-BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD)'ın "Üretken Kapasitelerin Geliştirilmesi Yoluyla Momentumlu Büyümeye Ulaşmak" raporunda Türkiye, "gelişmekte olan dünyadaki diğer ülkelere kıyasla gelirlerini ve gelişmişlik düzeylerini daha yüksek bir düzeye çıkaran ülkeler" arasında sayıldı.
BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Türkiye'nin ekonomik başarılarını dünyadaki gelişmekte olan ülkelere örnek gösterdi.
UNCTAD'ın "Üretken Kapasitelerin Geliştirilmesi Yoluyla Momentumlu Büyümeye Ulaşmak" başlıklı raporunda, gelişmekte olan ülkelerin, ekonomik olarak önlerinde bulunan ülkeleri yakalama çabaları ve gelişmekte olan ülkelerin büyüme deneyimleri incelendi.
Raporda son 50 yılın; gelir, teknoloji ve kalkınma merdivenini "önlerindeki" ülkeleri yakalamak için tırmanmaya çalışan ülkeler açısından elverişli bir "küresel ekonomik görünüme" sahip olmadığı vurgulandı.
-ÜLKELER 4 KATEGORİYE AYRILDI
UNCTAD ülkeleri gelir ve kalkınma açıkları ve "öndekilere yetişme" merdiveni ile ilgili olarak dört kategoriye ayırdı.
Birinci kategoride, hem üretken kapasitelerin gelişimi hem de gelir düzeyi açısından diğer tüm ülkelerin önünde olan en gelişmiş ekonomiler yer aldı.
Bu ülkeler grubuna yetişmenin, çoğu üst orta gelirli ekonomi için son derece zor olduğu belirtildi.
Raporda Dünya Bankası'nın 1960 yılında orta gelirli ülkeler olarak sınıflandırdığı 101 ülkeden yarım yüzyıl sonra, 2008 yılına kadar sadece 13 ülkenin "yüksek gelirli" hale geldiği belirtildi. Raporda, "Bunlardan dördü AB çevresindeki Batı Avrupa ülkeleridir (İrlanda, Portekiz, İspanya ve Yunanistan); dördü çeşitli olarak kategorize edilir (Ekvator Ginesi, İsrail, Mauritius ve Porto Riko); ve beşi Kuzey-Doğu Asya'da (Hong-Kong (Çin), Japonya, Kore Cumhuriyeti, Singapur ve Çin'in Tayvan Eyaleti) yer almaktadır” denildi.
-TÜRKİYE, TERÖR VE HIRSIZLIKLA UĞRAŞIRKEN JAPONYA YÜRÜDÜ
UNCTAD, 20. yüzyılın ikinci yarısında, Japonya hariç yukarıda sayılan ülkelerin, üretken kapasitelerin geliştirilmesini sağlamak ve üretkenlikteki iyileştirmeler ve daha dinamik sektörlere doğru çeşitlendirme yoluyla yapısal dönüşümü teşvik etmek için ihracata dayalı başarılı sanayileşme stratejileri izlediğini kaydetti.
UNCTAD, "Kısacası, petrole bağımlı ülkeler hariç olmak üzere, bu yüksek gelirli ülkeler, gelişmiş ekonomilerle gelir ve teknolojik açıklarını başarıyla kapatmış ve büyümeyi ve ekonomik kalkınmayı yakalamayı başarmışlardır" dedi.
-İKİNCİ KATEGORİDEKİ TÜRKİYE'YE ÖVGÜ
İkinci kategoride kalkınmayı, yapısal dönüşümün ilk aşamalarından geçen ve kaynak temelli veya sektöre dayalı sanayileşme ve ekonomik çeşitlendirmeyi başlatarak yakalayan bir dizi üst-orta gelirli ülke bulunduğunu belirten UNCTAD Türkiye'yi şöyle övdü:
"Bunlar, gelişmiş ekonomileri yakalayabilecek kadar yüksek olmasa da, gelişmekte olan dünyadaki diğer ülkelere kıyasla gelirlerini ve gelişmişlik düzeylerini daha yüksek bir düzeye çıkaran ülkelerdir.
Örnekler arasında Çin, Brezilya, Arjantin, Meksika, Malezya, Tayland, Türkiye ve Güney Afrika sayılabilir. Bu ülkeler, üretken kapasitelerini geliştirmiş olmalarına ve ileri ülkelerin ürettiği ürünlerle benzer kalite ve standartlarda mal ve hizmet üretme kapasitesine sahip olmalarına rağmen, hâlâ kalkınma zorluklarıyla karşı karşıyadır."
UNCTAD'ın raporu 1970'lerde koalisyonlar, terörün yarattığı kan gölü, hırsızlık, yolsuzluk, etnikçilik ve mezhepçilik ve basiretsiz politikacılarla yıkılan, ancak 1980'lerde Özal ile birlikte ihracata dayalı kalkınma hamlesini başlatan Türkiye'nin durumunu açık ve net şekilde özetledi.
Türkiye'nin Özal'dan sonra 2002'e kadar girdiği ikinci batış döngüsü sonunda Türkiye 2013 yılında 12 bin dolar kişi başı gelirle gelişmiş ülkeler sınıfına yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump'un da onayladığı bu ünvan Gezi olayları, PKK ve iç siyaseti etkilemesi ve terörist FETÖ kumpasları sonucu sekteye uğradı ve Türkiye hızla gelir kaybetmeye başladı.
-UNCTAD: OECD ÜYESİ ÜLKELER GELİŞMİŞ SAYILIR
UNCTAD'ın söz konusu raporunda gelir ve gelişmişlik düzeylerinin ülkeler arasındaki farklılıkları maskeleme eğiliminde olduğu belirtilirken "Ülkeleri düzgün bir şekilde ayrı kategorilere ayırmak zordur" denildi.
UNCTAD raporunda şöyle denildi:
"Genel olarak ifade edilirse gelişmiş ülkeler OECD üyesi ülkelerdir (üyelikleri şu anda Meksika, Şili vb. gibi yükselen ekonomileri içermesine rağmen) ve kişi başına düşen GSYİH'sı ortalama 12.800 doların üzerindedir. Üst orta gelirli ülkeler, çeşitli üretim yeteneklerini geliştirmiş ve kişi başına GSYİH'sı 9,065 ila 12,535 ABD Doları arasında değişen yükselen ekonomilerdir. En Az Gelişmiş Ülkeler hariç birçok gelişmekte olan ülke, kişi başına düşen GSYİH'nın 1.036 dolardan başlayan düşük orta gelirli ülkeler kategorisinde bulunmaktadır."