Türkiye’nin yüzde yüz yerli poliüretan sistem üreticilerinden Kimteks Poliüretan Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KİMPUR), 2022 yılının birinci çeyreğine dair finansallarını açıkladı. İlk çeyrekte dönem karını %400 artıran Kimpur, 981 milyon TL’lik konsolide gelir elde etti.
2020 yılı için yayımlanan ISO 500 verilerine göre 314. sırada yer alan (2019 yılı için: 350) kimya sanayi şirketi Kimpur, 2022 yılının birinci çeyrek dönem sonuçlarını açıkladı. Kimpur’un Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) açıklanan finansal tablolarına göre; Kimpur’un 2022 yılının ilk 3 ayında konsolide gelirleri %126 artış ile 981 milyon TL olarak gerçekleşti. 2021 yılının aynı döneminde konsolide gelirler 434 Milyon TL idi. Kimpur’un 2022 yılının ilk 3 ayında elde ettiği brüt kâr bir önceki yılın aynı dönemine göre %139 artarak 160 milyon TL olurken; Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) ise %18,5 ile 181 milyon TL’ye yükseldi.
Dönem net kârı %400 arttı
39 yıllık deneyime sahip Kimpur’un dönem kârı ise faaliyet gelirleri ve diğer gelirlerin toplamında, 2021 yılının ilk çeyreğine göre %400 artarak 35 milyon TL’den 175 milyon TL’ye yükseldiği belirtildi. Ocak–Mart 2022 döneminde yurt içi pazarlara ve ihracat pazarlarına yaklaşık 25 bin ton poliüretan sistemleri satışı gerçekleştiren Kimpur’un satışlarında ihracat ve ihraç kayıtlı satışların payı yaklaşık olarak %27 olarak gerçekleşti.
Kimpur CEO’su Cavidan Karaca: “Yeni yıla yüksek bir performans ile başladık”
Kimpur CEO’su Cavidan Karaca, Kimpur’un 2022’nin ilk çeyrek dönemindeki performansıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Otomotiv, ayakkabı, mobilya, ısıtma-soğutma, yapı ve inşaat gibi farklı sektörler için poliüretan sistemlerinin üretimini gerçekleştiren kimya sanayi şirketi olarak, halka arzımızla birlikte yeni yıla yüksek bir performans ile başladık. Bu performansın arkasında disiplinli bir yönetim, yüksek teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarımız bulunmaktadır. Güvenilir bir iş ortağı olarak, yıllık 129 bin ton kapasite ve ileri teknolojiye sahip üretim tesisimizde, operasyonel mükemmelliğe ve ‘Akıllı İş Modeli’ne dayalı rekabet gücünü yükselterek, hemen hemen tüm sektörlerde faaliyet gösteren müşterilerimize daha başarılı olmaları için destek veriyoruz. En önemli rekabet avantajlarından biri olan Kimpur Ar-Ge, Sanayi Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak tescillenmiştir. Bu sayede şirket özellikle son 5 yılda büyümedeki ivmeyi artırmaya ve büyük ölçekli atılımlar gerçekleştirmeye devam etmiştir.
2022’nin ilk çeyreğinde de, yaklaşık 25 bin ton satış ile satış gelirleri ve net karlılıkta bütçelerinin üzerinde bir performans gösteren şirketimizin, 2022 yılı toplamında ihracatını daha da artıracağı ve bu performansına devam edeceğini öngörüyoruz. Halka arz ile birlikte, ‘dağıtılabilir karın %50’sini dağıtma temettü politikamız ile yatırımcılarımıza hedeflenin de üzerinde bir performans sunacak olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Kimpur’un yeni yatırımlarından da bahseden Karaca şunları kaydetti: “Düzce’de yeni bir üretim tesisi kurmak için projelendirmemizi tamamladık, yatırıma başladık. Toplam yatırım maliyeti 15 milyon doları aşacak olan Düzce yatırımının, bina inşaatı ve GES santrali için anlaşılan Pekintaş A.Ş. grubu ile KDV dahil yaklaşık 9 milyon dolarlık bir anlaşma gerçekleştirdik. Yıllık kapasitesi toplam 65 bin ton olacak Düzce Gümüşova OSB’deki yatırımın; 50 bin tonluk mevcut ürün grubu olan poliüretan sistemleri, 5 bin tonluk yeşil ürün gamı kapsamında PET artıklarından sentezlenerek üretilen geri dönüşüm tesisi ve 10 bin tonluk ek ‘eva granül hammadde’ kapasitesine 2022-2024 döneminde ulaşmasını hedefliyoruz. Letonya’da ise 25 bin ton kapasiteli yatırımımızla Avrupa’daki varlığımızı güçlendirme hedefimiz doğrultusunda önemli bir adım attık. Protokol kapsamında ‘Adamantan SA’ firması ile iş birliğine gittik ve Letonya’da kurulan SIA Kimpur Europe isimli yeni şirketle ortaklık gerçekleştirdik. %75 Kimpur ortaklığı ile oluşan ve tescil işlemleri tamamlanan SIA Kimpur Europe, faaliyetlerine Kimpur bağlı ortaklığı olarak devam etmektedir.”
Kimpur, rekabet avantajı sağlayan teknolojileri, inovasyonları ve stratejileriyle son 3 yılda üretim kapasitesini %98 artırarak 65 bin tondan 129 bin tona çıkardı. Aynı dönemde satış miktarı (ton) %100 büyüdü ve ihracatı ise 2021 yılında %27’ye ulaştı.