Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu palandöken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut cumhurbaşkanı erdoğan deprem tsk Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Haberleri recep tayyip erdoğan binali yıldırım Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar pkk

SÖKTAŞ’tan İlk Çeyrekte 16,3 Milyon TL’lik Net Kar

Yıllık 10 milyon metre üretim kapasitesiyle, lüks gömleklik kumaş sektöründe yarım asrı geride bırakan SÖKTAŞ, 2022 yılının ilk çeyreğine ait finansal raporunu açıkladı. SÖKTAŞ 2022 yılının ilk çeyreğinde önceki yıla göre 3,2 kat artışla 105,6 milyon TL’ye ulaşan FAVÖK oranı ile dikkat çekti.

Pamuklu ve pamuk karışımlı lüks kumaş tasarımcısı ve üreticisi SÖKTAŞ, 2022 yılı ilk çeyrek verilerine göre kumaş satış miktarında yüzde 24,3, tekstil iş kolu satış hasılatında da yüzde 146,6 oranında artış elde etti. Operasyonel karlılıktaki iyileşmeler sonucunda 16,3 milyon TL net kar elde eden Söktaş’ın konsolide satış gelirleri hem tekstil hem de süt hayvancılığı iş kolunda kaydedilen belirgin büyüme sayesinde geçen yılın aynı dönemine göre 2,1 kat arttı.

Tekstil iş kolunun toplam hasılatı yüzde 142,6 arttı

Söktaş’ın Türkiye ve İtalya’daki tasarım ofislerinde sezonluk geliştirilen koleksiyonları aralarında Stella McCartney, Hugo Boss, Paul & Shark, Canali, Zara, Massimo Dutti, Gucci, Paul Smith, Ted Baker ve Max Mara gibi üst segment perakende markalarına ve kişiye özel segmente satılıyor. Tekstil iş kolunda yurtiçi satışların yüzde 90’ının döviz bazlı olduğunu belirten Söktaş CEO’su Muzaffer Turgut Kayhan, “Pandemi etkilerinin azalması ile birlikte tekstil iş kolunun konsolide satış gelirlerinden aldığı pay yüzde 65’ten yüzde 75’e yükseldi. Yurtdışı satışlarımız geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16,2 artarak 4.3 milyon Euro’ya ulaştı. Bu sayede tekstil iş konunun toplam hasılatı yüzde 142,6 arttı. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda 2022 yılının birinci çeyreğinde önceki yıla göre mamül kumaş satış miktarımız yüzde 24.3 artış gösterdi.” şeklinde konuştu. Dokuma kapasitesini artırmak amacıyla 10 adet Belçika menşeli Picanol marka dokuma tezgahı yatırımı yaptıklarını belirten Kayhan, “Toplamda 500 bin Euro tutarında yaptığımız yatırımı leasing yöntemiyle finanse ettik.” dedi.

Süt hayvancılığı iş kolu hasılatı yüzde 44,8 arttı

2007 yılında tekstil devi SÖKTAŞ’ın bir iştiraki olarak kurulan ve yıllık 30 bin ton çiğ süt üretimi bulunan Efeler Çiftliği, hem kapasite hem süt kalitesi hem de sürdürülebilirlik açısından AB standartlarında üretim yapan Türkiye ve Avrupa’nın sayılı çiftliklerinden biri. Hayvan refahını sürekli geliştirerek süt verimini ve sürünün verimli yaşam ömrünü artırmaya yönelik çalışma prensibi ile üretimine devam eden Efeler Çiftliği, Türkiye’nin pek çok ulusal süt sanayicisinin önemli hammadde tedarikçisi olarak da göze çarpıyor. Süt hayvancılığı iş kolundaki finansal durumu değerlendiren Kayhan, “8 Aralık itibariyle çiğ süt taban fiyatının 4,70 TL/lt’ye yükseltilmesi ile ilk çeyrek hasılatında yüzde 44,8 artış elde ettik. Tekstil iş kolunda 3,7 kat, süt hayvancılığı iş kolunda ise 3 kat FAVÖK atışı kaydettik. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 46 olan FAVÖK marjı bu dönem yüzde 69 seviyelerinde gerçekleşti. ” ifadelerinde bulundu.

Söktaş, GES projesi ile elektrik tüketiminde yüzde 20 oranında tasarruf sağlayacak

Sektörde 50. yılını geride bırakan SÖKTAŞ, toplam elektrik tüketiminin yüzde 20’sini karşılamak üzere gelir paylaşım modelini esas alarak, tekstil üretim kampüsündeki fabrika binalarının çatılarına 1,9 MW kurulu güce sahip Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımı için gerekli sözleşmeleri imzaladı. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kayhan, “Yenilenebilir enerji, doğal kaynaklardan elde edildiği için kendini yenileyebilme özelliği ile tükenmiyor ve çevreye zararı azaltarak karbon salınımının önüne geçiyor. Dünyada var olan en önemli enerji kaynağı bildiğimiz üzere güneş enerjisi. Bizim ülkemiz de konumu itibari ile enerji kaynakları bakımından oldukça yüksek potansiyele sahip. Sera gazlarının azaltılması için yenilenebilir enerji teknolojilerine yatırım yapılmalıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları, enerjide dışa bağımlılığı ve karbon emisyonlarını azaltır. 2022 yılı içinde tamamlamayı planladığımız proje ile yıllık 3 milyon 300 bin Kwh elektrik giderlerimizden tasarruf sağlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Atık suların yüzde 65’i geri kazanılacak

Üretimde su kullanımını mümkün olduğu kadar azaltmalı ve endüstriyel atık suyu arıtarak tesis içinde geri çevrimini sağlamalıyız diyen Kayhan, “Çevreyi ve insan yaşamını korumayı merkezimize alarak çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Atık su arıtma tesisini tekstil sektöründe ilk kuran şirketlerden biriyiz. Geçmiş dönemde su kullanımındaki verimlilik projeleriyle su tüketimimizi yüzde 37 oranında azalttık. Doğal kaynak su kullanımının azaltılması amacıyla atık su arıtma tesisi çıkışında ileri arıtma yöntemlerinden “Reverse Osmosis” sisteminin kurulması için Aqumatch Türkiye ile sözleşme imzaladık. Bu yeni sistem sayesinde tükettiğimiz suyun yüzde 60, yüzde 65’inin tekrar kullanılmasını sağlayarak verimlilik elde edeceğiz. Gerekli çalışmaların bu yılın ilk yarısında tamamlamayı planlıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Buhar ihtiyacı tarımsal atıklardan karşılanacak

Tüm dünyanın gündeminde yer alan sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarına kararlılıkla devam ettiklerinin altını çizen SÖKTAŞ Tekstil CEO’su Muzaffer Turgut Kayhan, fabrikanın buhar ihtiyacını karşılamak üzere doğalgazlı buhar üretimi yerine tarımsal atıkları kullanarak buhar üretimi yapacak tesis hakkında da bilgi verdi. Kurulacak tesisin kazan kapasitesinin 8 ton, 8 bar olacağını ifade eden Kayhan,  “Söz konusu yatırımın buhar üretim birim maliyetimizi azaltmasını, güncel yakıt birim fiyatlarına göre ayda 140 bin USD tasarruf sağlamasını ve yatırımın 2022 yılı içinde tamamlanmasını hedefliyoruz.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.