Virtual Contemporary Istanbul, 19 günde 100 binin üzerinde ziyaret edildi ve 1 milyonun üzerinde görüntüleme aldı. Fuarda bir eser 480 bin USD fiyatla yurt dışından bir alıcı bulurken fuar süresince sergilenen 1800 eserin de %36’sı satıldı.
Akbank ana sponsorluğunda 19 Aralık-20 Aralık tarihlerindeki ön izleme ile başlayan Virtual Contemporary Istanbul, 6 Ocak akşamı sona erdi. İlk kez gerçekleştirilen Virtual Contemporary Istanbul’a 13 yabancı ve 24 yerli olmak üzere 37 galeri ve 13 inisiyatif katıldı. Fuarda 560 sanatçının toplam 1800 eseri sergilendi. 8. kez düzenlenen Plugin’de ise 17 sanatçı 17 eser ile yer aldı.
Bölgenin önde gelen çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un Aralık ayında yapılması planlanan 15. edisyonu, Covid-19 pandemisi nedeniyle alınan kararlardan dolayı 27 Nisan – 2 Mayıs 2021 tarihleri arasına ötelenmiş, sanal fuar ise 19 Aralık 2020 – 6 Ocak 2021 tarihleri arasında virtual.contemporaryistanbul.com platformu üzerinden gerçekleştirilmişti.
Nisan 2020’den beri titizlikle yürütülen çalışmaların sonucunda alt yapısı oluşturulan virtual.contemporaryistanbul.com platformu, yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Co. ile yapılan iş birliğiyle oluşturulmuş ve test edilerek kullanıma sunulmuştu. Sanal Fuar katılımcılarının (koleksiyoner-galeri-sanatçı) birbiriyle etkileşime geçmesine olanak sağlayan deneyimsel bir yapı sunarken, sanat hayranlarının ve meraklılarının da sanat etkinliğinin keyfini çıkarmasına ve çevrimiçi özel içeriklere erişimine olanak tanıdı.
Prof. Dr. Marcus Graf’la özel rehberli fuar turu
Akbank ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Virtual Contemporary Istanbul’da çağdaş sanat meraklıları, Yeditepe Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Marcus Graf’la fuar süresi boyunca online görüşme platformu üzerinden yapılan rehberli turlarla katılımcı galeriler, sanatçılar ve eserler hakkında bilgi alışverişinde bulunup, sanal fuarla ilgili merak ettikleri sorulara cevap buldular. 14 tura yaklaşık 1000 kişi katılım sağladı ve fuarın son günü Youtube üzerinden gerçekleştirilen kamuya açık fuar turunu yaklaşık 3200 kişi izledi.
Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli sanal fuarla ilgili yaptığı açıklamada:
“Contemporary Istanbul olarak fiziki 15. edisyonumuzu daha güzel, umut dolu günlerde yapabilmek umuduyla Nisan ayına erteleyip, hazırlıklarını titizlikle yürüttüğümüz sanal fuarımızı sizlerin de bildiği üzere 19 Aralık’ta ön izleme ile açmıştık. Hepimiz için yeni bir tecrübe ve öğreti olan sanal fuarımız ülkemiz ve uluslararası çağdaş sanat çevreleri için bir ilk oldu; 19 gündeki izleme ve fuara ziyaret rakamları, gelen yorumlar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. İzleyicilerden, paydaşlarımızdan aldığımız dönüşler, yorumlar, kullanıcı deneyimleri ile virtual.contemporaryistanbul.com önümüzdeki yıllarda sanal platformumuzu geliştirmek için yol haritamız olacak. İlk yaptığımız basın toplantısında sanal fuarımızın fiziksel fuarımızdaki tüm coşkuyu birikimi ve etkinliği yansıtacağını sevinerek göreceğimize inanıyoruz” demiştik ve mutlulukla ifade etmek isterim ki fiziki fuarda yaşadığımız coşkuyu, birikimi sanal fuarımızda yakaladık. Hedefimiz önümüzdeki dönemde dijital platformumuzu genişleterek, çağdaş sanat alanında öncü projelere ev sahipliği yapması.”
Katılımcı Galeriler
Yerli Galeriler:
Anna Laudel Contemporary, Dusseldorf | İstanbul Art On İstanbul, İstanbul Art Refinery, İstanbul Artopol, İstanbul Bozlu Art Project, İstanbul C.A.M. Galeri, İstanbul C.E.P. Gallery, İstanbul Dirimart, İstanbul Faar Art Space, İstanbul Galeri 77, İstanbul Galeri Binyıl, İstanbul Galeri Diani, İstanbul Galeri MCRD, İstanbul Galeri Miz, İstanbul Galerist, İstanbul Gama Galeri, İstanbul Martch Art, İstanbul Oktem Aykut, stanbul Red Art İstanbul, İstanbul Sanatorium, İstanbul Sevil Dolmacı Art Gallery, İstanbul Vision Art Platform, İstanbul Zilberman Gallery, İstanbul-Berlin.
Yabancı Galeriler:
AB Gallery, Seul Berman Contemporary, Johannesburg C24 Gallery, New York Galeria Joan Gaspar, Barcelona Galerie Claudia Schmidt, Zurih Isabel Croxatto Galeria, Santiago JD Malat, Londra Khak Gallery, Tahran Mironova Gallery, Kiev Opera Gallery, Londra Pi Artworks, Londra | İstanbul Pigment Gallery, Barcelona Privee Kollektie, Heusden – Hollanda.
Kurum ve İnisiyatifler:
BAKSI MUZESİ, ISTANBUL, BÜRO SARIGEDİK, İSTANBUL, BORUSAN CONTEMPORARY, ISTANBUL, EKAV, ISTANBUL, HALKA SANAT PROJESİ, ISTANBUL, İYİLİK İÇİN SANAT, ISTANBUL, AOS, ISTANBUL, MAHALLA FESTIVAL, ISTANBUL, AKBANK SANAT, ISTANBUL, SANAT SENINLE, ISTANBUL, GLOBART x MuseVR, ISTANBUL, DARTIUM, ISTANBUL, CONTEMPORARY ISTANBUL FOUNDATION, ISTANBUL.