Öne Çıkanlar tsk CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut palandöken binali yıldırım Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk deprem şehit CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan Kuşadası Belediyesi Haberleri kuşadası kurban bayramı Hakkari

TZOB Başkanı Bayraktar: Beyaz Altın Pamukta Üretim İhtiyaca Yetmiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, beyaz altın pamukta üretimin ihtiyaca yetmediğini belirterek, “Dünyanın en kaliteli pamuklarının üretildiği, çok daha fazla pamuk üretme potansiyeli olan Türkiye, ithalatta dördüncü sıradan kurtulamıyor. Bu ülkenin 1 milyar 240 milyon doları pamuk olmak üzere 2,3 milyar dolar pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ithalatı yapmasını normal karşılayamayız. Bu sorunu çözmeli, pamuk üretimini desteklemeli, ithalata son vermeliyiz” dedi.

TZOB Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, pamukta üretimin ihtiyaca yetmediğini belirtti. Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi’nin (ICAC) verilerine göre 2016/2017 sezonu tahminlerine göre, pamuk üretiminde Türkiye’nin ise sekizinci sırada yer aldığını vurgulayan Bayraktar, “Pamukta sorun verim değil, üretim alanlarının daralmasıdır” dedi.

Bayraktar, dünyanın en kaliteli pamuklarının üretildiği, çok daha fazla pamuk üretme potansiyeli olan Türkiye’nin ithalatta  ise dördüncü sıradan kurtulamadığını belirterek “Bu ülkenin 1 milyar 240 milyon doları pamuk olmak üzere 2,3 milyar dolar pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ithalatı yapmasını normal karşılayamayız. Bu sorunu çözmeli, pamuk üretimini desteklemeli, ithalata son vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Kayıtlı Çiftçi Sayısında Azalma

Öte yandan pamuk ve pamuğa dayalı sanayinin çok büyük bir istihdam alanı olduğunu, işsizlik sorunu olan Türkiye açısından bunun çok önem taşıdığını belirten Bayraktar, “Üretim alanları azalınca, üretici alternatif ürünlere yönelince, pamuk üreten kayıtlı çiftçi sayısı da 2004-2015 döneminde 120 binden 45 bine düştü. Tekstil sanayinde kayıtlı 409 bin, hazır giyim sanayinde 467 bin kişi çalışıyor. Kayıtsız çalışanlarla birlikte bu sayının çok daha fazla olduğu öne sürülüyor” dedi.

“İthalata Son Verecek Kadar Pamuk Üretmek İstiyoruz”

Tekstil ve konfeksiyonun Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinin başında geldiğini belirten Bayraktar, bu alanların hammaddesinin çiftçiler tarafından üretildiğini vurgulayarak, “İthalata son verecek kadar pamuk üretmek istiyoruz. Pamuk üretmek için gerekli destekler verilmelidir. Destek verildiğinde üretmeye hazırız. 75 kuruş olan prim desteğinin 1 liraya çıkarılmasını talep ediyoruz. Pamuk üreticimiz korunmalı, pamuk gümrük birliğinde tarım ürünleri kapsamına alınmalı, gümrük vergileri tekrar konulmalıdır” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.