Öne Çıkanlar AİLE terörist Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB İsrail Bronşiolit tanısı nasıl konur 3 Eylül 2023 Pazar Gündemi Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Araştırması sonuçları Azerbaycan Cumhurbaşkanının eşi Mehriban Aliyeva COVID19 hapı Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi Genel Başkanı Karadayı Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Bal Üretiminde Dünya İkincisiyiz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, arıcılığın Türkiye’de dev bir sektör haline geldiğini bildirerek, “Çin’in ardından bal üretimde dünyada ikinciyiz. Toplam 84 bine yakın işletme, 7,7 milyonu aşkın kovanda 107 bin 665 ton bal üretiyor” dedi.

Şemsi Bayraktar, 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bal arılarının bitkiden bitkiye konarak yaptığı tozlaşma ile ekosistemin devamlılığını sağladığını, arılar olmadan ekosistemin olamayacağını belirtti. Ülkemizde arıcılığın, çok fazla sermayeye, tarım arazisine gerek duymadan yapılabilecek, genç çiftçilerle kadın çiftçilerimizin yanı sıra, köylerimizde kalan yaşlı nüfusun da uğraşı alanı olabilecek bir faaliyet alanı olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Son yıllarda önlenemeyen kırsaldan kente göçü önleyecek faaliyetler içinde arıcılık da bulunmaktadır. Arıcılığa yapılan yatırımların diğerlerinden farklı bir özelliği de yatırım tutarı düşük kalması ve yatırım için gerekli tüm ekipmanların yurt içinden karşılanabiliyor olmasıdır. Bundan dolayı, arıcılıkta dışa bağımlılık bulunmamaktadır.

Arıcılık aynı zamanda insanımıza bal, polen gibi sağlıklı ürünler sağlayan bunun yanı sıra ihracatta da önemli getirisi olabilecek potansiyeli bulunan bir faaliyettir.

Ülkemiz doğal yapı ve nektar kaynakları bakımından çok zengindir. Büyük bir arıcılık potansiyeline sahiptir. Ülkemizin topoğrafik yapısından kaynaklanan farklı yükseltilerin bulunması, değişik iklim bölgelerine sahip olması, sanayi ve yerleşim yerlerinde uzak, kimyasal ilaç ve gübre kullanımının olmadığı işlenmeyen tarım alanlarının, mera ve çayırlıkların fazlalığı Türkiye’ye arıcılık bakımından büyük avantajlar sağlamaktadır.

Türkiye, bitki çeşitliği bakımından da çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Çeşitlilik içinde arıcılık açısından önem arz eden bir diğer olay da ülkemiz bitki örtüsünde, yalnızca belirli bölgede yetişebilen, yöreye özgü, endemik bitkilerin oranının yüzde 30’un üzerinde olmasıdır.” 

İhracat potansiyelin çok altında 

Ülkemizde arıcılıkla uğraşan işletme sayısının 83 bin 467 olduğunu, 2015 verilerine göre 7 milyon 709 bin 636 kovanda 107 bin 665 ton bal üretildiğini belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Türkiye’nin arıcılığa her yönden uygun olması arıcılığın gelişimini olumlu yönde etkilemiş, 2000-2015 döneminde kovan sayısı 4,3 milyondan 7,7 milyona, bal üretimi ise 61 bin tondan 108 bin tona yükselmiştir. Buna karşın, hala kovan başına bal verimi ortalama 14,3 kilogramla düşük kalmaktadır. Çin’de bu rakamın, 47,7 kilogram olduğu düşünüldüğünde ülkemiz verimindeki yetersizlik net olarak görülmektedir. Bu kadar büyük üretimimize rağmen bal ihracatımızın 7 bin tonda kalması potansiyelimize göre çok azdır.

Dünya bal üretimi 1,7 milyon tona yaklaşan bal üretiminin yüzde 27,1’ini Çin üretiyor. Türkiye, Çin’in ardından yüzde 5,7 ile ikinci sırada buluyor. 

İller arasında Ordu birinci 

İller arasında bal üretiminde ilk sırayı 16 bin 601 tonla Ordu alırken, Muğla 15 bin 206 tonla ikinci, Adana 9 bin 763 tonla üçüncü, Aydın 4 bin 7 tonla dördüncü, Mersin 3 bin 493 tonla beşinci, Sivas 3 bin 327 tonla altıncı, Balıkesir 3 bin 213 tonla yedinci, Antalya 2 bin 947 tonla sekizinci, İzmir 2 bin 810 tonla dokuzuncu, Van 2 bin 113 tonla onuncu sırada bulunuyor. Toplam bal üretiminin yüzde 38,6’sı Ordu, Muğla ve Adana’da üretildi.

