Eğitimli işsiz sayısının azaltılması için üniversitelerin pratik öğrenime daha çok önem vermesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,“Üniversitelerdeki eğitimlerde pratik uygulamaya önem verilmeli. Tüm bölümlerde staj zorunlu olmalı. Okul hayatı boyunca beyanname görmemiş iktisat mezunu, hiç haber yapmamış gazetecilik mezunu öğrencilerimiz var. Gençler mezun olduklarında işi bire bir yaparak öğrenemedikleri için iş bulmakta zorlanıyorlar. Nitekim bunun sonucu olarak da ülkemizde üniversiteden mezun 24 yaşın altındaki gençlerde her 10 gençten 4’üişsiz” dedi.
“ÜNİVERSİTE MEZUNU 24 YAŞ ALTINDAKİ HER 10 GENÇTEN 4’ü İŞSİZ”
Üniversite mezunu işsizlerin her yıl arttığına vurgu yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Üniversitelerimiz her yıl milyonlarca iş gücüne katılımı sağlayacak mezun veriyor. Bununla beraber işsizlik ve sektörlerin ara eleman ihtiyacı da artıyor. Ama üniversite mezunu her 10 gençten 4’ü işsiz. Buradaki tezatlığın birçok sebebi var. Eğitimlerinteoride kalması, birçok gencin ailesinin isteğiyle sevmediği bir bölüm okuması ya da bir üniversite olsun da bölümü ne olursa olsun yaklaşımı gibi. Mesleki eğitimin öneminin halen tam anlamıyla kavranamamış olması da büyük bir sebep. Durum böyle olunca üniversite mezunlarından eğitimli işsizler ordusu ortaya çıkıyor. Öğrencilerin mezun olmadan önce okudukları bölümle ilgili mutlaka sahada çalışma yapmış ve birebir nasıl bir mesleği yapacaklarını görmüş olmaları başarı için ollmazsa olmaz” diye konuştu.
“MESLEKİ İHTİYAÇLARIN BÖLGE BÖLGE TESPİTİ İŞSİZLİĞİ BİTİRİR”
Mesleki ihtiyaçların bölgesel olarak tespiti ile dengelenmesi gerektiğini belirten Palandöken sözlerine şu şekilde devam etti: “Gençlerimiz üniversitelerden yapboz parçaları gibi dağınık bilgilerle mezun oluyor. Bu parçaların birleştirilmesi, doğru yerlere konulması ise pratik öğrenmeden geçiyor. Okul hayatı boyunca beyanname görmemiş iktisat, bir kez haber yapmamış gazetecilik mezunu öğrencilerimiz var. Staj zorunluluğu bu yüzden önemli. Eğitimli işsizlerin azaltılması için okul dönemindeyken buna müdahale edilmeli. Öğrenciler yapacakları mesleği sıralarından değil sahaya inerek öğrenmeli. Bunlardan ziyade bölgesel olarak dengesiz bir yığılma var. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi ticaret merkezlerinin simgesi olan illerde eleman fazlalığı yüzünden, taşrada ise eleman eksikliğinden işsizlik yaşanıyor. Bölge bölge meslek ihtiyaçlarının listesi çıkarılıp sayıların tespit edilmesi ekonomik dengeyi sağlar, işsizliği bitirir.”