Toplanan inek sütü miktarı 2020 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 arttı. İçme sütü üretimi yüzde 0,2 azalırken, yoğurt üretimi yüzde 1,6 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) 2020 yılının Aralık ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretim verilerini açıkladı. Buna göre, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplanan inek sütü miktarı %0,8 arttı, Ocak-Aralık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,5 arttı.
Aralık ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.
Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi %0,2 azalarak 140 bin 975 ton olarak gerçekleşti. Ocak-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretimi %9,8 artarak 1 milyon 613 bin 197 ton olarak gerçekleşti.
Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretimi %1,6 artarak 89 bin 868 ton, Ocak-Aralık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 azalarak 1 milyon 113 bin 779 ton olarak gerçekleşti.
Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %177, tereyağı üretimi %16,3, inek peyniri üretimi %13,4 artarken, kaymak üretimi %4,7, yağsız süt tozu %9,4, ayran üretimi %25,2, tam yağlı süt tozu üretimi %41,1 azalmıştır.
Ocak-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre inek peyniri %10,2, tereyağı üretimi %6,7, kaymak üretimi %6,4, yağsız süt tozu %4,4, tam yağlı süt tozu %3,1 artarken, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %2,6 ve ayran üretimi %15,8 azalmıştır.