Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuru üzüm fiyatlarının aşırı düştüğünü belirterek, “Devlet müdahalesi şart oldu. TMO veya belirlenecek bir kurum müdahale alımı yapmalıdır. Aksi takdirde üreticimiz büyük bir sıkıntı yaşayacak, üretimi sürdürmekte zorlanacaktır” dedi.
TZOB Başkanı Bayraktar, kuru üzüm üretimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kuru üzümde bir türlü fiyat istikrarının sağlamadığını, bunun da üreticiyi düzenli ve makul bir gelirden yoksun bıraktığını ifade eden Bayraktar, üreticinin ürettiği kuru üzümü yok pahasına elden çıkarmak zorunda kalmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti.
Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin 2014’de 328 bin ton, 2015’te de 196 bin ton olarak gerçekleştiğini kaydeden Bayraktar, 2015’deki üretim düşüşünün dolu ve don afetinden kaynaklandığını, 2016’da üretimin 313 bin ton olduğunu aktardı.
“Turgutlu Ve Ahmetli’de Yüzde 40’a Varan Rekolte Kayıpları Yaşandı”
2015 ve 2016’da afetlerden ve ihracat yapılamamasından dolayı büyük kayıplar yaşayan kuru üzüm üreticilerinin, bu yıl da fiyatların düşmesinden mağdur olduğunu belirten Bayraktar, bu yıl Temmuz ve Ağustos aylarındaki aşırı sıcakların, bazı bölgelerde yaşanan don afetinin rekolteyi etkilediğini, Turgutlu ve Ahmetli’de sıcaklardan dolayı yüzde 40’a varan rekolte kayıpları yaşandığını ifade etti.
Kuru üzüm fiyatlarındaki düşüşün, Tariş’in etkin alım yapamaması ve tüccarın fiyatları düşürmesinden kaynaklandığını bildiren Bayraktar, “Üreticimiz depolama imkanı olmadığı için ve borçlarını kapatma zorunluğundan dolayı ürününü fiyat ne olursa olsun emanete veriyor veya açığa satış yapıyor. Büyük zarara uğruyor. Üzümde depolama imkanları artırılmalıdır” açıklamasında bulundu.
“İhracata Ağırlık Verilmeli”
Üzümün önemli bir ürün olduğunu, ülke ekonomisine büyük katkıları bulunduğunun altını çizen Bayraktar, ihracata ağırlık verilirse, Türkiye’nin, anavatanı Anadolu olan üzümden çok daha fazla para kazanabileceğini, üretimi Türkiye’nin yüzde 60’ını bile bulmayan Şili’nin yaptığı 1,5 milyar dolarlık toplam üzüm ihracatının örnek olması gerektiğini ifade etti.
Bayraktar, üzüm ihracatının, 2012’de 681 milyon dolara ulaştığını, ihracatın, 2015’de üretim düşüşü yüzünden 569 milyon dolara, 2016’da Rusya ambargosu dolayısıyla 529 milyon dolara gerilediğini hatırlattı.
Yapılması Gerekenler
Türkiye’nin bağcılıktaki gelişmesinin büyük ölçüde ihracata bağlı olduğunu belirten Bayraktar, ihracata prim desteği verilmesi, sofralık üzüm ihracatının artırılması, TARİŞ’in yeniden yapılandırılarak kuru üzümde müdahale kurumu olarak faaliyet göstermesinin sağlanması önerilerinde bulundu. Bayraktar, rekoltenin yüksek olduğu dönemlerde fiyat düşüşlerinin önüne geçilmesi veya kazanılmış ihracat pazarlarının korunabilmesi açısından kalitenin bozulduğu yıllarda kullanılmak üzere ihtiyaç fazlası ürünün piyasadan çekilebilmesi için stok kurumunun oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
TZOB Başkanı Bayraktar: Devlet Müdahalesi Şart Oldu
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuru üzüm fiyatlarının aşırı düştüğünü belirterek, “Devlet müdahalesi şart oldu. TMO veya belirlenecek bir kurum müdahale alımı yapmalıdır. Aksi takdirde üreticimiz büyük bir sıkıntı yaşayacak, üretimi sürdürmekte zorlanacaktır” dedi.
11 Eylül 2017 Pazartesi 12:50