İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenecek 44. İstanbul Müzik Festivali, 1-24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival, Shakespeare’in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden esinlenen temasıyla müzikseverlere etkileyici bir program sunmayı hedefliyor. Festival Biletleri 13 Şubat Cumartesi günü saat 10.00’dan itibaren satışa sunulacak. 44. İstanbul Müzik Festivalinde aralarında, İdil Biret, Murray Perahia, Gautier Capuçon, Angel Blue, Alice Sara Ott, Antonio Meneses, Maxim Vengerov, Richard Galliano gibi isimlerin de bulunduğu 600’e yakın yerli ve yabancı sanatçı yer alıyor.
Martı Istanbul Hotel’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ve festival sponsoru Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen konuşmacı olarak katıldı.
-HAFTA SONU KLASİKLERİ-
İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak konuşmasında bu yılki festivalin teması ve programına dair bilgi verdi. Ayrıca, bu yıl ilk kez yapılacak Müzik Rotası ve geçen yıl olduğu gibi ücretsiz gerçekleştirilen Hafta Sonu Klasikleri’nin müzikseverlere ulaştırılacağını açıkladı.
Toplantıda konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Festivalimiz kapsamında yine ilk günden bu yana benimsediğimiz klasik müzik kültürünün, sevgisinin ve beğenisinin yaygınlaştırılması hedeflerine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Hafta sonları, ücretsiz olarak gerçekleştirilen açık hava konserlerini sürdürüyoruz. Bu konserlerle festivalin yine daha geniş bir kitleye ulaşacağına inanıyoruz… 44. İstanbul Müzik Festivali, E.C.A. Presdöküm Sanayi’nin sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında kendileriyle işbirliğimizi yeni bir boyuta taşımaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen ise konuşmasında “Elginkan Holding Şirketleri’nden E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. olarak sponsorluktan beklediğimiz hedef, ülkemizde ve dünyada barışı sağlayacak olan en önemli faktörün, ortak dil olan müziğin birleştirici özelliğidir. Kültür ile, sanat ile, özellikle müzik ile birleşen insanlar ve toplumlar, asla birbirlerine düşman olmazlar, barışın öncülüğünü yaparlar. Bu sayede ülkelerin üretim kapasiteleri ve milli gelirleri artar” dedi.
-VİRTÜÖZ İSİMLER, 600'E YAKIN SANATÇI-
44. İstanbul Müzik Festivali aralarında, İdil Biret, Murray Perahia, Gautier Capuçon, Angel Blue, Gérard Caussé, Herbert Schuch, Patricia Petibon, Alice Sara Ott, Maria João Pires, Antonio Meneses, Maxim Vengerov, Richard Galliano, Sylvain Luc gibi isimlerle dünyanın önde gelen topluluklarından Viyana Senfoni Orkestrası, Venedik Barok Orkestrası, Orchestra of the Swan, Artemis Quartet, Academy of St Martin in the Fields’i ve festivalin bu yılki yerleşik konuk orkestrası Varşova Filarmoni’nin de bulunduğu 600'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak. İki dünya prömiyeri ile bir Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak olan festivalde senfoni ve oda orkestralarından, resitallere ve özel projelere 26 konser yer alıyor. Festival bu yıl 17 farklı mekânda dinleyicilerle buluşacak.
-FESTİVALİN TEMASI-
2011 yılından bu yana programlarını farklı temalar üzerine kurgulayan İstanbul Müzik Festivali bu yıl Shakespeare’in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden ilham alıyor. Festival, ölümünün 400. yılında büyük yazarı özel konserlerle anıyor.
-YAŞAM BOYU BAŞARI VE ONUR ÖDÜLLERİ-
44. İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü’ne Türk müziğinin ülkemizde ve dünyadaki konumuna gerek besteleriyle gerekse yetiştirdiği öğrencileriyle yaptığı katkıları nedeniyle besteci İlhan Baran layık görüldü. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nde ders vermeye devam eden Baran’ın öğrencileri arasında Fazıl Say, Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz, Yeşim Alkaya, Burçin Büke, Oya Ünler ve Ayşe Deniz Gökçin gibi solistler yer alıyor. Piyano için yaptığı besteler konservatuvar müfredatlarının bir parçası haline gelen Baran’a ödülü, 1 Haziran Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak açılış töreninde takdim edilecek. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise çağımızın efsane piyanistlerinden biri olan Murray Perahia’a verilecek.