Ülkemizde çoğunlukla gezginci olarak yapılan arıcılıkta, arıcılarımızın büyük bir kısmı arılarını Akdeniz ve Ege bölgelerinde kışlatmakta ardından Mayıs ayında İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya götürmektedirler. Arıcılarımızın bir kısım çiçek balı için Sivas, Erzurum, Muş, Bingöl ve Bitlis’e, ayçiçeği balı için Trakya ve Ege Bölgelerine gitmektedirler.”

Ülkemizde bakir denilebilecek uygun floraların bulunmasının organik bal üretimi için de büyük avantajlar sağladığını vurgulayan Bayraktar, “kimyasal katkı maddelerinden ve şeker katkısından uzak, tarımsal ilaçlama ve kimyasal gübrelemenin yapılmadığı ortam zorunluluğu şartı, ülkemizin pek çok yöresinde organik bal üretiminin yapılabileceğini göstermektedir” dedi. 

Sorunlar ve yapılması gerekenler 

Bu olumlu göstergelere rağmen arıcılığın eğitim, pazarlama, örgütlenme, damızlık, kalite kontrol başta olmak üzere sorunları bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Arı üreticilerinin birlikler ya da kooperatifler şeklinde gelişmiş ülkeler seviyesinde örgütlenememesi ve mevcut örgütlerin de yeterince güçlü olmaması pazarlamada soruna neden olmaktadır.

Üretilen balların arıların nektar aldığı bitkiye göre sınıflandırılmaması, belli bir standardının olmaması,

Hastalık ve zararlılara karşı bilinçsizce ilaç kullanımının balda kalıntıya neden olması,

Merdivenaltı üretilen sahte balların denetimlerinin tam anlamıyla yapılamaması,

Kaçak bal girişlerinin önlenememesi sorunlardan bazılarıdır.

Arıcıların, ürettiği balın yanı sıra katma değer sağlayan polen, arı sütü, propolis gibi diğer ürünlerin de üretebilmesi için teşvik edilmesi,

Arıcılar modern arıcılık konusunda eğitilmeli, yeni arıcılığa başlayanlar için kurslar açılması, genç çiftçilerin desteklenmesi,

Bal, polen, propolis, arı sütü, tüketiminin yaygınlaştırılması için tüketicilere yönelik çalışmaların yapılması,

Bölge şartlarına uygun ana arıların üretilerek arıcılara dağıtımının sağlanması,

Organik bal üretiminin artırılması için üreticiyi teşvik edecek tedbirlerin getirilmesi,

Kovanlarda standartlaşmanın sağlanması için gereken çalışmaların yapılması gerekiyor.”

İller itibarıyla 2015 yılı bal üretimi şöyle:

 

 

 

2015

 

 

Bal

 

 

Üretimi

 

İller

(Ton)

1

Ordu

16.601

2

Muğla

15.206

3

Adana

9.763

4

Aydın

4.007

5

Mersin

3.493

6

Sivas

3.327

7

Balıkesir

3.213

8

Antalya

2.947

9

İzmir

2.810

10

Van

2.113

11

Bitlis

1.832

12

Diyarbakır

1.732

13

Şanlıurfa

1.502

14

Hakkari

1.496

15

Erzurum

1.473

16

Erzincan

1.460

17

Çanakkale

1.393

18

Kars

1.224

19

Denizli

1.205

20

Hatay

1.176

21

Bingöl

1.071

22

Konya

1.064

23

Trabzon

1.062

24

Siirt

1.061

25

Samsun

992

26

Osmaniye

902

27

Edirne

875

28

Bursa

862

29

Afyon

835

30

Gümüşhane

808

31

Giresun

808

32

Tunceli

795

33

Malatya

777

34

Ankara

775

35

Manisa

772

36

İstanbul

761

37

Kahramanmaraş

716

38

Artvin

709

39

Rize

661

40

Tekirdağ

645

41

Muş

626

42

Burdur

606

43

Niğde

586

44

Sakarya

574

45

Kayseri

553

46

Tokat

518

47

Kocaeli

510

48

Kırklareli

509

49

Elazığ

496

50

Bayburt

494

51

Şırnak

447

52

Karaman

426

53

Düzce

421

54

Adıyaman

418

55

Mardin

377

56

Yalova

345

57

Isparta

332

58

Çorum

330

59

Kastamonu

320

60

Iğdır

282

61

Kütahya

278

62

Yozgat

245

63

Aksaray

237

64

Eskişehir

234

65

Çankırı

234

66

Amasya

213

67

Sinop

209

68

Bolu

203

69

Ardahan

192

70

Kırıkkale

179

71

Bartın

165

72

Ağrı

158

73

Batman

154

74

Gaziantep

142

75

Karabük

135

76

Zonguldak

129

77

Nevşehir

126

78

Uşak

118

79

Bilecik

115

80

Kırşehir

89

81

Kilis

20

 

Türkiye

107.665

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.