Ocak ayı itibariyle tarihi zirvesine yeniden yaklaştıktan sonra FED’in Mart ayında faiz artırmayacağı açıklamasıyla düşüşe geçen dolar, Suriye’den yaşanabilecek savaş endişeleriyle tekrar tırmanmaya başladı.
Yatırımcının altının ardından ikinci güvenli liman olarak gördüğü dolardaki beklentileri Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Aysun Göksu değerlendirdi. Küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin artarak devam ederken dış piyasada FED kaynaklı gelişmeler ve iç piyasada yaşanan jeopolitik gelişmelerin kur üzerinde etkili olmaya devam ettiğini ifade eden Aysun Göksu, “Geçtiğimiz hafta FED Başkanı J. Yellen’ın faiz artırımının gecikmesine işaret eden açıklamaları dolara değer kaybettirirken iç tarafta sınır bölgesinde yaşanan güvenlik endişeleri kuru yukarı yönlü destekledi. Geçtiğimiz günlerde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Halep'e bağlı Azez ilçesinde terör örgütlerini angajman kuralları çerçevesinde ateş altına almıştı. Her ne kadar hükümet yetkilileri tarafından Türkiye’nin Suriye’ye girme niyeti bulunmadığına dair açıklamalar yapılsa da Suriye temelli jeopolitik kriz piyasalarda endişe kaynağı olarak fiyatlanmaya devam ediyor” dedi.
-“ALTINDAN SONRA İKİNCİ GÜVENLİ LİMAN DOLAR”-
Yellen’ın açıklamalarının ardından gerileyen kurun, yurt içinde yaşanan güvenlik endişeleri sebebiyle Türk Lirası varlıklarının zayıflamasıyla tekrar 2.93 seviyesinin üzerine yükseldiğini vurgulayan Göksu, şunları kaydetti:
“Küresel hisse senetleri piyasasında azalan risk iştahı ve düşük petrol fiyatlarından da destek bulan kurun 2.95 seviyesi üzerinde tutunmakta zorlandığını görüyoruz. Bu hafta açıklanacak olan Ocak ayı FOMC toplantı tutanakları, Çin ve ABD enflasyon verileri dolar kuruna yön verebilecek gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle ABD tarafından iyileşmeye işaret eden makroekonomik verilerin gelmesi, petrol fiyatlarının toparlanma göstermesi FED’in faiz artırım sürecinde elini güçlendirebileceğinden dolarda değer kazanımı devam edebilir. Ayrıca iç tarafta yaşanan güvenlik endişelerinin devam etmesi de Türk Lirası varlıklarından çıkışa neden olacağından ve doların altının ardından ikinci bir güvenli liman olduğu algısı kurun yukarı yönlü destek bulması beklenebilir.
Tüm bu gelişmeler ile birlikte kurda kritik 2.95-2.96 bandının aşılmasıyla alımlar hız kazanabilir. Bu seviyelerin geçilmesiyle birlikte 3.00 psikolojik direnci hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 2.95 seviyesi altındaki fiyatlamalarda 2.93 destek seviyesi test edilmek istenebilir. Borsa İstanbul tarafında ise, sınır bölgesinde yaşanan jeopolitik gerilimin etkisiyle satış baskısı devam edebilir. 70 bin desteğinin önemli olduğu endekste bu seviyenin altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece toparlanma görülebilir. Yükselişlerde 72 bin kritik direnç seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin aşılamaması durumunda yükselişler sınırlı kalabilir. Olası geri çekilmelerde ise 69 bin 500 desteği hedeflenebilir.”