-FESTİVALDE YAŞAR KEMAL’İN DENİZ KÜSTÜ ROMANINDAN BİR UYARLAMA-
44. İstanbul Müzik Festivali, usta yazar Yaşar Kemal’in 1978 tarihli romanından Michael Ellison’ın uyarladığı müzik tiyatrosu Deniz Küstü’nün dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. Deniz Küstü, İstanbul’un manzaraları ile karakterlerinin hayallerini anlatırken kimi zaman bir tekneye kimi zaman bir şehir labirentine dönüşen sahnenin fonundaki video skenografisiyle Beyoğlu ve Kadıköy’ün karanlık köşeleri de fantastik deniz manzaralarına, hayal dünyalarına dönüşüyor. Deniz Küstü, Michael Ellison’un müzikleri, Simon Jones’un librettosu ve rejisi, Zeynep Tanbay’ın koreografisi ve NohLab tarafından tasarlanan video skenografisiyle sahneye taşınacak. Deniz Küstü, 11 Haziran’da Süreyya Operası’nda matine ve suare olmak üzere iki seansta izleyicilerle buluşacak.
-FRANSA’NIN İKONİK SESİ, EDİTH PİAF’I ÖZEL BİR KONSERLE ANIYOR-
44. İstanbul Müzik Festivali, 20. yüzyılın en güzel aşk şarkılarını yorumlayan Fransa’nın ikonik sesi, Edith Piaf’ı özel bir konserle anıyor. Klasik müzikten caza uzanan besteci kimliğiyle günümüzün en büyük akordeoncularından Richard Galliano ve caz gitaristi Sylvain Luc, Piaf’ın 2015’teki 100. doğum yılı onuruna unutulmaz şansonlarını tekrar yorumladığı bu özel proje ile 22 Haziran’da Fransız Sarayı Bahçesi’nde olacak.
-FESTİVALİN YABANCI YERLEŞİK ORKESTRASI VARŞOVA FİLARMONİ ORKESTRASI İKİ AYRI KONSERLE FESTİVALDE-
44. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki yerleşik konuk orkestrası Varşova Filarmoni Orkestrası, 17 ve 18 Haziran’da İş Sanat Konser Salonu’nda iki gece üst üste İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Beş kıtada 140’a yakın turne gerçekleştirmiş, 50’den fazla albüm içeren diskografisiyle Grammy dâhil pek çok ödül sahibi Varşova Filarmoni Orkestrası’nın vereceği ilk konserin solisti günümüz klasik müzik dünyasında heyecan uyandıran piyanistlerden Herbert Schuch olacak. Konserde son yılların en önemli müzikal keşfi Polonyalı besteci Weinberg’in 4. Senfonisi’nin de Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek.
Jacek Kaspszyk yönetimindeki Varşova Filarmoni Orkestrası ikinci konserinde ise, yıldız viyolonselci Gautier Capuçon ile 19. yüzyıl Avrupa’sının büyük bestecilerinin sevilen eserlerini seslendirirken Shakespeare’den ilham almış iki başyapıtla festival temasına gönderme yapacak.
-İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ DESTEKÇİLERİ-
44. İstanbul Müzik Festivali, Festival Sponsoru E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş.’nin yanı sıra pek çok gösteri sponsorunun desteğiyle gerçekleştiriliyor. Gösteri sponsorları arasında Mercedes-Benz Türk AŞ, Türkiye İş Bankası, SEREL, Borusan Holding, TSKB, Tekfen Vakfı, ENKA Vakfı, Işıklar Holding, MMK Metalurji, Bell Holding, Organik Holding, bluechip Creative Events, Berrin Erengül, Çiltuğ AŞ, Eva Barlas, Galip Kaynar ve Nahide Koral yer alıyor. Ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ise İstanbul Müzik Festivali Yerleşik Orkestra sponsorluğunu üstleniyor.
-KONSERVATUVARLARIN MÜZİK VE ŞAN BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİLERİNE ÜCRETSİZ-
Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da İstanbul Müzik Festivali konserlerine ücretsiz girebilecek. Öğrencilerin katılmak istedikleri konserden 1 gün önce rezervasyon@iksv.org adresine isim, soyisim, öğrenci belgelerini mail atarak rezervasyon onayı almaları gerekiyor.