sunulan yasa teklifi 26 maddeden oluşuyor. Teklif ile valilerin görev yetkileri yeniden düzenleniyor. Güvenliğin sağlanması amacıyla valilere kolluk kuvvetleri görevleri veriliyor. Valilere verilen kolluk kuvvetleri kapsamında; valiler şüpheli durumlarda illere giriş ve çıkışlara müdahale edebilecek.

Teklif ile Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nda değişiklik öngörülüyor. Buna göre; Güvenlik sorunlarının ortadan kaldırılabilmesi için; askeri mahallerde, oluşabilecek tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla önleme araması yapılacak. Askeri mahallerde mülki amirler ile kolluk kuvvetleri önleyici tedbirler alabilecek.

AİHM SÜRPRİZİ

Teklif ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde devam eden davalarla ilgili davaların düşmesi için, davalılarla uzlaşma yoluna gidilecek. Düzenleme ile AİHM önündeki başvurularda ihlal kararı verilmesinin önüne geçilmesi de amaçlanmaktadır.

Düzenleme ile; Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Jandarma Genel komutanlığı hizmet binaları ve eklentilerinde askerlik yükümlülüğünü yerine getiren erbaş ve erlerin üstünün, özel kağıtlarının ve eşyasının aranmasına imkan sağlanıyor.

Teklif ile Terörle Mücadele Kanunu’na eklenen geçici bir madde ile gözaltı süreleri de uzatılıyor. Terör örgütü ve faaliyetleri kapsamında işlenen suçlar bakımından, bu suçlarla mücadele etme güçlüğü, örgüt bağlantılarının çözümünün zaman alması, somut delillere ulaşmanın zorluğu ve benzeri nedenlerle gözaltı süreleri Anayasa’ya uygun şekilde yeniden düzenleniyor. Buna göre; Gözaltı süreleri 48 saate çıkarılırken, bu süre 4 günü geçmeyecek. Gözaltı süreleri iki defa uzatılabilecek. Değişiklik ile askeri mahallerde yapılacak aramanın yalnızca askeri makamlar tarafından yapılmasını öngören hüküm yerine; kural olarak Cumhuriyet savcısının nezareti ve askeri makamların katılımıyla kolluk görevlilerinin arama yapması düzenleniyor.

Düzenleme ile; Olağanüstü Hal döneminde doğrudan kanun hükmünde kararnameyle ihraç edilenlerden Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna başvurusu kabul edilenler hakkında uygulanacak usul hükümlerinin bir kısmı yeniden belirleniyor. Buna göre;  görevine iade edilenlerin, kamu görevinden çıkarılma tarihlerini takip eden aybaşından göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal haklarının ödeneceği ve bu kişilerin kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacağı düzenleniyor.

Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilerek kamu görevinden, meslekten veya görevden çıkarılan ya da ilişiği kesilen subay, astsubay, uzman jandarmalar ile Emniyet Genel Müdürlüğünde emniyet hizmetleri sınıfına tabi olanlardan; haklarında mahkemeler tarafından göreve iade mahiyetinde karar verilenler ile Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından başvurunun kabulü kararı verilenlerden, eski kadro, rütbe veya unvanına atanması ilgili bakan onayı ile uygun görülmeyenlerin, ilgisine göre Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bünyelerinde kurulan araştırma merkezlerinde bu maddede belirtilen esaslara göre istihdam edilebilmelerine imkan sağlanıyor.  Ayrıca, görevine iade edilenlerin atanmalarına ilişkin usul ve esaslar ile bunların mali ve sosyal hakları düzenleniyor.

Olağanüstü Hal döneminde, kanun hükmünde kararnameyle ihraç edilip, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kararıyla ihraç kararı kaldırılarak göreve iade edilenlerden Devlet Personel Başkanlığına bildirilenlerin atanmalarına ilişkin usul ve esaslar ile bunların mali ve sosyal hakları düzenleniyor. Böylelikle kanun hükmünde kararnamelerle iade edilenlerle aynı haklara sahip olmaları amaçlanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.