Turkcell, 25’inci yılını kutladığı 2019’u rekorlarla dolu finansal ve operasyonel sonuçlarla kapattığını duyurdu. 2019 yılındaa Turkcell Grubu’nun konsolide bazda toplam geliri bir önceki yıla kıyasla yüzde 18,1 oranında artışla 25,1 milyar TL’ye ulaştı. Turkcell Grubu’nun FAVÖK’ü yüzde 18,6 artışla 10,4 milyar TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı yüzde 41,5’e FVÖK marjı ise yüzde 21,4’e çıktı. Şirketin 2019 net kârı bir önceki yıla göre yüzde 61 oranında artarak tüm zamanların en yüksek miktarı olan 3,2 milyar TL’ye ulaştı.
Verilen bilgiye göre Turkcell’in 2019 yılında yatırımları 7 milyar TL’yi aşarken, son beş yılda da yaklaşık 26 milyar TL yatırım gerçekleştirdi.
“Tüm zamanların en yüksek kar ve gelir tablosu”
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan yaptığı açıklamada “Turkcell olarak, çeyrek asırlık birikimimizle müşterilerimizin hayatına değer katmaya ve yenilikçi çözümler sunmaya devam ettiğimiz 2019 yılını rekor sonuçlarla kapattık. 25’inci yılımızda açıkladığımız finansal sonuçlarımızla rakiplerimizle aramızdaki farkı açmaya devam ediyoruz. Müşteriye bakış açımızı her alanda yeniden tanımladığımız stratejimizin başarısını 2019’da 1,5 milyon yeni faturalı müşteri kazanarak ispatlamış olduk. Yine 2019, Turkcell için tüm zamanların en yüksek gelir ve kârını elde ettiğimiz yıl oldu. Tüm bunlara ek olarak güçlü ARPU artışımız da sağlıklı büyüdüğümüzün göstergesi” dedi.
“Mobil ve sabit olmak üzere entegre telekom sektöründe liderliğimizi perçinledik”
Turkcell’in 2019’da hedeflerini aşarak büyümeyi sürdürdüğünü belirten Murat Erkan, “Sahip olduğumuz güçlü altyapımız ve benzersiz servislerimiz sayesinde 2019’da toplam ciroda ve büyümede mobil ve sabit olmak üzere entegre telekom sektöründe liderliğimizi perçinlemenin gururunu yaşıyoruz. Bir önceki yıl en yakın rakibimizle aramızdaki ciro farkı yüzde 4 iken 2019’da bunu yüzde 6,3’e çıkardık. Bunun en önemli nedeni 2019 yılında müşterimizi odağımıza alan stratejiyi uygulamamız oldu. Elde ettiğimiz sonuçlar bu stratejimizin doğruluğunu kanıtlıyor. Önümüzdeki dönemde dijital servislerimiz, kurumsal çözümlerimiz ve tech-fin alanındaki hizmetlerimiz ile büyümeye devam edeceğiz”diye konuştu.
2019’un Kasım ayında gelecek üç yıllık hedeflerini Londra’da yatırımcılar ile paylaşan Turkcell, 2020’de yüzde 13-yüzde 16 aralığında gelir büyümesi, yüzde 39-yüzde 42 aralığında FAVÖK marjı, yüzde 18-yüzde 21 aralığında FVÖK marjı hedefliyor.
