TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, susamdaki fiyat artışının simitçi esnafını zor durumda bıraktığını kaydederek, “Fiyatların düşmesi için öncelikli hedef susam üretimini teşvik etmektir. Çiftçiyi toprağında tutarak kendi susamımızı kendimiz üretmeliyiz” dedi.
TESK Başkanı Palandöken, susam fiyatlarındaki artışa ilişkin açıklamada bulundu. Susam zammından kaynaklı olarak esnafın zor durumda kaldığını belirten Palandöken, “Susam ihtiyacımızın yüzde 90’ından daha fazlasını ithal ediyoruz. Kendi yerli susamımız ise o kadar az miktarda ki, o da yurt dışına gidiyor. Maliyetlerin artması simitçi esnafını zor durumda bırakıyor. Fiyatların düşmesi için öncelikli hedef susam üretimini teşvik etmektir. Çiftçiyi toprağında tutarak kendi susamımızı kendimiz üretmeliyiz” açıklamasında bulundu.
“Susamdaki Fiyat Artışı Esnafımızı Olumsuz Etkiliyor”
Türkiye’nin 2017’de 145 bin 812 ton susam ithal ettiğine, bu ithalatın bel kemiğini Afrika ülkelerinin oluşturduğuna dikkat çeken TESK Başkanı Palandöken, “1988’den 2017 yılına kadar 29 yılda susam üretimimiz 45 bin tondan 18 bin 410 tona düştü. Ekilen alanımız ise 940 bin dekardan 280 bin 316 dekara düştü. Kendi kaliteli tohum ve susamımızı üretmemek için engel yok. Yalnızca çiftçi teşvik edilmeli üretici üzerindeki yükler hafifletilmeli. Susam fiyatının 1 yılda yüzde 76 artması simitçi, pastacı, börekçi vb. esnafımızı olumsuz etkiliyor. En hafif öğünümüz, 7’den 70’e hepimizin sevdiği ve ülkemizin kültürü olan simidi susamsız olarak üretmek- tüketmek zorunda kalmamak için teşvik şart. Sabahın 4’ünde, 5’inde kalkıp fırını açan, simitler poğaçalar yapan emekçi esnafımız her geçen gün artan maliyetlerin altında eziliyor. Döviz kurlarındaki dalgalanma, üretimin az olması nedeniyle ithal edilen malzemeler, otomatik olarak fiyatları yükseltiyor. Bu da vatandaşın cebine yansıyor” dedi.