1,5 milyon yeni faturalı müşteri
Turkcell’in müşteri yaklaşımını tüm iş süreçlerine ve geliştirdiği teknolojilere yaydığını hatırlatan Murat Erkan, “Bizim en değerli varlığımız müşterimiz. O nedenle onların memnuniyeti bizim en önemli kriterimiz. 2019’da Turkcell’in tavsiye edilme oranlarında rakipleri ile arasındaki farkı açmış olması müşterilerimizin de Turkcell’in yaptıklarından memnun olduğunu gösteriyor. Bu memnuniyetin karşılığını faturalı müşteri sayımızı 1,5 milyon artırarak aldık. Bu artış faturalı abone sayısında son 10 yılın rekoru. Böylece mobil tarafta faturalı abonelerimizin oranı da yüzde 62’ye çıkmış oldu. 2020’de de müşterilerimiz için uygun teklifler ve yenilikçi servisler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
Dijital servislerden 1 milyar TL gelir
Yapılan açıklamaya göre Turkcell’in dünya çapında kullanılan yerli ve milli dijital servislerine talep 2019’da da ivme kazanarak artmaya devam etti. 2019’da yapay zeka teknolojisiyle dijital servislerinde kullanıcı deneyimini en üst seviyeye çıkaran Turkcell’in dijital servislerinden elde ettiği tekil gelir ilk defa 1 milyar TL’ye ulaştı. BiP’in günlük ortalama mesaj trafiği 274 milyona, fizy’de günlük dinlenen şarkı sayısı 9,2 milyona, Dergilik’te günlük okunan dergi sayısı 191 bine, Lifebox’ta depolanan günlük belge sayısı ise 43’e çıkarken, TV+ platformuna günlük giriş yapan kullanıcı sayısı ise 3,4 milyona yükseldi. Turkcell Kasım 2019’da açıkladığı üç yıllık hedefler kapsamında dijital servislerinden elde edeceği tekil geliri 2022 sonuna kadar 2,5 katına çıkarmayı hedefliyor. Paycell’li 7 bin işyeri
Paycell’de kayıtlı kredi kartı sayısının 4,4 milyonu geçtiğini belirten Erkan, “Tech-fin sektöründeki gelişmelerin sadece Turkcell için değil Türkiye için de çok önemli fırsatlar barındırıyor. Bu alanda her olumlu adım ülkemizi ileri taşıyacak. Tüm sektörlere hizmet eden geniş servis ve çözüm yelpazesi, Turkcell’in yaygın satış ağı, güçlü müşteri bazı ve teknolojideki öncülüğü sayesinde Paycell, yeni yetkinlikleriyle büyümeye devam ediyor. Bugün 7 bin üye işyeri ödeme aracı olarak Paycell’i kullanıyor. Bununla birlikte 2019 sonu itibarıyla Paycell platformu üzerinden gerçekleşen işlem hacmi yaklaşık 5,7 milyar TL’ye ulaştı. Önümüzdeki dönemde de QR tabanlı ödeme deneyimi ve POS yazılımımızla farklı dikeylerde güçlü büyümemizi sürdüreceğimize inanıyoruz. 2022 sonuna kadar aktif Paycell kullanıcı sayısının 17 milyona ulaşmasını, üye işyeri bazımızı 150 binin üstüne çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
1000’den fazla proje
Turkcell’in 2019 içerisinde kurumların teknoloji ihtiyaçlarını uçtan uca karşılamak amacıyla kurduğu Dijital İş Servisleri, gelirlerini yüzde 44 artırmayı başardı ve IT çözüm sağlayıcısı olarak pazarda ilk üçte yer aldı. Kurulduğundan beri 1.000’den fazla projeyi hayata geçiren Dijital İş Servisleri kurumların ihtiyaç duydukları tüm teknoloji altyapısını sunuyor. Murat Erkan “Tüm dünyada çok önemli bir dönüşümden geçiyoruz. Bu dönüşüme ayak uyduramayan, kendisini dijital dünyaya hazırlayamayan şirketlerin var olma şansı yok. Biz Turkcell olarak şirketlerin, işlerini yapacakları fiziksel ortam haricindeki her ihtiyacı karşılıyoruz. Cihaz kredisinden dijital servislere, bulut çözümlerinden siber güvenlik çözümlerine, büyük veri uygulamalarından sektörlere özel uygulamalara kadar her noktada şirketlerimizin yanındayız” dedi.
4.5G’liler Aralık ayında 11.5GB internet kullandı
2019 Aralık ayında Turkcell’in 4.5G abonelerinin mobil data kullanımı 11,5 GB’a ulaşırken, 2019 yılı son çeyreğinde ortalama mobil internet kullanımı ise yüzde 53 artışla 9 GB olarak gerçekleşti. Murat Erkan 4.5G’de dünyanın en güçlü altyapılarından birisine sahip olduklarını belirterek “Yenilikçi analitik uygulamalarımız ile büyük veriyi işleyerek müşterilerimize en uygun teklifleri sunuyoruz. Sürdürülebilir büyümemizin itici gücü olan mobil ARPU 2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,7 arttı” ifadelerini kullandı.
5G teknolojisine geçişte ortak altyapı vurgusu
5G teknolojisi ile tüm Türkiye’nin dijitalleşeceğini hatırlatan Erkan, “5G açısından en temel konulardan biri 5G’de yerli ve milli teknolojiler ile ekipmanlar geliştirilmesinin önünü açmak. Bu ancak ülke ekonomisinin kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanabileceğimiz yöntemler doğrultusunda ortak altyapının hayata geçirilmesiyle mümkün. Bu doğrultuda çalışmalarımızı son hızda sürdürüyoruz. Sektördeki tüm paydaşlar olarak el birliği ile Türkiye’nin kazandığı bir formülü hayata geçirmek için bu konuda elimizden geleni yapacağız” dedi.